Memorijalni turnir “Vladimir Bato Kontic” – SULEJMANLIJU POBJEDA I NORMA ZA VELEMAJSORA, DRAŠKOVIĆ DRUGI

REZULTATI/TABELA/STATISTIKA

UŽIVO

SULEJMANLIJU POBJEDA I NORMA ZA VELEMAJSORA, DRAŠKOVIĆ DRUGI

Ajdin Sulejmanli pobjednik je trećeg memorijalnog turnira u čast Vladimira Bata Kontića. Vunderkind iz Azerbejdžana je skupio 6,5 poena i prvi prošao kroz cilj, sa četiri pobjede i pet remija. Talentovani Ajdin je pobrao simpatije svih ljubitelja drevne i uz titulu osvojio i treću velemajstorsku normu, njemu je za uspjeh bio dovoljan remi sa Markom Krivokapićem.

Na diobi drugog mjesta su se našli naš reprezentativac i internacionalni majstor Luka Drašković, američki velemajstor Hans Niman Moke i “povratnik” u svijet šaha, internacionalni majstor Marko Krivokapić. Dodatni kriterijumi su odlučili plasman, pa su bili plasirani upravom tim redom, pa je srebro pripalo Draškoviću, a bronza predstavniku Amerike. Krivokapić je nažalost ostao bez medalje.

Turnir je krasila izuzetna borbenost, prelijepa igra u zaista sjajnom ambijentu hotela Onogošt u Nikšiću. Prisjećajući se davnih, istinski šahovskih vremena, na turniru je dodijeljena i nagrada za najljepšu partiju, koja je pripala Božidaru Kisiću za pobjedu protiv italijanskog Pijer Luiđija Basa. Nagradu je uručio Vladimirov brat, Đorđije, inače internacionalni majstor.

Ovim događajem Šahovski savez Crne Gore i ŠK Elektroprivreda su se uz pomoć svojih prijatelja: Uprave za sport i mlade, Opštine i Turističke organizacije Nikšića, prisjetiti šahovskog princa, Vladimira Bata Kontića.

Šahovske manifestacije u Nikšiću će biti nastavljene već sjutra drugim turnirom, koji će biti posvećen nikšićkim šahistima i šahovskim radnicima, koji su gradili kako Nikšićki, tako i crnogorski šah.

22.04.

SULEJMANLI SAM NA VRHU, KRIVOKAPIĆ NASTAVIO SA SJAJNIM IGRAMA! SULEJMANLIJU NORMA ZA VELEMAJSTORA!

Azerbejdžanski vunderkind Ajdin Sulejmanli nalazi se na vrhu tabele uoči poslednjeg kola memorijalnog šahovskog turnira, koji se igra u čast, Vladimira Bata Kontića. Sulejmanli je uspio crnim figurama da savlada prvog favorita po rejtingu, velemajstora Sanala Vahap. Izuzetno dinamična partija je donijela mogućnosti Sulejmanliju koji je ostvario pobjedu.

Ipak domaću publiku najviše raduje pobjeda Marka Krivokapića protiv velemajsora Bobana Bogosavljevića, Marko je izgleda “uhvatio kurs” i u poslednjem kolu će u duelu sa Sulejmanlijem imati svoju šansu za najveći plasman. Zaista činjenica da Marko podsjeća igrom na svoj potencijal raduje izuzetno.

Luka Drašković je remizirao sa velemajstorom iz Amerike, Hans Niman Mokeom, nakon obostrano korektne igre, dok je Božidar Kisić poražen od Julije Osmak. Nikola Đukić i Pjer Luiđi Baso su brzo remizirali, baš kao i Daniel Darda i Teodora Injac. Svjetski prvak za slabovide i slijepe, Predrag Nikač je savladao u svojoj omiljenoj holandskoj odbrani velemajstora Nebojšu Nikčevića. Andrej Šuković je savladao Nikolu Potparu, a Vuk Miletić i Zoran Runić su remizirali svoju partiju.

