Izvještaj sa Šampionata Evrope za mlade Prag, 18-27. avgust 2016.

 

 

Šampionat Evrope za mlade, u konkurenciji  od 8-18 godina, održan je u praškom “Top Hotelu Praha”, modernom zdanju, petnaestak kilometara od centra grada. Nastupilo je 1310 mladih iz 49 zemalja, od toga 133 sa međunarodnim titulama. Našu zemlju predstavljalo je 16 učesnika,  velemajstori  i  FIDE treneri  Dragan Kosić i Milan Draško putovali su kao treneri.

Rezultati naših predstavnika:

1) Luka Drašler (dječaci do osam godina) osvojio je 3 pona iz 9 partija, osvojivši  89. mjesto, uz rejting performans 1697

2) Matan Vujović (dječaci do osam godina), zabilježio je 1,5 poen, osvojivši  105. mjesto, uz rejting performans 1255

3) Peko Đurović  (dječaci do 10 godina), osvojio je 4 poena i plasirao se na 96. mjesto, izgubivši 103,60 rejting poena

4) Milo Pobor (dječaci do 12 godina) zabilježio je 4,5 poena, plasiravši se na 87. mjesto, izgubivši  54 rejting poena

5) Dario Alivodić (dječaci do 14 godina) osvojio je 4,5 poena, plasirao se na 81. mjesto, zaradivši  25,60 rejting poena

6) Marko Vučković (dječaci do 14 godina) osvojio je 4,5 poena, zauzeo 72. mjesto, popravljajući  rejting za 84,80 poena

7) Miroljub Ćirović (dječaci do 16 godina) osvojio je 4,5 poena, plasirao se na 61. mjesto, popravljajući rejting za 110,80 poena

8.) Stefan Mandić  (dječaci do 16 godina) zabilježio je 4 poena, osvojivši  89. mjesto, uz dobitak rejtinga 53,60 poena

9) Danilo Pobor (dječaci do 16 godina) osvojio je 3 poena, plasirao se na 116. mjesto, popravljajući rejting za 40,40 poena

10) Lazar Lukić (dječaci do 18 godina) osvojio je 3 poena, plasiravši se na 99. mjesto, uz dobitak rejtinga 28 poena

11) Nastasija  Roganović (djevojčice do osam godina), osvojila je 4 poena iz 9 partija, plasirala se na 43. mjesto, uz rejting  performans  1703

12) Anastasija Mandić  (djevojčice do 10 godina), osvojila je 2 poena, plasiravši se na 104. mjesto, uz rejting performans 978

13) Mateja Popović (djevojčice do 12 godina) osvojila je 2,5 poena, zauzevši  94. mjesto, uz dobitak 10 rejting poena

14) Teodora Mandić (djevojčice do 14 godina) osvojila je 4 poena, plasirala se na 67. mjesto, uz rejting performans 1601

15) Nikolina Koljević (djevojčice do 16 godina) osvojila je 3,5 poena, plasiravši se na 79. mjesto, popravljajući rejting za 14,40 poena

16) Berina Ajanović (djevojčice do 18 godina), osvojila je 2 poena, zauzela  59. mjesto, zarađujući 28 rejting poena

 

Putovanje do Praga, vozom  i  autobusom, trajalo je 30 sati! Na srpsko-mađarskoj  granici  desio  se neobičan slučaj. Nakon podnošljive gužve, došli smo na red kod mađarskih carinika, očekulući  rutinski pregled. Međutim, baš tada nestaje struje u carinarnici i pada  sistem. Čekali smo preko dva sata! Ubrzo nakon granice saobraćajni udes,  još 45 minuta čekanja.  Stižemo u praški  hotel “Olimpik” u 01:30 noću, što je uticalo na skroman start naših predstavnika. Hotel  je prilično daleko od sale za igru, vožnja  traje  skoro 25 minuta. Uoči drugog kola uspostavljamo normalan turnirski režim, definišemo udarno vrijeme za pripreme.  Od trećeg trećeg kola forma naših predstavnika  kreće uzlaznom linijom. U četvrtom kolu već  bilježimo 50 posto (8 poena iz 16 partija), u petom čak 10 poena!

Slobodan dan iskoristili smo za obilazak grada u srcu Evrope. Većina je hitala prema Vaclavskim Namjestima  i  Karlovom mostu.

Lijepo je izgledala Vltava na popodnevnom suncu. Veliki broj brodova  i manjih čamaca na vesla uljepšao je sliku. Uporniji su se popeli do Hradčana, uživajući u panorami grada i obilasku znamenitosti. Moji prijatelji, Andreja Stojković  i njegova kćerka  Mia proveli su me stazama koje ostaju van domašaja običnih turista i kultnim praškim lokacijama, tokom maratonske  desetočasovne šetnje. Veče uoči  našeg povratka, prošetali smo Karlovim mostom,  iznenada se susreli  sa Miroljubom, Dariom i Danilom i napravili par fotografija. Takvi susreti, van šahovske scene, donose lijep ugođaj. Zatim smo skrenuli desno, prema knjižari “Shakespeare”,  pivnici “Švejk” i  Kafkinom  muzeju. Spustili smo se   kratkom, strmom, polumračnom ulicom, stigavši  nadomak Vltave. Sredinom rijeke plivali su elegantni  labudovi, dvije tinejdžerke gazile su vodu uz samu obalu. Na drugoj obali blistali su “Grosseto Marina Ristorante”, sav u staklu i nešto diskretniji, Dvoržakov muzej. Od devet praških mostova na Vltavi, samo su lukovi Karlovog mosta osvjetljeni, što djeluje efektno. Brodovi,  obasjani  jakom mjesečevom svjetlošću, neprestano su krstarili.

