KVALIFIKACIONI TURNIR SJEVERNE REGIJE

Tradicija održavanja kadetskih turnira u Pljevljima je velika, a tradicionalno gostoprimstvo domaćina iz grada pod Golubinjom nije izostalo ni u nedjelju. Osnovna škola ”Ristan Pavlović” u nedjelju je bila domaćin kvalifikacionog turnira sjeverne regije za kadetsko prvenstvo Crne Gore u šahu.

Nakon što je prije deset dana održan kvalifikacioni turnir za južnu regiju, turnir u Pljevljima je bio drugi iz serije kvalifikacionih, a prvo učešća imali su takmičari iz opština sa sjevera, uključujući i Nikšić. Nastupilo je 90 mladih šahista, koji su se nadmetali u kategorijama do 8, do 10, do 12, do 14, do 16 i do 18 godina.

Viđena je velika borba, zanimljiva tokom čitavog trajanja turnira, a dječaci i djevojčice su nastupali zajedno, a plasman je određen na kraju takmičenja. Pobjednici takmičenja u Pljevima su:

Djevojčice do 8 godina: 1. Milena Tadić (Mladost) 2. Nikolija Ćorsović (OŠ ”Salko Aljković”)

Dječaci do 8 godina: 1. Andrija Milić (Elektroprivreda) 2. Boris Šaranović (Mladost) 3. Vojin Jašović (Osnovne i srednje škole)

Djevojčice do 10 godina: 1. Tamara Ostojić (Salko Aljković) 2. Aida Ajanović (OSŠ) 3. Isidora Šarančić (Elektroprivreda)

Dječaci do 10 godina: 1. Stefan Mihajlović (Elektroprivreda) 2. Lazar Đurišić (Mladost) 3. Andrija Potpara (OSŠ)

Djevojčice do 12 godina: 1. Neda Šljivić (OSŠ) 2. Hristina Babić (Berane) 3. Amina Čelebić (OSŠ)

Dječaci do 12 godina: 1. Janko Kotlaja (OSŠ) 2. Nikola Vojičić (Mladost) 3. Danilo Ostojić (OSŠ)

Djevojčice do 14 godina: 1. Marija Bajić (Elektroprivreda) 2. Jelena Radulović (Elektroprivreda)

Dječaci do 14 godina: 1. Gorazd Laušević (OSŠ) 2. Ognjen Kriivokapić (Elektroprivreda) 3. Jovan Adžić (Elektroprivreda)

Djevojčice do 16 godina: 1. Anastasija Mandić (Elektroprivreda) 2. Aleksandra Anđić (Berane)

Dječaci do 16 godina: 1. Milan Čurović (Elektroprivreda) 2. Zaharije Perković (Ristan Pavlović) 3. Andrija Bulajić (Elektroprivreda)

Dječaci do 18 godiina: 1. Đorđe Anđelić (Mladost) 2. Dragoljub Kovačević (Mladost) 3. Božidar Janjušević (Mladost)

Najuspješniji klub je bila nikšićka Elektroprivreda, sa deset osvojenih medalja, od čega 5 zlatnih, 2 srebrne i 3 bronzane. Vrijedi napomenuti da su Andrija Milić i Gorazd Laušević, do titula u svojim kategorijama došli sa maksimalnim učiinkom, odnosno sa po 7 poena u isto toliko odigranih partija.

Najbolji su nagrađeni medaljama, a Šahovski savez je svim učesnicima poklonio po jednu šahovsku knjigu i diplomu. Nastup na finalnom turniru obezbeđen je prama važećem pravilniku.

Na samom otvaranju učesnike i prisutne su pozdravili Boro Miljanić, sekretar Šahovskog saveeza Crne Gore i koordinator akcije ”Šah u škole”, Neđeljko Vraneš, koordinator sekcije u školi domaćinu, te Borjan DŽogaz u ime Opštine Pljevlja, koji je turnir proglasio otvorenim. Boro Miljanić je uručio prigodne poklone u ime Šahovskog saveza, gospodi Vranešu i DŽogazu.

Sudijski posao je obavljala ekipa predvođena Igorom Vujačićem.

Podsjetimo da je sponzor kvalifikacionih turniira Sava osiguranje, a kako je navedeno preostao je kvalifikacioni turnir u Podgorici, koji se igra u nedjelju 10. aprila, a na kome pravo nastupa imaju mladi šahiisti iz Podgorice, Tuzi i Danilovgrada. Na dva odigrana turnira nastupilo je gotovo 200 mladih šahista, a ta brojka se očekuje i na turniru u Podgorici.

Šah dobija svoje zasluženo mjesto u crnogorskom društvu, a o tome najbolje govori ovoliko mladih šahistkinja i šahista.