Danas je na programu, poslednje, deveto kolo u koje Sulejmanli ulazi sa 6 poena, Niman i Krivokapić imaju po 5,5, a Drašković 5.

Izdvajamo ključne duele: Krivokapić – Sulejmanli, Đukić – Niman, Osmak – Drašković.

21.04.

SULEJMANLI I NIMAN NA VRHU, KRIVOKAPIĆ I DRAŠKOVIĆ ZA NJIMA! SAHIN OZGUN POSTAO FIDE MAJSTOR!

Peti dan memorijalnog turnira, koji se igra u čast Vladimira Bata Kontića, donio je šesto i sedmo kolo. Dupli program je bio izuzetno zanimljiv, a najviše razloga za radovanje može imati mladi američki velemajstor, Hans Niman koji je pobjedom protiv Božidara Kisića i remijem sa Ajdinom Sulejmanlijem došao na diobu prvog mjesta sa mladim Azerbejdžancem, koji je osim sa Nimanom remizirao i sa Lukom Draškovićem. Nakon sedam odigranih kola njih dvojica se nalaze na čelu tabele sa po 5 osvojenih poena.

Odmah za njima, sa pola poena zaostatka je grupa od četiri igrača, u kojoj su i naši predstavnici Luka Drašković i Marko Krivokapić, koji su remizirali međusobnu partiju u šestom, da bi u sedmom kolu Krivokapić savladao izuzetno lijepo Daniela Dardu, podsjetivši na raskošni potencijal. Nekadašnji omladinski šampion Srbije i Crne Gore, igra kao u najboljim danima i definitivno je najprijatnije iznenađenje ovog turnira.

Na pola poena iza vodećeg dvojca su i velemajstori Boban Bogosavljević i Sanal Vahap. Bogosavljević je remizirao svoje partije sa Dardom i našim velemajstorom Nikolom Đukićem, dok je Sanal ostvario dvije pobjede, protiv Julije Osmak i Blaža Kalezića.

Božidar Kisić je efektno savladao Zorana Runića, da bi u sedmom kolu pretrpio prvi poraz na turniru od velemajstora Nimana.

Sahin Ozgun je postao Fide majstor i definitivno da će pamtiti turnire u Nikšiću. Ovom prilikom mu čestitamo!

Zanimljivo je izdvojiti i podatke da je Julija Osmak savladala Teodoru Injac u derbiju dama, dok je omladinski prvak Vuk Miletić, mladi Nikšićanin, ostao neporažen, remizirajuči svoje partije sa Jadrankom Plenčom i Nebojšom Nikčevićem.

Danas je na programu osmo kolo koje će donijeti zanimljive duele, od kojih izdvajamo: Sanal – Sulejmanli, Drašković – Niman, Bogosavljević – Krivokapić, Baso – Đukić, Kisić – Osmak.

20.04.

SULEJMANLI ZADRŽAO VOĐSTVO, KISIĆ FIDE MAJSTOR!

Peto kolo velemajstorskog turnira u Nikšiću, Memorijala Vladimira Bata Kontića, donijelo je veliku borbu, a mlada nada svjetskog šaha, Azerbejdžanac Ajdin Sulejmanli, zadržao je vrh tabele, dok je Božidar Kisić, postao Fide majstor! Ovom prilikom mu čestitamo na uspjehu!

U duelu vodećih nakon četiri kola, Ajdina Sulejmanlija i Daniela Darde, petnaestogodišnjih nada svjetskog šaha, igrana je nimcoindijska odbrana, a Sulejmanli se opredijelio za varijantu Semiša. Neopreznosti svog protivnika je iskoristio, pa je došao do velike pobjede i nakon 5 kola, nalazi se sam na vrhu sa 4 osvojena poena.

