Kup Prosvjete 2023 – Krstonijević najbolji

Šahovski klub “Prosvjeta” u saradnji sa Šahovskim savezom Crne Gore i Univerzitetom Crne Gore organizovao je u subotu, pojedinačni šahovski turnir Kup Prosvjete 2023.

Svečana sala Srednje medicinske škole ugostila je pedesetak učesnika turnira koji su se nadmetali u dvije

Turnir se igrao u dva dijela. Prvi dio igrao se po švajcarskom sistemu u 9 kola sa tempom igre od 5 minuta po igraču plus 3 sekunde za svaki odigrani potez.

Nakon prvog dijela 16 najboljih nastavilo je takmičenje po eliminacionom kup sistemu.

U drugom dijelu koji se igrao na ispadanje igrane su po dvije blic partije sa istim tempom igre. U slučaju neriješenog rezultata igrala se armagedon partija u kojoj crni ima 5 minuta a bijeli 4 minuta i bijelom je za prolaz dalje neophodna bila pobjeda.

Nakon velikih uzbuđenja i zaista sjajnih borbi, prvo mjesto pripalo je Stjepanu Krstonijeviću koji je i prvu fazu turnira završio na prvom mjestu. U finalnom duelu Krstonijević je nadigrao predstavnika “Prosvjete” Danila Nenezića i došao do pobjedničkog pehara.

Nastup u polufinalu završili su Miodrag Prijović i Đorđe Anđelić, dok su u četvrtfinalu zastali: Željko Sekulović, Andrija Radulović, Nikola Perišić i Mitar Đukanović.

Sjajno organizovan turnir imao je nagradni fond od 530 eura, koji je bio raspoređen na 16 takmičara i takmičarki koji su se plasirali u drugu fazu.

Nadamo se da će ovakvih turnira biti još više u danima pred nama.