Memorijal u znak sjećanja na nikšićke šahiste i šahovske radnike – HET TRIK SULEJMANLIJA

REZULTATI/TABELA/STATISTIKA

UŽIVO

HET TRIK SULEJMANLIJA

Nakon pobjede na memorijalnom turniru u čast Vladimira Bata Kontić, mladi azerbejdžanski vunderkind Ajdin Sulejemanli, trijumfovao je i na memorijalnom turniru koji je bio posvećen nikšićkim šahistima i šahovskim radnicima. Trijumfalnu posjetu, šesnaestogodišnjak iz Bakua, zaokružio je osvajanjem velemajstorske titule.

Na drugom turniru, uspio je da dobije 7 partija, dvije je remizirao i sa skorom 8/9 je prigrabio pehar. Na drugom mjestu, sa pola poena manje, turnir je zavšio Hans Niiman Moke, velemajstor iz Amrike, koji je na prvom turniru bio treći. Bronza je pripala velemajstoru iz Vršca, Bobanu Bogosavljeviću. Naši najbolje plasirani igrači su intermajstori Predrag Nikač i Luka Drašković, ali i mladi Cetinjanin Milo Pobor.

Izvanredno organizovani turniri u Nikšiću su opravdali očekivanja, a predstavljaju sjajnu uvertiru za seniorski šampionat koji počinje već u ponedjeljak u Podgorici.


SULEJMANLI ZADRŽAO VOĐSTVO, KOLO PRIJA KRAJA OSVOJIO VELEMAJSTORSKU TITULU

Azerbejdžanski vunderkind Ajdin Sulejmanli, savladao je u osmom kolu, memorijalnog turnira posvećenog nikšićkim šahistima i šahovskim radnicima, Luku Draškovića, zadržao vođstvo i osvojio poslednju potrebnu normu i stekao sve uslove za titulu velemajsora!

Igran je karo kan, Sulejmanli je izjednačio poziciju i serijom preciznih poteza, uspio da nadigra Draškovića.

Sulejmanlija prati Hans Niman, velemajstor iz Amerike, koji je uspio da iskoristi grubu grešku Julije Osmak, koja je igrala sjajno, ali je u završnici grubo pogriješila.

U velemajstorskom derbiju Boban Bogosavljević je savladao Sanala Vahapa, precizno iskoristivši svoje šanse.

Andrej Šuković i Loik Travadon su remizirali nakon obostrano korektne igre, dok je remijem okončana i partija između Predraga Nikača i Mila Pobora nakon desetak poteza.

Žozep Girel je savladao našeg omladinca Peka Đurovića u zanimljivoj partiji, dok je Miloš Pečurica savladao Sahina Ozguna, dok su Nebojša Nikčević i Aleksandar Tomić remizirali svoju partiju.

Sjutra je na programu poslednje, deveto kolo, u kome se sastaju: Sulejmanli – Travadon, Šuković – Niman, Osmak – Bogosavljević, Nikač – Girel, Tomić – Drašković, Pečurica – Sanal, Nikčević – Pobor, Đurović – Ozgun.

SULEJMANLI SE VRATIO NA VRH

Ajdin Sulejmanli se vratio na čelo tabele zahvaljujući pobjedom protiv predstavnika Francuske Žozepa Girela, pa je na najbolji način iskoristio poraz američkog velemajstora Hansa Nimana u partiji sa Bobanom Bogosavljevićem.

Sulejmanli je kaznio sve nepreciznost francuskog igrača, i znalački realizovao prednost, dok je Bogosavljević nadigrao Nimana i zabilježio vrlo bitnu pobjedu.

Jedina dama na turniru, Julija Osmak savladala je Predraga Nikača, koji je ispustio poziciju i nije realizovao dobru igru u ovoj partiji.

Luka Drašković je nadigrao i u izuzetno lijepom stilu savladao prvog nosioca po rejtingu, turskog velemajstora Sanala Vahapa.

Milo Pobor i Andrej Šuković su podijelili poen nakon velike borbe u sicilijanskoj odbrani.

Miloš Pečurica je stekao prednost iz otvaranja, koju je realizovao u partiji sa velemajstorom Nebojšom Nikčevićem, dok je Loik Travadon savladao drugog turskog predstavnika Sahina Ozguna.

Za kraj, najprijatnije iznenađenje dana, priredio je Peko Đurović koji je savladao Aleksandra Tomića u partiji u kojoj Tomić nije našao pravi plan nakon žrtve figure Đurovića.

