Izvještaj sa pressa

Šahovska olimpijada u norveškom gradu Tromsu biće svečano otvorena danas, a prvo kolo zakazano je za sjutra u 15h. Muška i ženska reprezentacija Crne Gore otputovala je za Tromso, a odlazak je propraćen konferencijom za medije u Nikšiću. Gradonačelnik Nišića i direktor reprezentacije Veselin Grbović otvorio je konferenciju i izrazio zadovoljstvo što je ispraćaj upriličen u Nikšiću. Iskoristio je priliku da pohvali rad novog rukovodstva Saveza na čelu sa predsjednicom Vuković koja je u kratkom vremenskom roku obezbijedila sredstva da i muška i ženska reprezentacija učestvuju na šahovskoj olimpijadi, što ranije nije bio slučaj. Grbović je istakao da je Upravni odbor donio jednoglasnu odluku da na predstojećem izboru za čelnika Svjetske šahovske organizacije FIDE, podrži sadašnjeg predsjednika Kirsana Iljumžinova, a za predsjednika Evropske šahovske unije ECU, Zuraba Azmaiparašvilija.

IMG_1720

Prisutnima su se obratili i selektori reprezentacija, ženske Dušanka Jovićević koja je kazala da Crna Gora nastpa sa mladom i perspektivnom ekipom od koje se očekuje mnogo, te da je ovo za naše reprezentativke veliki izazov. Ženska šahovksa reprezentacija Crne Gore rangirana je, prema prosječnom rejtingu na 53.mjestu uoči početka turnira. Selektor muške reprezentacije, koja je takođe rangirana na 53.mjestu prema prosječnom rejtinu, Boro Miljanić izrazio je nadu da će naša selekcija pružiti dobre partije i okončati takmičenje oko četrdesetog mjesta.

Kapiteni reprezentacija, Aleksandra Milović i Nikola Đukić kazali su da će dati sve od sebe da ostvare što bolji plasman i dostojno predstave Crnu Goru na do sad najbrojnijoj šahovskoj olimpijadi.

 

 

 

Sastavi reprezentacija:

Muška:
1. Nikola Đukić (2521)
2. Dragiša Blagojević (2505)
3. Milan Draško (2430)
4. Dragan Kosić (2493)
rezerva: Nebojša Nikčević (2427)

Ženska:
1. Aleksandra Milović (2170)
2. Tijana Blagojević (2154)
3. Marija Stojanović (2080)
4. Sanja Mišović (1862)
rezerva: Kristina Bačić (1813)