IN MEMORIMA – ĐORĐE KONJEVIĆ (1949 – 2014)

Iz Herceg Novog je stigla tužna vijest za sve članove šahovske porodice u Crnoj Gori – poslije teške bolesti umro je Đorđe Konjević, FIDE majstor i poznati dopisni šahista.

Nastupao je za nekoliko crnogorskih klubova i u svima ostavio dubok trag, prije svega svojim ozbiljnim pristupom svakoj partiji. Bio je poznat po originalnom stilu, često nepredvidiv, zadavao je problema mnogim šahistima sa zvučnim titulama.

Ostaće zabilježen njegov sjajan rezultat od 9 poena iz 11 partija na takmičenju Druge savezne lige 1990. godine u Aranđelovcu.

Obzirom na obaveze na random mjestu, nije imao mnogo prilike da igra na turnirima, nastupi su mu se svodili na vikend turnire i lige. Upravo na turnirima u ubrzanom šahu postigao je vise značajnih rezultata.

Smrt ga je zatekla kao ključnog igrača svog Hercegnovskog ŠK, u trenutku kada je formirao ozbiljnu šahovsku školu i mnoge mlade talente zainteresovao za drevnu igru.

Đorđe Konjević bio je sinonim skromnog i nenametljivog šahovskog zaljubljenika. Njegovom smrću hercegnovski i crnogorski šah pretprjeli su nenadoknadiv gubitak.

Konjevic