Božidar Kisić je postao Fide majstor! Zaista sjajna vijest za ljubitelje šaha u Crnoj Gori, zahvaljujući remijem sa velemajstorom Nebojšom Nikčevićem, mlađani Nikšićanin je došao do granice 2300 rejting poena i osvojio međunarodnu titulu. Partija je bila izuzetno dinamična, a velemajstor Nikčević je ispustio nadmoćnu poziciju, na kraju Kisić se opredijelio za ponavljanje poteza u poziciji, u kojoj je imao šanse za pobjedu.

Duel naših reprezentativaca Luke Draškovića i Nikole Đukića, pripao je mlađem, Draškoviću, koji je u engleskoj partiji iskoristio neopreznu igru Đukića i došao do velike pobjede, prve nad našim velemajstorom u turnirskoj partiji.

Velemajstorski derbi između Hansa Nimana i Sanala Vahapa, pripao je američkom predstavniku Nimanu. Sjajno uočivši taktički udar, gdje je dao damu za skakača i topa, Niman je ispleo mrežu oko Sanalovog kralja i došao do vrijedne pobjede.

Velemajstor iz Srbije Boban Bogosavljević, savladao je ukrajinsku šahistkinju Juliju Osmak, kaznivši njenu riskantnu žrtvu kvaliteta u zanimljivoj partiji. Ovom pobjedom Bogosavljević se pridružio Nimanu i Draškoviću na diobi drugog mjesta.

Tri poena, pored Kisića ima i nekadašnji omladinski prvak Srbije i Crne Gore, Marko Krivokapić, koji je savladao Jadranka Plenču iz Hrvatske, kao i Zoran Runić koji je nadigrao Aleksandra Tomića. Teodora Injac i Blažo Kalezić su remizirali, baš kao i Predrag Nikač i Vuk Miletić, odnosno Nikola Potpara i Pijer Luiđi Baso. Andrej Šuković je pretrpio poraz u partiji sa drugim turskim predstavnikom Sahinom Ozgunom.

Sjutra su na programu šesto i sedmo kolo, a u šestom kolu, koje je na programu od 9:30h se sastaju: Sulejmanli – Niman, Bogosavljević – Darda, Krivokapić – Drašković, Kisić – Runić, Sanal – Kalezić, Sahin – Đukić, Injac – Osmak, Baso – Nikčević, Tomić – Potpara, Miletić – Plenča, Šuković – Nikač.

18.04.

Sulejmanli i Darda na vrhu

Petnaestogodišnji Ajdin Sulejmanli iz Azerbejdžana i Daniel Darda iz Belgije nalaze se na vrhu tabele nakon četiri odigrana kola na velemajstorskom turniru koji se igra u Nikšiću, u čast Vladimira Bata Kontića. 
Nakon dvije početne pobjede, Sulejmanli je danas remizirao sa velemajstorom Bobanom Bogosavljevićem, a zatim i sa našim vodećim velemajstorom Nikolom Đukićem. Darda je bio raspoložen u partijama sa našim reprezentativcima, pa je nakon remija sa Lukom Draškovićem, uspio da savlada aktuelnog prvaka Crne Gore, intermajstora Blaža Kalezića. 
Pola poena iza vodećeg dvojca nalazi se grupa, od sedam igrača, u kojoj su crnogorski predstavnici, Đukić, Drašković, ali i Božidar Kisić kome očigledno prija domaći teren. Mladi Nikšićanin, vicešampion Crne Gore iz 2019. godine, već zarađuje 30 poena i predstavlja pravo osvježenje na ovom turniru. Društvo im prave Boban Bogosavljević iz Srbije, ali i njegove kolege po tituli, velemajstori Sanal Vahap i Hans Niman, predstavnici Turske i Sjedinjenih Američkih Država, a 2,5 poena je skupila i Julija Osmak, predstavnica Ukrajine i nekadašnja juniorska prvakinja svijeta. 
Polovičan učinak ima još 6 igrača, među kojima su i naši šahisti, Nebojša Nikčević, Blažo Kalezić, Marko Krivokapić i Aleksandar Tomić. 
Izuzetan kvalitet igre, predstavlja najbolju promociju drevne igre. Šahovski savez Crne Gore i Šahovski klub Elektroprivreda, zahvaljujući velikoj pomoći Uprave za sport, Opštine Nikšić, Turističke organizacije Nikšića, okupili su u hotelu Onogošt, koji je zaista sjajan domaćin, 22 učesnika iz 10 svjetskih zemalja. 
 Turnir se nastavlja sjutra partijama petog kola, a izdvajamo duele: Sulejmanli – Darda, Niman – Sanal, Osmak – Bogosavljević, Drašković – Đukić, Nikčević – Kisić.

