LIGA OSNOVNIH ŠKOLA PODGORICE U ŠAHU ZA 2015. GODINU

tmp_22791-detalj sa Lige u sahu 20141661194357Sekretarijat za kulturu i sport Glavnog  grada Podgorica i Centar za razvoj šaha ,,Dijagonale”  u saradnji  sa  Narodnom  bibliotekom  ,,Radosav Ljumović” organizuju  Ligu osnovnih škola Podgorice u šahu u subotu  18. aprila sa početkom u 10.00 časova.
Ligu u šahu pokrenuli  su  Sekretarijat  za sport  i  NVO  Centar za razvoj šaha ‘’Dijagonale’’ u aprilu 2004. godine.  Liga je u proteklih jedanaest  godina značajno uticala na popularizaciju i razvoj šaha medju mladima u Podgorici i iznjedrila  čitavu plejadu kadetskih i omladinskih prvaka Crne Gore i puno mladih šahista sa visokim šahovskim titulama i kategorijama poput:  Nemanje Vukčević, Uroša Rašovića, Miljana Gudelja, Slavena Živkovića, Jovana Jovančevića,Lazara Lukića, Danila Tošića, Slavena Minića, Andreja Šukovića…
Učesnici Lige su i sada mnoge nade crnogorskog  i podgoričkog kadetskog šaha Dario Alivodić, Marko Vučković, Saša Mijajlović, Pedja Čarapić, Jovan Kovačević, Jana Katnić, Tijana Rakić, Andrija Pejović, Darko Šuković, Aleksandar Boljević, Nemanja Vuković , itd…
Ove godine za šahovsku ligu prijavilo se deset podgoričkih osnovnih  škola. Takmičenje se igra na četiri table (sa dvije rezerve),  po tempu deset minuta po igraču – Bergerov  sistem (svak sa svakim).
tmp_22791-Dueli Minic-Tosic i Alivodic-Sukovic1113759987Takmičenje će suditi  Goran Vukadinović, medjunarodni  sudija i  Željko Miljanić, nacionalni sudija.
Prijavljene ekipe dužne su organizatorima  prije početka takmičenja dostaviti  ovjeren takmičarski  karton sa fotografijama  svojih  takmičara i donijeti po dvije  šahovske garniture  i dva ispravna šahovska  sata.
Za prve tri ekipe Sekretarijat je obezbijedio  pehare i medalje koji će biti uručeni  na zajedničkom proglašenju  nakon završetka Lige u svim sportovima.

Radmila Milošević                                                                                                                                          Izvršna direktorica                                                                                                                                                    NVO Centar za razvoj šaha ‘’Dijagonale’’