Elektroprivreda u samom vrhu Kupa šampiona

Šahisti Elektroprivrede završili su nastup na Evropskom klupskom kupu u samom vrhu tabele. Na takmičenju koje je odigrano u Draču, nikšićki sastav zabilježio je pet pobjeda i dva poraza i našao se na diobi od šestog do sedamnaestog mjesta, a po dodatnim kriterijumima zauzeo je petnaesto mjesto.

Elektroprivreda je bila jedini klub iz Crne Gore koji je nastupao na prestižnom takmičenju, sa šest igrača iz svoje ekipe, od kojih su tri reprezentativci Crne Gore, dok su pojačanja bili mladi i daroviti Cetinjani, Peko Đurović i Milo Pobor. Prosječna starost ekipe Elektroprivrede bila je 24 godine.

Elektroprivredu je predvodio Denis Kadrić, a forma čelne table naše reprezentacije uliva nadu pred početak Evropskog prvenstva koje će u novembru biti održano u Budvi. Kadrić je ostao neporažen, a ostvario je tri pobjede i četiri remija.

Dodatnu sigurnost ekipu pružio je velemajstor Nikita Petrov, koji će ove godine premijerno nastupati za naš nacionalni tim, a Petrov je turnir završio sa istim skorom kao Kadrić 5/7 i definitvno će biti oslonac i kluba i reprezentacije. Luka Drašković je solidnom igrom osvojio 4 poena iz 7, a nadamo se da će naš najmlađi velemajstor tempirati formu za predstojeći kontinentalni šampionat.

Raduje forma naših reprezentativaca, ali više od svega raduje bljesak Peka Đurovića. Mladi i talentovani Cetinjanin pružio je sjajnu igru, u velikom stilu savladao velemajstora Velimira Ivića jednog od najboljih mladih igrača ovih prostora, a ostaje žal zbog remija sa Santos Latasom Haimeom (2650) gdje je u cajtnotu Peko ispustio veliku prednost! Bravo Peko i nadamo se da ćeš nastaviti sa dobrim rezultatima.

Nikšićki trio: Aleksandar Tomić, Božidar Kisić i Vuk Miletić, te Milo Pobor pružio je solidnu igru i doprinio dobrom plasmanu ekipe na velikoj smotri svjetskog šaha.

Vrijedno je spomenuti da je na šahovskoj “Ligi šampiona” nastupao i Andrej Šuković, koji je branio boje beogradskog Zmaja. Šuković je u šest partija osvojio 4,5 poena i uvećao svoj rejting za dva poena.

U sudijskom dijelu imali smo dva predstavnika, a to su: Igor Vujačić i Luka Lješković. Vujačiću je ukazana velika čast i bio je zamjenik glavnog sudije na Kupu šampiona koji je okupio rekordan broj ekipa u obje konkurencije – 84 u muškoj i 26 u ženskoj.

Naredne godine domaćin Evropskog kupa šampiona biće Srbija.

Pobjednik ovogodišnjeg izdanja Kupa šampiona je ekipa norveškog Oferšpila, koju je predvodio Magnus Karlsen. Nadamo se da će Karlsen sjajnu i nadahnutu igru ponoviti i na predstojećem Evropskom šampionatu u Budvi, te na taj način dodatno uveličati šahovski spektakl u metropoli našeg turizma.