Evropski klupski kup – Treće kolo

Hotelski kompleks Holiday Villages u Ulcinju, bio je poprište više nego zanimljivih borbi u trećem kolu Kupa evropskih šampiona. Kako se i očekivalo treće kolo je donijelo mnoge zanimljive mečeve.

Najviše pažnje je privukao derbi meč između prvog favorita po rejtingu, ekipe skopskog Alkaloida i prošlogodišnjeg pobjednika, ruske ekipe Medny Vsadnik. Na prvoj ploči susreli su se, osmi igrač svijeta Mameđarov i jedanaesti Domingez. Nakon korektne igre u italijanskoj partiji, dvije najveće zvijezde turnira, saglasile su se na remi. Junak ruske ekipe je Pavel Ponkratov koji je savladao ukrajinca Krivoručka i na taj način se pobrinuo da aktuelni branilac trofeja, i nakon tri kola, ima stoprocentan učinak. Moskow chess team i Molodezka, nijesu imali milosti prema ekipa iz Srbije, Itaki iz Beograta i Slovenu iz Rume, Rusi su slavili istovjetnim rezultatom 5-1. Procente ruskih ekipa pokvarila je ekipa Primorsky District koja je minimalnim rezultatom poražena od ekipe Vugar Gashimov iz Azerbejdžana. Padova je nadigrala Koge i sjutra očekujemo njen meč protiv ruskih ekipa. Pomenutim ekipama će se vjerovatno pridružiti i češki Novy Bor koji je nadomak pobjede u meču koji još traje.

Budućnost je propustila šansu da trijumfuje protvi češke Sieste, sigurna igra je donjiela pobjede Kalezića  i Đukića, nakon prekreta, remi Ministra vanjskih poslova Srđe Darmanovića. Poraženi su Vučković i Alivodić, dok je meč završen remijem Andreja Šukovića, koji je na nevjerovatan način ispustio dobitak. Rudar je ubjedljivo poražen do MRU-ROSK-a, 5-1, remizirali su Slaviša Milanović i Bujišić. Mladi šahisti Crnogorca oduševili su sve ljubitelje šaha u Crnoj Gori. Mlada ekipa je ostvarila svoju prvu pobjedu, na krilima pobjeda talentovanih pionira, Mila Pobora, Sava Vujovića i Peka Đurovića, sigurnim remijima čelne prve table Luke Draškovića i Aleksandra Tomića. Utisak nije pokvari ni poraz Milovog starijeg brata Danila. Naši mladići (prosjek godina 19) najavljuju svijetlu budućnost cetinjskog i crnogorskog šaha.

U konkurenciji dama, gruzijska Nona je sigurnom igrom savladala rusku Ugru i sa dva vezana trijumfa se vratila u najuži krug kandidata za titulu. Blistale su i igračice Caise iz Bergama koje su minimalno savladela Jelicu. Remijem su okončani mečevi Odlar-Novy Bor, SPB Chess-Gambit u kojima smo vidjeli borbene partiije. Duel prvog favorita po rejtingu Kyev-a i Monaka je okončan sa 4 izuzetno borbena remija.

Crnogorske predstavnice su poražene sa 3-1 od Maribora. Zablistala je čelna tabla naše reprezentacije, Aleksandra Milović, koja je realativno lako i brzo nadigrala bolje rejtingovau Silu i efektno slavila. Međutim Aleksandrina pobjeda nije probudila motiv kod ostalih igračica, pa je naša ekipa poražena. Nadamo se da će se kockice konačno složiti i da će naša ekipa sjutra zaigrati kako umije.

Sjutra je na programu četvrto kolo, koje će jasnije dati odgovore o konkurentima za titulu u obje konkurencije. Podsjetimo turnir se igra u  7 kola, po švajcarskom sistemu. Kup šampiona, prvi se put odžava u Crnoj Gori, a rekordi su postavljeni u broju učesnika i ekipa.