Kvalifikacije za Svjetski kup – Denis Kadrić pobjednik

UŽIVO PARTIJE

FINALE RAPID u 19:00h

SPEKTAKULARNO FINALE PRIPALO KADRIĆU

Finalni duel Kvalifikacionog turnira za Svjetski kup igran je prethodne nedjelje u Nikšiću. Slavio je velemajstor Denis Kadrić i on će ove godine predstavljati Crnu Goru na jednom od najelitnijih svjetskih takmičenja, koje će biti održano u prestonici Azerbejdžana Bakuu. 

Finalni duel između Kadrića i desetostrukog šampiona Crne Gore, Nikole Đukića, bio je spektakularan i predstavljao je istinsku poslasticu za sve ljubitelje drevne igre. Napadi, sjajne odbrane i kombinacije, ali i greške i propuštene šanse, do poslednje sedme partije u meču obilježili su duel, definitivno, dvojice najboljih crnogorskih šahista.

Prethodno Kadrić je eliminisao Miloša Pečuricu i Nebojšu Nikčevića, dok je Đukić na putu do finala slavio protiv Blaža Kalezića i Dragiše Blagojevića (bez borbe). 

U prvoj partiji finalnog okršaja bijele figure vodio je Đukić, a kao odgovor na rusku partiju izabrao je varijantu koja donosi dinamičnu igru. Žrtvovao je pješaka, kojeg je ubrzo vratio, a zatim i osvojio još jednog. Nakon promjena dama i po jednog topa, nastala je završnica u kojoj je Đukić ima topa i skakača uz pet pješaka, dok je Kadrić imao topa, skakača i četiri pješaka. Đukić je poboljšavao poziciju i činilo se da je na pragu pobjede, međutim dopustio je, pritisnut cajtnotom, Kadriću da rastereti igru. Konačno nastala je pozicija u kojoj je Đukić imao topa i skakača protiv topa, međutim tu poziciju, koja važi za teoretski remi, Kadrić je lako odbranio, pa je nakon pet sati velike borbe sklopljen remi.

U partiji po standardnom tempu nakon početnog ispitivanja snaga u zmajevoj varijanti sicilijanske odbrane protivnici su se saglasili na remi. 

Odluku o pobjedniku krio je “taj brejk”. Sve je mirisalo na spektakl koji se i desio za tablom. Nakon reduciranja materijala u prvoj partiji po ubrzanom tempu, protivnici su saglasili na remi nakon što je na tabli nastala završnica raznobojnih lovaca. U drugoj partiji viđena je prava borba, nakon spektakularne partije Kadrić je ostao sa topom i pješakom, Đukić sa skakačem i pješakom. Đukić je održao remi i odveo partiju u produžetak po brzopoteznom tempu. U prvoj partiji “cugera” Đukić je ostao sa krivouglim lovcem, pa je i ta partija okončana remijem. U drugoj partiji Kadrić je osvojio damu za lovca i topa, činilo se da je pred pobjedom, međutim u obostranom cajtnotu Đukić je previdio da može osvojiti damu i prevesti partiju u dobijenu poziciju, a Kadrić je ponavljanjem poteza došao do remija. 

Pristupilo se igranju brzopoteznih partija, a pobjednik meča je onaj koji slavi u prvoj partiji. Kadrić je vodio bijele figure, iz otvaranja je stekao prednost, međutim vještim manevrima Đukić je partiju preveo u topovsku završnicu, činilo se da je završnica u granicama jednakosti, međutim Đukić je greškom dozvolio Kadriću da pređe u dobijenu poziciju što Kadrić nije propustio i došao je do pobjede u meču. 

Sve pohvale za aktere finala, koji su ljubiteljima šaha omogućili spektakl koji će ostati upamćen. Sjajna borba, izuzetan kvalitet šaha i finale dostojno svih očekivanja. Velemajstori Kadrić i Đukić su pokazali sve lijepo što nosi šah, a ljubiteljima drevne igre omogućili spektakl o kome će se dugo pričati i koji je prvi put prenošen na malim ekranima, uživo. Čestitke i komentatoru događaja Aleksandru Tomiću koji se sjajno snašao u ulozi. 

Kadriću srećno u Bakuu, a nadamo se da će on i Đukić ovakvu igru ponoviti i u novembru, kada će u Budvi biti igrano Evropsko ekipno prvenstvo!

U prostorijama Šahovskog saveza Crne Gore izvučeni parovi Kvalifikacionog turnira za Svjetski kup. Izvlačenju su prisustvovali Igor Vujačić i Andrej Šuković.

Sastaju se:

Nikola Đukić – Blažo Kalezić
Dragiša Blagojević – Luka Drašković
Denis Kadrić – Miloš Pečurica
Andrej Šuković – Nebojša Nikčević

Bijele figure u prvim partijama četvrtfinala imaju: Đukić, Blagojević, Pečurica i Nikčević.

Šahovski savez Crne Gore u saradnji sa Opštinom Nikšić, IPC „Tehnopolis“ i šahovskim klubom Elektroprivreda a pod pokroviteljstvom Ministarstva za sport i mlade organizuje Kvalifikacije za Svjetski kup za 2023. godinu. Takmičenje se održava u Nikšiću u IPC “Tehnopolis” od 2-7. juna 2023. godine.
Pobjednik stiče pravo učešća na Svjetskom kupu.

Takmičenje je eliminacionog karaktera. U svim djelovima takmičenja (četvrtfinale, polufinale i finale) igraju se 2 partije. Tempo igre je 90 minuta za 40 poteza plus 30 minuta do kraja partije uz bonifikaciju od 30 sekundi zasvaki odigrani potez počev od prvog.

U slučaju neriješenog rezultata posle dvije partije po standardnom tempu igre pobjednik se odlučuje tie–breakom. Igraju se dvije partije po ubrzanom tempu (10 minuta po igraču plus 5 sekundi za svaki odigrani potez).

U slučaju neriješenog posle rapid partija rezultata igraju se 2 partije po brzopoteznom tempu (3 minuta po igraču plus 2 sekunde za svaki odigrani potez).
U slučaju neriješenog rezultata posle brzopoteznih partija nastavlja se sa po jednom partijom po brzopoteznim tempom do konačne odluke.