European Individual Chess Championship 2018 / POJEDINAČNO PRVENSTVO EVROPE 2018 – Blistava igra Nikole Đukića

Zvanična stranica prvenstva: http://www.e2e4.ge/

PAROVI/REZULTATI/STATISTIKA >>>

PARTIJE UŽIVO >>>

 

Blistava igra Nikole Đukića

Spuštena je zavjesa na 19. Pojedinačni šampionat Evrope, održan u crnomorskom dragulju Batumiju. Kad sve prođe pamte se samo fragmenti. Ostaće zauvijek upisano ime pobjednika; dvadesetosmogodišnjeg hrvatskog velemajstora Ivana Šarića. Nekadašnji evropski i svjetski prvak u konkurenciji juniora do 18 godina, okrunio je karijeru briljantnim dostignućem. Osvojio je 8,5 poena iz 11 partija, srebro pripada poljskom velemajstoru Radoslavu Vojtašeku (8), bronza Sananu Sjugirovu (8), velemajstoru iz Rusije.

 

Crnogorski ljubitelji šaha dugo će pamtiti Šampionat u Gruziji zbog fantastičnog nastupa sedmorostrukog državnog prvaka Nikole Đukića! Pobjede protiv renomiranih velemajstora Dragana Šolaka, Konstantina Joneskua, Ante Brkića i Igora Kovalenka (vicešampion Evrope 2016.) dovele su ga nadomak plasmana na Svjetski kup, za koji se kvalifikuju dvadeset tri takmičara. Da je uspio poraziti mađarskog reprezentativca Viktora Erdoša u posljednjem kolu (partija završena remijem), plasirao bi se u među prvih petnaest evropskih šahista! Osvojio je 33. mjesto u konkurenciji 302 igrača i 156 velemajstora! Zabilježio pet pobjeda, dva poraza i četiri remija. Tri mjesta iza Nikole  plasirao se legendarni Vasilij Ivančuk, još više zaostaju bivši svjetski prvak Ruslan Ponomarjov i čitava plejada vrhunskih asova. Desetodnevne pripreme sa proslavljenim velemajstorom Ivanom Sokolovom, uoči odlaska u Gruziju, djelovale je blagotvorno na igru i samopouzdanje našeg šampiona. Kako bi bilo lijepo da se ovakav ili sličan rad desio u prvoj mladosti, nakon sjajnog nastupa na “Memorijalu Milana Vidmara 2005”, kada u 22. godini postaje velemajstor. Nikola je blistao i na dva prethodna Ekipna šampionata Evrope, u Rejkjaviku i Hersonisosu, ali je performansom iz Batumija (2681), nadmašio sve prethodne domete. Principijelan u šahu i u životu, tridesepetogodišnji Đukić je uzor mladom pokoljenju našeg šaha i nedostižni ideal kome treba stremiti. Vjerujem da još nije dostigao zenit i da najbolji dio karijere tek predstoji. Jesmo li na putu da dobijemo igrača evropskog formata?

 

Internacionalni majstor Luka Drašković  ima iza sebe izvrstan nastup na Šampionatu Evrope u Jerusalimu (2015), kada je rušio velikane i stigao u predvorje velemajstorskog “hrama”.  Međutim, ovog puta su iznenađujuće oscilacije i neuvjerljiva igra bijelim figurama doveli do relativnog neuspjeha. Nije bio ni miljenik Fortune. Već u prvom kolu propušta remi nastavak protiv vicešampiona Evrope Badura Džobave, dok protiv najboljeg slovenačkog igrača Luke Leniča (7. kolo), gubi nadmoćnu, pa jednaku poziciju. Čini se da je poraz protiv Leniča ugasio ambicije i entuzijazam. Luka je osvojio pet poena. Neophodno je pronaći balans između fakultetskih i  šahovskih obaveza, što je delikatna stvar. Luka je igrač velikih mogućnosti, sjetimo se samo starta na Olimpijadi u Bakuu (2016.), kada u velikom stilu niže pobjedu za pobjedom. Imaće još mnogo šansi za let ka šahovskim visinama.

 

Prilika je na najavimo šahovski spektakl koji će se od 5-10. aprila održati u Podgorici (“The Capital Plaza Centar”). Nikola Đukić, ohrabren fantastičnim nastupom u Batumiju, i  bivši prvak Evrope (2006), hrvatski velemajstor Zdenko Kožul, odigraće meč od šest partija. Godinama nismo imali priliku da prisustvujemo duelu na ovako visokom nivou. Riječ je se o šahistima koji gaje beskompromisan stil igre i uzoran pristup šahu. Nestrpljivo iščekujemo da Igra počne!