TRI KOLA ODIGRANA, SULEJMANLI NA VRHU

Negdje je trebalo da se slegnu utisci predivne i emotivne ceremonije otvaranja, da se skupi snage za pisanje ovog izvještaja.

Tri kola su prošla na turniru, memorijalnom velemajstorskom koji se igra u čast Vladimira Bata Kontića, najvećeg bisera, kako nikšićkog, tako i crnogorskog šaha.

Nakon što su gosti na lijepoj ceremoniji dočekani, nakon što su se obratili Vladimirov imenjak i sinovac, Boro Miljanić sekretar Šahovskog saveza, predsjednik Šahovskog saveza Crne Gore, Jovan Milović je otvorio takmičenje.

Koje je od samog starta donijelo ljubiteljima drevne igre beskompromisnu borbu i zaista, sjajan šah. Domaća publika se radovala pobjedama velemajstora Nebojše Nikčevića protiv prvog nosioca Sanala Vahapa, Božidara Kisića protiv Basa u poprilično efektnom napadu, ali i mogla da vidi kakva je snaga petnaestogodišnjaka koji su krenuli u trk ka svjetskom vrhu. Ajdin Sulejmanli se izdvojio na čelu tabele sa 2,5 poena, ali Daniel Darda je na diobi drugog mjesta, u društvu naših reprezentativaca, velemajstora Nikole Đukića i internacionalnog majstora Luke Draškovića. Da dame na turniru, Julija Osmak iz Ukrajine i Teodora Injac iz Srbije imaju polovičan skor, pružajući dobru igru.

Nikšić je na trenutak ponovo zasijao na šahovskoj mapi svijeta. Turnirom na kome učestvuju 22 igrača, iz 10 svjetskih zemalja, čak sa dva kontinenta obzirom da na turniru nastupa i mladi američki velemajstor Hans Niman.

Ovaj izvještaj nije romansiran, jer je upravo čista ljepota i romantika sami turnir. Spoj mladosti i iskustva, velika i beskompromisna borba, žrtve, napadi i odbrane, sve ono što nosi šahovska igra.

Šahovski savez Crne Gore i Šahovski klub Elektroprivreda, su zahvaljujući svojim prijateljima, Ministarstvu prosvjete, nauke, kulture i sporta, Upravi za sport, Opštini Nikšić, Turističkoj organizaciji Nikšića, Hotelu Onogošt i Radio televiziji Nikšić, priredili ovaj sjajan turnir.

Gens una sumus!

Uprava za sport i mlade
Министарство просвјете, науке, културе и спорта Црне Горе
Turistička Organizacija Nikšić
Hotel Onogošt
Radio-Televizija Nikšić
Opština Nikšić


