Evropsko prvenstvo za mlade – Peko Đurović i Mateja Popović najbolji od naših predstavnika

U Antaliji je završeno, po ocjenama mnogih najbolje organizovano, Evropsko prvenstvo za mlade šahiste. Na ovom takmičenju Crna Gora je imala dvanaest predstavnika, tačnije, osam dječaka i četiri djevojčice su predstavljali našu zemlju na kontinentalnom šampionatu.

Naši predstavnici su dosta oscilirali u nastupima tokom kontinentalnog šampionata, a na kraju najbolji rezultat ostvarili su Peko Đurović, u kategoriji dječaka do 16 godina i Mateja Popović, u kategoriji djevojčica do 18 godina. Oni su imali polovičan skor, odnosno 4,5 poena iz devet odigranih partija. Đurović i Popovićeva su omladinski šampioni Crne Gore. Peko je ostvario po dvije pobjede i dva poraza, dok je pet partija okončao remijem, dok je Mateja dopustila jedan remi, slavivši i izgubivši u po četiri partije.

Naši predstavnici u kategorijama do 12 i do 18 godina, Đorđe Žižić i Milo Pobor, po dvije partije su riješili u svoju korist, dok su po tri puta morali potpisati kapitulaciju i uz po četiri remija, došli su do četiri poena.

Katarina Đukić, ćerka desetostrukog šampiona Crne Gore, Nikole, u kategoriji do 14 godina osvojila je 3,5 poena, a bolji rezultat je izostao zbog lošeg starta.

Jovan Obradović, Vuk Đurović, Ilija Milović, Mihailo Pušara i Sofija Milović osvojili su po tri poena. Dok su Milena Mosurović i Đorđije Bojović osvojili po 2,5 poena.

Žižić, Pušara, Ilija Milović su zaradili po pedesetak rejting poena, dok je Đurović zaradio dvadesetak rejting poena, ostali naši igrači se vraćaju sa rejting minusom.

Sa našim igračima u Antaliji radili su velemajstori Nikola Đukić i Dragan Kosić. Rezultat naših igrača za nijansu je bio bolji nego ranijih godina, a prostora za napredak ima više nego dovoljno. Nakon više godina imamo učesnike sa polovičnim skorom.

Veliki broj turnira u Crnoj Gori, gdje je tokom godine održano više kadetskih turnira, te Evropski školski kup i Balkansko prvenstvo, poslužili su našim igračima, a evidentno je da je potreban veći rad, koji bi dodatno ubrzao njihov šahovski razvoj.

Ovom prilikom čestitamo svim našim učesnicima, uz želju da naredne godine ostvare još bolje rezultate i da budu još konkurentniji vršnjacima iz svih krajeva Evrope.