 

velemajstor Milan Draško

——————————————————-

  

Utisci o igri naših predstavnika

Crnomorski biser Batumi ugostio je elitu evropskog šaha. Na prvom spratu hotela “Šeraton”, za svoje mjesto pod suncem bori se čak 156 velemajstora! Bivši svjetski prvak Ruslan Ponomarjov, genije iz Lavova, šampion Evrope iz 2004. godine,Vasilij Ivančuk, i šampion Evrope iz 2012. Dmitrij Jakovenko, najmarkantnije su figure šampionata.Samo letimičan pogled na listu evropskih šampiona (od 2000. godine, kada je takmičenje ustanovljeno) otkriva zanimljivu činjenicu da rijetko pobjeđuju glavni favoriti. Valjda je i u tome draž velike šahovske smotre. U prilici sam da izrazim zadovoljstvo igrom naših reprezentativaca; velemajstora Nikole Đukića i internacionalnog majstora Luke Draškovića.
Naš nabolji šahista, sedmorostruki šampion Crne Gore, stigao je na Šampionat spremniji nego ikad. Desetodnevne pripreme sa proslavljenim velemajstorom Ivanom Sokolovom, podigle su nivo igre i samopouzdanja. Nikola je ostvario pobjede protiv najboljih igrača Turske i Rumunije; Dragana Šolaka i Konstantina Lupuleskua. Od taktičkog udara (17…Se5) , pa sve do 32. poteza, kad je matirao Šolaka, igrao je nadahnuto, sa velikom energijom. Sumnjam da je Lupulesku, u skorije vrijeme, imao tako bespomoćnog kralja u centru table, osuđenog na neslavan kraj. Nakon pet kola, Nikola je sjajno stajao (4 poena). Gavejn Džons, engleski reprezentativac, protivnik iz šestog kola, nedavno je u Vajk an Zeu odigrao turnir 20 kategorije! Tamo gdje su igrali svjetski prvak Magnus Karlsen i bivši šampioni Vladimir Kramnik i Višvanatan Anand. Izgleda da je Nikola precijenio svoje šanse u središnjici. Crni je igrao precizno i hladnokrvno. Kada je osvojio pješaka na c4, moglo se naslutiti da će naš šampion doživjeti prvi poraz. Razumije se, i pored gorke pilule protiv Džonsa, Nikolina turnirska pozicija je veoma dobra i obećavajuća. Uostalom, njegov dosadašnji performans 2669 najrječitije govori o blistavoj formi.
Naš najperspektivniji šahista, dvadesetdvogodišnji, Luka Drašković, osvojio je tri poena, uz performans 2523. Već u prvom kolu namjerio se na aktuelnog vicešampiona Evrope, Badura Džobavu. Partija se kretala u okvirima ravnoteže. Šteta što u prvom potezu nakon cajtnota propušta odigrati 41. Le2, sa jednakošću. Potez 41. Le4, na prvi pogled djeluje primamljivije, ali crni pronalazi skriveni taktički resurs. Ideja će postati vidljiva tek u 45. potezu. Imao je bolju poziciju protiv poljskog velemajstora Mihaila Krasenkova, koji je 2000. godine, sa rejtingom 2702, zauzimao 10. mjesto na svijetu. Da je odigrao 24. Lc4, osvojio bi pješaka, nakon lijepe kombinacije. Kad se približio cajtnot, nije želio rizikovati, iako je zadržao izvjesnu prednost. Protiv evropskog prvaka iz 2001. godine, Emila Sutovskog, upada u pripremljenu varijantu u otvaranju. Lijep uspjeh u šestom kolu i remi crnim figurama sa nekadašnjim evropskim vicešampionom (2000. godine), Aleksejom Aleksandrovom. Pobjede protiv mlade Poljakinje Kubičke i Njemca Nubera ostvarene su nakon duge borbe i strpljivog stremljenja ka cilju.
Jedini slobodan dan vjerovatno će biti iskorišćen za šetnju nekom od pet paralelnih promenada pored Crnog mora, ukrašenih bujnim suptropskim rastinjem, statuama, fontanama, kolonadama.
Nakon šest kola u vodećoj grupi su sedmorica velemajstora: Tamir Nabati, Evgeni Najer, Gavejn Džons, Ernesto Inarkiev, Benjamin Bok, Radoslav Vojtašek i Sanan Sjugirov sa 5 poena. Najer i Inarkiev su bivši evropski prvaci (2015. i 2016. godine). Poželimo sreću našim reprezentativcima u finišu Šampionata.

 

 

SJAJNA IGRA ĐUKIČA, PORAZ DRAŠKOVIĆA

Na Prventvu Evrope u šahu igrane su partije četvrtog kola.

