KVALIFIKACIONI TURNIR ZA KADETSKO PRVENSTVO – JUŽNA REGIJA (27.3.2022.)

Foto galerija: https://photos.app.goo.gl/MjzAajqBjfYAwRZSA

Strateški pravac Šahovskog saveza Crne Gore vezan za razvoj šaha među najmlađima donosi jasne i mjeriljive rezultate. Ekspanzija drevne igre, uslovila je da se ovogodišnje kadetsko prvenstvo igra u dvije faze, odnosno da finalnom turnir prethode 3 kvalifikaciona turnira po regijama.

Prvi turnir iz serije kvalifikacionih igran je u nedjelju u Budvi u Drugoj osnovnoj školi. Pravo nastupa imali su šahisti iz primorskih opština i Cetinja. Takmičenje je igrano u kategorijama: do 8, do 10, do 12, do 14, do 16 i do 18 godina. Dječaci i djevojčice su igrali zajedno a plasman je određivan na kraju, dok su takmičari iz dvije najstarije grupe igrali zajedno, obzirom da su u kategoriji do 18 godina bila prijavljena dva takmičara. Ukupno je nastupilo 78 mladih šahista, koje je na početku pozdravio Boro Miljanić, intermajstor i sekretar Šahovskog saveza Crne Gore, koji je mladim šahstima poželio uspješan nastup na turniru, dok je takmičenje otvorio Zlatko Dragović u ime Opštine Budva, koji je iskazao zadovoljstvo zbog velike brojnosti, najavivši podršku šahovskim dešavanjim i u budućnosti.

Podsjetimo da je su ŠSCG i Opština Budva uspješno sarađivali i prethodne godine, kada je u metropoli crnogorskog turizma održano Prvenstvo Mediterana.

Nakon velike borbe, medalje su ovojili:

Djevojčice do 8 godina: 1. Marija Marković 2. Eva Alkalaj 3. Luna Vučićević

Djevojčice do 10 godina: 1. Antonija Radović 2. Milena Popović

Djevojčice do 12 godina: 1. Amelija Trubina 2. Sofija Rajković

Djevojčice do 14 godina: 1. Jelisaveta Mnatsakonjan 2. Andrea Purlija

Djevojčice do 16 godina: 1. Ines Đenđinović

Dječaci do 8 godina: 1. Robert Jusupov 2. Danilo Pižurica 3. Toma Malović

Dječaci do 10 godina: 1. Danilo Slepčenko 2. Petar Dragaš 3. Todor Bjelica

Dječaci do 12 godina: 1. Maksim Kostunčenkov 2. Jovan Mirković 3. Aleksa Radulović

Dječaci do 14 godina: 1. Mihailo Pušara 2. Aleksej Orlandić 3. Vasilije Radulović

Dječaci do 16 godina: 1. Peko Đurović 2. Vuk Lalošević 3. Andrej Janković

Dječaci do 18 godina: 1. Milo Pobor 2. Savo Vujović

Organizator takmičenja bio je Šahovski savez Crne Gore, dok je pokrovitelj Uprava za sport i mlade. Sponzor takmičenja je Sava Montenegro, koja je nedavno postala sponzor Šahovskog saveza, a dogovoreno sponzorstvo je vezano za razvoj šaha među najmlađom populacijom. Svi učesnici turnira dobili su diplome i knjige.

Shodno prethodno objavljenom pravilniku i propozicijama izborena su i mjesta za finalni turnir, a Šahovskii savez Crne Gore će na nakon završetka sva tri turnira objaviti imena mladih šahista koji su izborili plasman na finalni turnir.

Kada se podvuče crta, takmičenje je opravdalo očekivanja, a čak 78 igrača sjajna su najava razvoja šaha na našem primorju. Od generacije barskih šahista čiji su predvodnici Luka Drašković i Miloš Pečurica, nije bilo organizovanog rada sa mladim šahistima. Šahovski savez će i dalje nastaviti da razvija šaha u svim krajevima Crne Gore, a početni rezultati su izuzetni. Broj šahista samo na prvom kvalifikacionom turniru, veći je nego prošle godine na finalnom turniru, što je rezultat ozbiljnog i temeljnog rada Šahovskog saveza Crne Gore, a koji je podršku imao u svojim prijateljima, odnosno sponzorima cjelokupne akcije ”Šah u škole”.

Naredne dvije nedjelje posvećene su takođe kvalifikacionim turnirima, a Pljevlja će 3. aprila, biti domaćin kvalifikacionog turnira za sjevernu regiju, kojoj je pripojen Nikšić, dok će finalni kvalifikacioni turnir biti održan u Podgorici, 10. aprila, na kome će nastupiti mladi šahisti iz Podgorice, Danilovgrada i Tuzi.