IN MEMORIAM – Dr Vojislav Vojo Dragović

Šahovski savez Crne Gore sa izuzetnim žaljenjem obavještava da je, u Sremskoj Kamenici u 88. godini života preminuo  Dr Vojislav Vojo Dragović.

Dr Vojislav Vojo Dragović je bio inženjer metalurgije, jedan od vodećih stručnjaka koji su rukovodili modernizacijom nikšićke željezare. Najveći dio svog radnog vijeka posvetio je željezari, obavljajući najodgovornije funkcije u toj fabrici.  Osim što je bio izuzetan inženjer Dr Dragović je bio poliglota, čovjek izuzetnog duha, svestranog obrazovanja, pjesničkog senzibiliteta, Poslednje radne godine proveo je u Skupštini Crne Gore kao poslanik Narodne stranke.

Mi šahisti ga znamo kao dobrog čovjeka, istinskog prijatelja šahista i velikog zaljubljenika u šah. Dr Dragović je bio dugogodišnji predsjednik ŠK Čelik, kluba koji je više od dvije decenije, uz ŠK Titograd, bio najbolji crnogorski šahovski klub. Čelik je prešao dug put, od malog radničkog kluba do stalnog člana Druge savezne lige, višestrukog  učesnika Finala Kupa Maršala Tita, kluba koji je iznjedrio amaterske, pionirske i omladinske prvake SFR Jugoslavije. Osamdesetih godina dvadesetog vijeka prostorije ovog kluba bile su prepune mladih talentovanih ljudi. Veliki pečat razvoju tog kluba a samim tim i nikšičkog i crnogorskog šaha udario je Dr Vojislav Dragović. Ljubav prema šahu ali i prema metalurgiji prenio je na sina Aleksandra – Batija, uspješnog stručnjaka i dobrog šahistu. Poslednjih desetak godina živio  je u Vojvodini.

Boro Miljanić