Nikola Đukić na startu Prvenstva Evrope igra u velikoj formi. Danas je savladao reprezentativca Rumunije Konstantina Lupuleskua i sa 3,5 poena iz 4 partije nalazi se u samom vrhu tabele. Izgleda da su pripreme sa Ivanom Sokolovom, koje je obezbjedio Šahovski savez Crne Gore bile uspješne,

 

Igrano je karo –kan otvaranje. Lupuslesku je nakon dobro odigranog otvaranja forsirao  promjenu dama i prelazak u završnicu. Precjenio je poziciju i pokušao da uzdrma bijeli centar. Odjednom su se razigrale sve bijele figure a posebno skakači koji su i nanijeli efektan konačan udar crnom monarhu. Više od broj apoena  imponuje izuzetna  igra našeg šampiona  i ako se po jutru dan poznaje možemo oekivati dobre vijesti iz Batumije.

 

Luka Drašković je protiv bivšeg prvaka Evrope Emila Sutovskog crnim figurama odabrao slabiji nastavak u otvaranju i došao u slabiju poziciju. To je bilo dovoljno sjajnom tehničaru Sutovskom da dođe do inicijative  koju je konstantno pojačavao  i sigurnom igrom osvojio poen. Igrana je filidorova odbrana. Luka ima 1,5 poen.


 

ODLIČNA IGRA NAŠIH ŠAHISTA

U trećem kolu 19. Prvenstva Evrope naši šahisti su pokazali odličnu igru.

Nikola Đukić je crnim figurama pobjedio bivšeg srpskog reprezentativca a sada čelnog igrača turske reprezentacije Dragana Šolaka.  Đukić je odlično tretirao englesko otvaranje i lako ostvario dobru poziciju. U jednom trenutku je odlično žrtvovao skakača i nakon brojnih komplikacija došao u bolju poziciju. Nastavio je sa sjajnom igrom, postepeno pojačavao poziciju i na kraju matirao svog protvinika.

Luka Drašković je bijelim figurama  u otvaranju postigao bolju poziciju protiv, nekada jednog od najboljih svjetskih šahista. Poljaka Mihaela Krasenkova. U engleskoj partiji je suptilnim manevrima stalno pritiskao poziciju crnog. Krasenkov se, u svom stilu,  precizno branio pa je remi sklopljen ponavljanjem poteza u poziciji u kojoj je Drašković ipak imao malo bolje šanse.

Sjutra je na programu četvrto kolo. Đukić bijelim figurama igra protiv Rumuna Konstantina Lupuleskua a Drašković crnim figurama protiv bivšeg prvaka Evrope Emila Sutovskog iz Izraela. Protiv ovog protivnika Luka je igrao u poslednjem kolu Evropskog šampionata u Jerusalimu. Tada mu je bila potrebna pobjeda za titulu velemajstora ali je Sutovski održao veoma tešku poziciju.

Na čelu tabele se nalazi šest igrača sa po sva tri osvojena poena među kojima su i tri igrača iz regiona: Marin Bosiočić iz Hrvatske, Jure Skoberne iz Slovenije i Aleksandar Inđič iz Srbije. Odmah iza njih, u grupi igrača sa 2,5 poena koju predvodi Vasilij Ivančuk nalazi se i Nikola Đukić.

Đukić i Drašković na Prvenstvu Evrope

Na obalama Crnog mora, u glavnoj luci Gruzije, Batumiju, danas je otpočelo 19. Pojedinačno prvenstvo Evrope u šahu. Domaćin šampionata je prestižni Hotel Šeraton. Šampionati starog kontinenta igraju se od 2000. godine a ovaj je izuzetno jakog sastava. Na šampionatu učestvuje 302 šahista iz 34 zemlje. Među njima je 135 velemajstora i 56 internacionalnih majstora i čak 8 igrača sa rejtingom preko 2700. Glavni favorit po rejtingu je reprezentatvac Rusije  Dmitri Jakovenko a na šampionatu učestvuju i bivši prvak svijeta Ruslan Ponomarjov, legendarni Vaslilij Ivančuk i niz igrača iz samog vrha svjetskog šaha.

Titulu šampiona brani  Rus Maksim Matlakov.

Nagradni fond na šampionatu je 100.000.00 eura. Igra se 11 kola a turnir je kvalifikacioni za Svjetski kup.

Na šampionatu učestvuju i dvojica naših predstavnika. Šahovski savez Crne Gore je obezbjedio učešće našeg najboljeg šahiste Nikole Đukića kao i najperspektivnijeg Luke Draškovića.

U prvom kolu Đukić je crnim figurma savladao Azejberdžanca Samadova. Drašković je posle velike borbe izgubio protiv jednog od najboljih svjetskih šahista Badura Džobave, čelnog igrača Gruzije.