Evropsko prvenstvo za mlade u ubrzanom i brzopoteznom šahu

Mladi crnogorski šahisti nastupali su na Evropskom prvenstvu u ubrzanom i brzopoteznom šahu koje u održano u Termama Četež u Sloveniji.

NJih petnaest vodili su velike borbe tri dana sa vršnjacima iz gotovo svih evropskih zemalja. Nastupali su: Simeona Vukotić, Nađa Zloković, Dorotea Andrijašević, Marija Mia Maraš, Milena Mosruović, Koča Radović, Balša Zloković, David Pavlović, Rastko Šarić, Toman Perić, Đorđe Žižić, Mihailo Pušara, Đorđe Anđelić, Nikola Perišić i Dino Grbović.

Na takmičenju po ubrzanom tempu igrano je devet kola po švajcarskom sistemu, a najbolji rezultat od naših učesnika ostvarili su Milena Mosurović i Mihailo Pušara koji su osvojili po 5 poena, dok su Dorotea Andrijašević, Koča Radović, Đorđe Žižić, Nikola Perišić i Dino Grbović osvojili po 4 poena.

Turnir po ubrzanom tempu igran je u osamnaest kola, a mladi takmičari su u duelima igrali sa istim protivnikom po jednu partiju bijelim i crnim figurama. Đorđe Žižić je bio naš najbolji takmičar, a ostvario je 10,5 poena i popravio svoj rejting za preko 200 poena. Mihailo Pušara je osvojio 9,5 poena, Đorđe Anđelić je imao 9 poena, baš kao i Dorotea Andrijašević. Skoro od 8,5 poena ostvarili su Koča Radović i Dino Grbović.

Po dobroj praksi i na ovom evropskom šampionatu imali smo predstavnika u sudijskom timu, a to je ovoga puta bio Davor Drašković koji je i ranije ”dijelio pravdu” na kontinentalnim smotrama šaha.