LUKA DRAŠKOVIĆ POSTAO VELEMAJSTOR

Nedjelja 12. Jun, će biti zlatnim slovima zapisana u istoriji crnogorskog šaha. Standardni crnogorski reprezentativac i član nikšićke Elektroprivrede, internacionalni majstor, Luka Drašković, osvojio je treći bal, prešao granicu od 2500 rejting poena, pa je na taj način postao velemajstor, prvi nakon 17 godina, odnosno prvi u nezavisnoj Crnoj Gori.

Drašković je treću normu osvojio na velemajstorskom turniru koji je igran na Cetinju, gdje je u devet kola, ostvario 4 pobjede i 5 remija i sa šest ipo poena bio najbolji na turniru. Trećim balom ispunio je sve potrebne uslove za velemajstorsku titulu. Njemu je trebao remi u poslednjem kolu, u partiji sa internacionalnim majstorom Dudinom iz Rusije, a nakon četiri sata velike borbe, remi jez promovisao Luku u velemajstora.

Luka Drašković godinama važi sa predvodnika talentovane generacije mladih šahista, a titulu fide majstora osvojio je 2012. godine, dok je internacionalni majstor postao 2014. godine. Standardni je reprezentativac, a prošle godine osvojio je titulu prvaka Crne Gore. Ujedno, Drašković je prošle godine bio prvi predstavnik naše zemlje na Svjetskom kupu. Prvu normu za velemajstora osvojio je u Beogradu 2017. godine, dok je drugu osvojio u januaru ove godine u turskom Ajvaliku.

Nadamo se da će nastaviti sa uspjesima te vinuti sebe u šahovske visine.