Drugo kolo Memorijalnog turnira, koji se igra u čast Vladimira Bata Kontića, donijelo je veliku borbu i sadržajnu igru.
Jedini sa maksimalnim učinkom nakon dva kola je Ajdin Sulejmanli, velika nada svjetskog šaha. Nakon pobjede protiv Aleksandra Tomića, u drugom kolu je savladao predstavnicu Ukrajine, Juliju Osmak, crnim figurama u slovenskoj odbrani.
Na radost domaće publike, Božidar Kisić je pobjedom protiv drugog nosioca, velemajstora iz Italije Pjer Luiđi Basa, zavrijedio epitet heroja dana. Igrana je slovenska odbrana, Kisić je žrtvovao figuru i hrabro se upustio u komplikacije. Baso je potcijenio napad Kisića i neopreznom igrom, omogućio Kisiću da dođe do velike pobjede.
Boban Bogosavljević je dugo pokušavao da slomi otpor Luke Draškovića, ali su se protivnici nakon velike borbe usaglasili na remi.
Naši velemajstori Nebojša Nikčević i Nikola Đukić su brzo remizirali, čuvajući energiju za sjutrašnji program koji donosi dva kola.
Mladi predstavnik Belgije Danijel Darda, savladao je Ozguna Sahina i upisao prvu pobjedu na turniru nakon remija u prvom kolu.
Velemajstor, Hans Niman Moke i naš, Nikola Potpara su remizirali pa su remizirali, baš kao i Marko Krivokapič i Blažo Kalezić, dok je remijem okončana i partija između predstavnika Hrvatske, Jadranka Plenče i prvakinje Srbije, Teodore Injac.


Sanal Vahap je nakon startnog poraza, u drugom kolu savladao Predraga Nikača, iskoristivši nepreciznu igru našeg internacionalnog majstora. U nikšićkom derbiju Aleksandar Tomić savladao omladinskog šampiona Crne Gore, Vuka Miletića, dok se iskusni Zoran Runić odbranio i došao do poena u partiji protiv Aleksandra Tomića.
Dvadeset dva učesnika iz deset svjetkih zemalja, sjutra nastavlja borbe. Izdvajamo duele: Sulejmanli – Bogosavljević, Drašković – Darda, Đukić – Kisić, Niman – Nikčević.
Podsjetimo turnir koji organizuju Šahovski savez Crne Gore i ŠK Elektroprivreda, pomogli su Opština Nikšić, Turistička organizacija Nikšića i Hotel Onogošt, a igra se u čast Vladimira Bata Kontića, tragično nastradale zvijezde crnogorskog šaha.

——————–Međunarodni velemajstorski turnir, memorijal Vladimira Bata Kontića, otpočeo je juče u Nikšiću. Zahvaljujući ideji Šahovskog saveza Crne Gore i Šahovskog kluba Elektroprivreda, a pomoći Opštine Nikšić, Turističke organizaije Nikšić, kao i hotela Onogošta.

Nakon što su se prisutnima obratili Vladimir Kontić, Boro Miljanić i Jovan Milović, predsjednik ŠSCG, sudija Igor Vujačić je „dao znak” za početak borbi.

Domaća publika ima razloga za zadovoljstvo, obzirom da je velemajstor Nebojša Nikčević savladao prvog favorita po rejtingu Sanala Vahapa. Vodeći turski igrač morao je priznati poraz u partiji sa našim velemajstorom, inače jedinim učesnikom sva tri turnira posvećena Vladimiru Batu Kontiću. Naš velemajstor je zaigrao svojom snagom i došao do velikog poena na ovom turniru.

Marko Krivokapić je nakon duge pauze, odgovorio izazovu i remirizaro protiv drugog nosioca, predstavnika Italije, Pjer Luiđi Basa. Treći favorit, azerbejdžanski vunderkind je kaznio grešku našeg Aleksandra Tomića i opravdao ulogu favorita. Naš vodeći igrač Nikola Đukić, savladao je prvakinju Srbije, ženskog velemajstora Teodoru Injac, dok je reprezentativac Luka Drašković savladao Andreja Šukovića. U trenutku pisanja izvještaja ostale partije su bile u toku.

Izuzetan turnir, koji je okupio 22 učesnika, iz 10 svjetskih zemalja je otpočeo velikom borbom, a viće nastavljen danas, partijama drugog kola.