Sjutra je na programu osmo kolo u kome se sastaju: Drašković – Sulejmanli, Niman – Osmak, Sanal – Bogosavljević, Šuković – Travadon, Pobor – Nikač, Girel – Đurović, Sahin – Pečurica, Tomić – Nikčević.

Partije počinju od 16:00h a mogu se pratiti preko sajta Šahovskog saveza Crne Gore, sahcg.me.

NIMAN NA VRHU, PRATI GA SULEJMANLI

Četvrti dan memorijalnog turnira u znak sjećanja na nikšićke šahiste i šahovske radnike donio je velika uzbuđenje, a odigrano je peto i šesto kolo.

Hans Niman, mladi američki velemajstor je nastavio sa pobjedama, a savladao je naše predstavnike, internacionalne majstore, Luku Draškovića i Predraga Nikača.

Korak iza njega, odnosno pola poena, je predstavnik Azerbejdžana, Ajdin Sulejmanli koji je savladao prvog nosioca po rejtingu, turskog velemajsora Sanala Vahapa, ali se u šestom kolu morao zadovoljiti remijem u partiji sa jedinom damom na turniru, Julijom Osmak, koja je u petom kolu lako savladala našeg Peka Đurovića.

3,5 poena imaju pomenuta Osmak, Nikač, Sanal ali i velemajstor Boban Bogosavljević koji je juče imao polovičan skor, on je savladao drugog predstavnika Turske Sahina Ozguna, ali je pretrpio poraz od Predraga Nikača.

Vrijedi istaći da je Andrej Šuković juče zabilježio dvije pobjede i polako hvata priključak za gornjim dijelom tabele.

Rezultati petog kola: Sulejmanli – Sanal 1:0, Drašković – Niman 0:1, Nikač – Bogosavljević 1:0, Travadon – Girel ½:½, Đurović – Osmak 0:1, Sahin – Nikčević ½:½, Šuković – Tomić 1:0 i Pečurica – Pobor ½:½.

Rezultati šestog kola: Niman – Nikač 1:0, Osmak – Sulejmanli ½:½, Sanal – Travadon 1:0, Bogosavljević – Sahin 1:0, Girel – Drašković ½:½, Nikčević – Šuković 0:1, Tomić – Pobor 0:1, Pečurica – Đurović ½:½.

Sedmo kolo počinje u 16:00h, a sastaju se: Bogosavljević – Niman, Sulejmanli – Girel, Nikač – Osmak, Drašković – Sanal, Pobor – Šuković, Travadon – Ozgun, Nikčević – Pečurica, Đurović – Tomić.


SULEJMANLI I NIMAN REMIJEM SAČUVALI VOĐSTVO

Derbi između Ajdina Sulejmanlija i Hansa Nimana, maksimalnih nakon 3 kola, donio je sadržajnu partiju, u kojoj je viđeno sve što krasi šahovsku igru. Ipak nakon velike borbe, protivnici su se saglasili na remi, kad je osim kraljeva na tabli samo ostao lovac američkog velemajstora.

Predrag Nikač i Luka Drašković su podijelili poene u partiji gdje nijesu puno rizikovali, na kraju možda je Luka imao praktičnije šanse, ali je ipak sklopljen remi.

Velemajstor Boban Bogosavljević, nadigrao je Loika Travadona, u poziciji koju je francuski igrač olako tretirao.

Velemajstorski derbi između Nebojše Nikčevića i Sanala Vahapa pripao je turskom predstavniku, koji je uspio da iskoristi ukazane šanse.

Julija Osmak, jedina dama na ovom turniru, remizirala je sa Žozepom Girelom, nakon što je beznadežnu poziciju prevela u završnicu raznobojnih lovaca.

Sahin Ozgun, drugi predstavnik Turske, uspio je da nadigra Mila Pobora i zabilježi prvu pobjedu na turniru.

Peko Đurović je savladao Andreja Šukovića u partiji u kojoj je Šuković ispustio prednost koju je stekao u otvaranju. To je bila prva pobjeda mladog Cetinjanina.

Aleksandar Tomić je takođe došao do prve pobjede, a to mu je uspjelo za rukom, zahvaljujući pobjedi protiv Miloša Pečurice.

Sjutra su na programu dva kola, a u jutarnjem se sastaju: Sulejmanli – Sanal, Drašković – Niman, Nikač – Bogosavljević, Travadon – Girel, Đurović – Osmak, Sahin – Nikčević, Šuković – Tomić i Pečurica – Pobor.


