EVROPSKI ŠKOLSKI INDIVIDUALNI KUP / EUROPEAN SCHOOL CHESS INDIVIDUAL CUP 2018

EVROPSKI ŠKOLSKI INDIVIDUALNI KUP
kombinovani sistem(klasični, rapid, brzopotezni) za školske šampione u kategorijama
open U7, U9, U11, U13, U15/ djevojčice U7, U9, U11, U13, U15
03-12 oktobar 2018. Budva, Crna Gora

Raspis

 

STANDARD RAPID BLITZ GENERALNI PLASMAN
PAROVI/REZULTATI/TABELE U15  U15 A U15 A U15 A
PAROVI/REZULTATI/TABELE U15 B U15 B U15 B
PAROVI/REZULTATI/TABELE U9 U9 U9 U9

 

U Hotelu Mediteran održan Evropski školski individualni kup u šahu

U prelijepom ambijentu Kongresnog centra Hotela Mediteran u Budvi do 4. do 11. oktobra 2018. godine održan je  Evropski školski individualni kup u šahu. Na ovom turniru je učestvovalo 34 mladih šahista uzrasta od 7 do 15 godine iz 7 zemalja.

Ovo takmičenje je eksperimentalnog karaktera, nikada ranije nije primjenjen ovakav sistem da se na jednom takmičenju boduju ravnopravno klasični, rapid i ubrzani šah. Ovaj način takmičenja su osmislili entuzijasti iz Evropske školske šahovske unije (ISCU) a Šahovski savez Crne Gore je, nakon dobre saradnje sa njima u organizaciji Evropskog školskog prvenstva 2017. godine, prihvatio ovu originalnu ideju.

Evropska šahovska unije (ECU) je dala svoju saglasnost i tri godine (2018, 2019 i 2020) ovo takmičenje će se održati u Crnoj Gori. Nakon toga će Evropska šahovska unija odlučiti da li će ovo takmičenje ući u zvaničan kalendar Evropske šahovske unije.

Takmičenje se igralo pet dana (pet kola) po klasičnom tempu, zatim se nakon dana pauze takmičenje nastavilo nadmetanjem u ubrzanom tempu a zatim poslednjeg dana u brzopoteznom šahu.

Takmičari su, zbog relativno malog broja prijavljenih, bili podjeljeni samo u dvije uzrastne kategorije: do 9 i do 15. godina.

U mlađoj grupi superioran je bio mladi Poljak WARCHOL Kamil koji je bio najbolji u svim disciplinama. Drugi je bio BORSCH Alexander iz Rusije a treći DAMODARAN Patrick iz Engleske. Najbolji domači predstavnik bio je  MILOVIĆ Ilija iz Podgorice na petom mjestu.

U starijoj grupi domaći predstvanici su imali daleko više uspjeha. Prvo mjesto u grupi A pripalo je POBOR Milu sa Cetinja, drugi je bio LESZKO Benze iz Mađarske a treći VUČKOVIĆ Marko iz Podgorice. U slabijoj grupi takođe do 15 godina pobjedila je VOLKOVA Alina iz Rusije, drugo mjesto pripalo je POPOVIĆ Mateji iz Podgorice a treće  BOJOVIĆ Nedi iz Pljevalja.

Vrijedne nagrade su uručene prema uzrastnim kategorijama do 7, 9, 11, 13 I 15 godina. Prelijepa Kongresna sala  Hotela Mediteran je bila odlično pripremljena i opšte je mišljenje da je ovo jedna od najljepših turnirskih sala na takmičenjima za mlade. Skoro sve partije, pa čak i one igrane po ubrzanom tempu, su se prenosile putem interneta.

Besprekorno je sudio  internacionalni arbitar Igor Vujačić sa svojim pomoćnicima.

Nagrade je uručio I turnir zatvorio  Aleksandar Kostyev, predsjednik Međunarodne školske šahovske unije

04.10.2018.

Počeo Evropski školski individualni kup u šahu

 

Danas je u prelijepom ambijentu Kongresnog centra Hotela Mediteran u Budvi počeo Evropski školski individualni kup u šahu.

Na ovom turniru učestvuje 34 mladih šahista uzrasta od 7 do 15 godine iz 7 zemalja.

Ovo takmičenje je eksperimentalnog karaktera, nikada ranije nije primjenjen ovakav sistem da se na jednom takmičenju boduju ravnopravno klasični, rapid i ubrzani šah. Ovaj način takmičenja su osmislili entuzijasti iz Evropske školske šahovske unije (ISCU) a Šahovski savez Crne Gore je, nakon dobre saradnje sa njima u organizaciji Evropskog školskog prvenstva 2017. godine, prihvatio njihovu ideju.

Evropska šahovska unije (ECU) je dala svoju saglasnost i naredne tri godine (2018, 2019 i 2020) ovo takmičenje će se održati u Crnoj Gori. Nakon toga će Evropska šahovska unija odlučiti da li će ovo takmičenje ući u zvaničan kalendar Evropske šahovske unije.

Takmičenje se igra pet dana (pet kola) po klasičnom tempu, zatim se nakon dana pauze takmičenje nastavlja nadmetanjem u ubrzanom tempu a zatim poslednjeg dana u brzopoteznom šahu.