Luković Medina, Markišić Faris i Jovović Mladen pobjednici šahovskog turnira za učenike osnovnih škola

U Plavu je 12. 04. 2019. godine održan prvi put međuopštinski šahovski turnir u ubrzanom šahu za učenike osnovnih škola u organizaciji Opštine Plav, Centra za kulturu „Husein Bašić“ – Plav, OŠ „Hajro Šahmanović“ – Plav, OŠ „Džafer Nikočević“ –Gusinje, OŠ „Petar Dedović“ – Murina i ŠK „Plavsko jezero“- Plav. Učestvovali su učenici od trećeg do devetog razreda  iz OŠ „Hajro Šahmanović“ u Plavu, OŠ „Džafer Nikočević“ u Gusinju i OŠ „Petar Dedović“ u Murini.

Na početku turnira se obratio Safet Kojić gdje je pozdravio prisutne i zahvalio im što su došli u tolikom broju. Takođe, u ime  osnovnih škola i šahovskog kuba zahvalio se sekretaru za opštu upravu i društvene djelatnosti Miralemu Metjahiću i direktoru centru za kulturu Vladimiru Kneževiću na podršci, a kao sekretar  šahovskog kluba zahvalio se Zimeru Kukaju, Slavku Garčeviću, Mirsadu Musiću, Mentonu Kukiqu za doprinos razvoja šaha u osnovnim školama. Kao domaćin, direktor Vladimir Knežević je poželio dobrodošlicu i poželio da u sportskom duhu prođe turnir.

Turnir je imao tri kategorije: djevojčice, dječaci do 12 godina i dječaci do 14 godina. Turnir se igrao po Švajcarskom sistemu od 5 kola, tempo igre je  30 minuta po igraču. Po tri najbolje plasirana učenika u svojim kategorijama su dobili medalje. Titulu pobjednice za djevojčice je ponijela Luković Medina sa osvojenih 4 boda iz  OŠ „Hajro Šahmanović“, drugo mjesto je pripalo učenici iz OŠ „Petar Dedović“ Garčević Tijani sa osvojenih 3,5 bodova i treće mjesto sa 3 boda osvojila je Palavrtić Dalila iz OŠ „Hajro Šahmanović“. Za kategoriju učenika do 12 godina prvo mjesto sa maksimalnim brojem bodova osvojio je Markišić Faris iz OŠ „Hajro Šahmanović“, drugoplasirani je učenik Zogović Nemanja iz OŠ „Petar Dedović“ sa osvojenih 4 boda, na trećem mjestu je učenik Kukiq Kelmed iz OŠ „Dafer Nikočević“ koji je imao  isti broj bodova kao drugoplsirani, ali je imao slabije dodatne kriterijume. Titulu najboljeg do 14 godina za dječake osvojio je učenik OŠ „Džafer Nikočević“ Jovović Mladen sa maksimalnih 5 bodova, drugo mjesto sa 4 boda pripalo je Lutovac Nikoli iz OŠ „Petar Dedović“, a treće mjesto sa istim brojem bodova, ali sa slabijim dodatnim kriterijumima osvojio je Ulaj Alban iz OŠ „Džafer Nikočević“.

Treba naglasiti da je najmlađi učesnik turnira, osmogodišnji Milačić Milija iz trećeg razreda OŠ „Petar Dedović“, pokazao zavidno znanje i ravnopravno se borio sa starijim učenicima.

Glavni sudija turnira je bio šahovski sudija Safet Kojić.