SULEJMANLI I NIMAN MAKSIMALNI NAKON TRI KOLA

Memorijalni turnir posvećen nikšićkim šahistima i šahovskim radnicima, nastavljen je danas partijama drugog i trećeg kola. Mladi vunderkind iz Azerbejdžana Ajdin Sulejmanli i američki velemajstor Hans Niman su zadržali maksimalan učinak. Sulejmanli je savladao velemajstore, Nebojšu Nikčevića i Bobana Bogosavljevića, dok je Niman slavio u duelima sa, Sanalom Vahapom i mladim predstavnikom francuske Loikom Travadonom.

Dva poena kao i Travadon, koji je u jutarnjem kolu savladao Juliju Osmak, imaju i naši Luka Drašković i Predrag Nikač. Luka je remizirao partije sa velemajstorima Nikčevićem i Bogosavljevićem, dok je Nikač povezao dvije pobjede, protiv mladog Peka Đurovića i Sahina Ozguna iz Turske.

Polovičan učinak imaju: Boban Bogosavljević, Nebojša Nikčević, Sanal Vahap, Žozep Girel i Julija Osmak.

Rezultati trećeg kola: Travadon – Niman 0:1, Sulejmanli – Bogosavljević 1:0, Drašković – Nikčević ½:½, Ozgun – Nikač 0-1, Sanal – Šuković ½:½, Pečurica – Osmak 0:1, Girel – Tomić 1:0 i Đurović – Pobor ½:½.

Parovi četvrtog kola: Niman – Sulejmanli, Nikač – Drašković, Bogosavljević – Travadon, Nikčević – Sanal, Osmak – Girel, Pobor – Sahin, Šuković – Đurović i Tomić – Pečurica


Turnir sjećanja na nikšićke šahiste i šahovske radnike

ČUVANJEM PROŠLOSTI, GRADIMO BUDUĆNOST

Vito Lekić, Nikola Čiča Mijušković, Blagoje Cerović, Momo Sarić, Marko Marković, Milan Nikčević, Drago Adžić, Vojo Dragović, Milan Bajović, Đoko Đurović, Branko Krunić, Savo Šuto Đukić, Andrija Vujović, Slobodan Krstajić, Prle i Miško Bezmarević, Jakša Čanović, Goran Bajo Mirković, Zoran Mušikić, Mirko Radojičić i mnogi drugi, urezali su svoja imena u nikšićku šahovsku tradiciju.

Oni nijesu samo gradili šahovski život Nikšića, več i šahovski mozaik Crne Gore, a ništa manji doprinos nije bio društvenom, političkom i svakom drugom životu našeg grada. Predsjednik Šahovskog saveza Crne Gore, gospodin Jovan Milović je naglasio da je ostala uspomena na: nezaboravnu smirenost čika Blagoja, nemirni duh Nikolice, Vitov krasnopis i padagoški odnos, Dragovu humanost, Momovu neposrednost i vedrinu, kao i predanost i nesebičnost svih ostalih ljudi kojih se danas prisjećamo.

U ime porodica turnir je otvorenim proglasio Nebojša Adžić koji je podsjetio na vijek tradicije šaha u našem gradu, kao i na tradicionalno gostoprimstvo Nikšića.

Zahvaljujemo se: Upravi za sport i mlade, Opštini Nikšić, Turističkoj organizaciji Nikšića, Elektroprivredi i njenim sindikalnim organizacijama, Stambenom doo, Optici Mirković, Lisini doo, preduzeću AG info plan, Hotelu Onogošt koji je sjajan domaćin i Radio televiziji Nikšić, kao i svim ljudima koji su pomogli ovu organizaciju.

Na samom turniru nastupa 16 učesnika, iz 7 različitih federacija, koji će se nadmetati po švajcarskom sistemu u 9 kola, sa tempom igre od 90 minuta za 40 poteza, plus 15 minuta do kraja partije uz bonifikaciju od 30 sekundi po potezu.

U partijama prvog kola, postignuti su sledeći rezultati: Sanal – Tomić 1:0, Pečurica – Bogosavljević 0:1, Sulejmanli – Nikač 1:0, Girel – Niman 0:1, Drašković – Šuković 1:0, Sahin – Osmak ½:½, Travandon – Pobor 1:0, Đurović – Nikčević 0:1.

Uprava za sport i mlade
Opština Nikšić
Elektroprivreda Crne Gore
Turistička Organizacija Nikšić
Optika Mirković
Hotel Onogošt
Radio-Televizija Nikšić