Nakon slobodnog dana ponovo pad u igri. Sedmo kolo bilo je najuzbudljivije, Fortuna nam sasvim okreće leđa. Potpuno dobijene pozicije gube Miroljub Ćirović i Milo Pobor, u osjetljivom trenutku. Pobjedom bi stigli do odlične turnirske pozicije, 4 poena iz sedam partija. Peko Đurović osvaja dva pješaka, ali kad je stigao nadomak pobjede, gubi koncentraciju, partija završava remijem. Lazar Lukić gubi bolju poziciju i propušta  posljednju šansu za prodor prema sredini tabele. Nakon sedmog kola održali smo kratak sastanak, u nadi da pehovi neće uticati na pad morala. Zaključili smo da je 50 odsto osvojenih poena, veoma dobar plasman, granica od koje počinje uspjeh.

Dario Alivodić dobija u osmom i vrlo efektno u devetom kolu, u  18. potezu!  Ćirović i Milo Pobor pobjeđuju u posljednjem kolu, stigavši  na 4,5 poena. Marko Vučković  se potpuno vratio nakon poraza u 3. i 4. kolu, ostvarivši  tri  uzastopne pobjede. Remijem u posljednjem kolu stiže do 4,5 poena. Stefan Mandić je loše startovao (0 iz 3), ali se ozbiljno pripremao i pokazao jak sportski karakter, ostvarivši  4 poena  iz pet partija od  4. do 8. kola. Težak protivnik u 9. kolu i riskantan plan sa uzimanjem centralnog bijelog pješaka uticali su da ostane na četiri poena. Ostavio je povoljan utisak, kao i njegova starija sestra Teodora, koja je odlično igrala u finišu, završivši na 4 poena. Peko Đurović je osvojio takođe 4 poena, potvrđujući svoj talenat, ali i nedostatak strpljenja, jer je prikazao prilične oscilacije u igri. Četvrti naš predstavnik na četiri poena, osmogodišnja Nastasija Roganović ostavila je jak utisak. Ostvarivala je sjajne pozicije, ali zbog nedostatka iskustva nije mogla da ih dovede do logičnog kraja. Radi se o zapaženom talentu.

Četiri  naša igrača stigli su do granice od pedeset odsto i zaslužuju  pohvale.

Ćirović je teorijski spreman, vrlo ubojit bijelim figurama. Nedostaje mu strpljenje. Ako bi uspio da kontroliše emocije tokom partije, ima izglede za značajan napredak.

Vučković  teži  strateški  jasnim pozicijama i pozicionoj igri. Igra zdrav šah, posjeduje zavidan potencijal. Marko je i prošle godine na Šampionatu svijeta u Grčkoj zabilježio pedest posto, čak je startovao sa 2,5 iz 3. Trebao bi ponekad igrati otresitije, sa više samopouzdanja, tako bi  njegov talenat došao do potpunijeg izražaja.

Dario Alivodić je odličan taktičar, ponekad  suviše siguran u sebe. Neke partije odigrao je na visokom nivou. Imao je i ima dobre trenere, vjerujem u njegov napredak.

Debitant na velikim takmičenjima, Cetinjanin Milo Pobor ispoljava ljubav prema šahu, borbenost i odlučnost da napreduje. Ima izglede da napravi  lijepu karijeru.

Veoma je bitno da djeca rade individualno, tek tada će doći do potrebnih saznanja. Rad sa trenerom je neophodan, ali sam po sebi, nije dovoljan. Korisno je igrati trening partije sa trenerima, uz tempo 30 minuta ili sat po igraču. Nakon toga, uslijedila bi detaljna analiza partije. To bi značajno podiglo samopouzdanje mladih igrača i ubrzalo napredak. Veoma je bitno da mladi talenti odigraju barem dva do tri  jaka opena tokom godine.  U realizaciji  ove ideje, pored roditelja, mogli bi učestvovati  klubovi  i savez.

Prag nije idealno mjesto za organizaciju ovakvih takmičenja. U našem hotelu nije bilo popratnih sportskih  sadržaja. Sjećali smo se Grčke i prošlogodišnjeg  Šampionata  svijeta, u potpuno drugačijem ambijentu, pored Egejskog mora. More ima moć da oraspoloži, sem toga, igrali smo stoni tenis, basket, mali fudbal. Pražani se ne odlikuju naročitom ljubaznošću, u to smo se uvjerili i u našem hotelu.

Možemo biti zadovoljni nastupom na Šampionatu Evrope. Po svemu sudeći, ovo je prvi put da na granici od pedeset odsto imamo četvoricu igrača. Kojim putem će krenuti karijere mladih talenata zavisi od uslova koje ćemo im pružiti, trenerskog rada i ponajviše od njiihove odanosti  boginji  Kaisi.

Milan Draško