IV turnir “U znak sjećanja na majstore ŠK Budućnost” – Blažo Kalezić pobjednik

Link sa fotografijama: https://skbuducnost.me/clanak/kalezi%C4%87-na-tronu

Četvrti memorijalni turnir „U znak sjećanja na preminule majstore ŠK Budućnost“ odigran je 4. novembra u multimedijalnoj sali Univerzitetskog sportskog centra u Podgorici. U konkurenciji 84 igrača, i u veoma uzbudljivoj završnici, pobjednički pehar otišao je u ruke IM Blaža Kalezića, koji je osvojio 7 poena iz 9 kola, završivši turnir bez poraza. Kalezić je na kraju predvodio grupu od čak 5 igrača koji su završili sa 7 poena, ali je imao najbolje dodatne kriterijume, koji su mu donijeli pobjednički pehar.

Drugo mjesto i srebrna medalja pripala je FM Igoru Sariću, a na pobjedničkom podijumu našao se još i bronzani VM Dragiša Blagojević. Grupu igrača koji su sakupili 7 poena zaokružuju Veljko Draganić, koji je poslije početnih 5 pobjeda upisao 4 remija u nizu u posljednjim kolima, kao i FM Armin Mušović koji je doživio dva poraza u prvih pet kola, ali je ipak uspio da turnir završi sa 7 poena.

Pored njih, među nagrađenima se našlo i 5 igrača koji su imali pola poena manje, i to IM Aleksandar Tomić, Stjepan Krstonijević, VM Pavel Anisimov, FM Nemanja Vukčević i IM Marko Krivokapić.

Koliko je bilo gusto na vrhu i koliko su nijanse odlučivale, svjedoči i podatak da je IM Mihail Zajcev, iako sa osvojenih 6,5 poena, svega pola manje od pobjednika, ostao bez nagrade.

Pored 10 redovnih, dodijeljeno je i 5 specijalnih nagrada. WFM Lidija Blagojević je sa pet poena osvojila nagradu za najbolju učesnicu turnira. Veteran Zoran Lakušić je prikazao odličnu igru i sa 5,5 poena osvojio prvu nagradu u konkurenciji igrača do 1700 rejtinga. Da ovo bude veoma uspješan turnir za porodicu Krstonijević pobrinuo se i mlađi brat, Vasilije, koji je sa 5,5 poena osvojio nagradu za najboljeg igrača sa rejtingom između 1701 i 2000. Mlada nada crnogorskog šaha Peko Đurović je sigurno imao veće ambicije prije početka turnira, ipak na kraju se morao zadovoljiti 12. mjestom i nagradom za najboljeg igrača u konkurenciji od 2001 do 2200 rejtinga sa osvojenih 6 poena. Spisak nagrađenih zaključuje FM Sreten Đukanović koji je osvojio 6 poena i dobio nagradu za najboljeg nenagrađenog igrača iz redova članova šahovskih klubova Budućnost i Omladinac-Budućnost.

Treba istaći i dobru igru polaznika škole šaha ŠK Budućnost, posebno mladih Đorđa Žižića i Katarine Đukić, koji su za dobru igru nagrađeni sa novih 151, odnosno 125 rapid rejting poena.

Sudijski posao na visokom nivou, kao i obično, odradili su Mladen Popović i Zoran Peruničić.

Turnir je igran u znak sjećanja na preminule majstore ŠK Budućnost, Žarka Živkovića, Milana Živkovića, Radovana Brajovića, Peđu Vučinića, Mladena Krstića, Mihaila Milonjića i Moma Ćetkovića. Igrači, uz prisustvo porodica majstora, evocirali su uspomene na ljude koji su dali ogroman doprinos razvoju šaha u Podgorici, ali i cijeloj Crnoj Gori. Poslije tri godine pauze, turnir u znak sjećanja na ove majstore ponovo je pokrenut, u organizaciji šahovskih klubova Omladinac-Budućnost i Budućnost, uz podršku Šahovskog Saveza Crne Gore, kao i agencije DeFacto Consultancy.

Turnir je bio nastavak godine bogate šahovskim događajima u ŠK Budućnost, i uvertira za predstojeće turnire, finale ovogodišnjeg CEDIS festivala šaha, kao i memorijala Radojice Dabetića u decembru ove godine.

Link: