Memorijal Radojice Dabetića – 18.12.2022. – Uskoro raspis

Vrijeme: 18.12.2022.

Lokacija: Multimedijalna sala Univerzitetskog sportskog centra

Tempo igre: ubrzani

Organizatori: Šahovski klub Budućnost uz podršku Šahovskog saveza Crne Gore i pod pokroviteljstvom Ministarstva sporta i mladih

USKORO RASPIS!

Radojica Dabetić (1954-2019) je u omladinskim danima važio za jednog od najtalentovanijih crnogorskih šahista, a titulu omladinskog prvaka Crne Gore osvojio je 1972. godine. Na seniorskom prvenstvu Crne Gore pobjeđuje dvaput zaredom – 1982. i 1983. godine. Postao je majstorski kandidat 1974, a titula majstora FIDE mu je priznata 1987. godine. Vrstan teoretičar i igrač univerzalnog stila, zabilježio je pobjede protiv Zdenka Kožula, Branka Damljanovića i mnogih drugih renomiranih šahista. Pouzdan ekipni igrač, neke od svojih najboljih rezultata ostvario je nastupajući za ŠK Budućnost.

Rano se gotovo povukao iz aktivnog igranja i posvetio se trenerskom radu. Nemoguće je izbrojati sve medalje koje su njegovi učenici osvojili na kadetskim i omladinskim prvenstvima Crne Gore, a mnogi od njih su osvajali odličja i na kadetskim i omladinskim šampionatima Jugoslavije. O njegovom trenerskom radu možda najbolje govori činjenica da su Nikola Đukić i Aleksandra Milović, čelne table muške i ženske reprezentacije Crne Gore, bili njegovi učenici. Bio je trener ženske reprezentacije Jugoslavije do 18 godina koja je osvojila srebrnu medalju na Prvenstvu Evrope 2002. godine i prvi selektor ženske reprezentacije u nezavisnoj Crnoj Gori. Svjetska šahovska federacija mu je 2017. godine dodijelila titulu trenera FIDE.

Za pet decenija provedenih u ŠK Budućnost, utkao je sebe u sve njegove najveće uspjehe. Bio je član ekipe koja je osvojila titulu prvaka Jugoslavije 1998. godine, a kao kapiten je učestvovao u osvajanju četiri titule prvaka Crne Gore i dva pehara u Kupu. Na funkciji predsjednika Skupštine kluba, dao je veliki doprinos osvajanju još šest šampionskih titula i tri trofeja Kupa Crne Gore. Ipak, najveći trag je ostavio kroz svoje brojne učenike, od kojih su danas neki članovi prve ekipe Budućnosti, a neki i sami treneri u klupskoj školi šaha. Takođe, kompletna postava ŠK Omladinac-Budućnost sastavljena je od mladih igrača koji su imali sreću da ih on uči tajnama drevne igre.

Organizovanje memorijalnog turnira, za koji se planira da postane tradicionalan, je način da ŠK Budućnost sačuva sjećanje na Radojicu Dabetića i tako pokuša da mu vrati makar dio duga za sve što je uradio za svoj klub i za crnogorski šah.