EKIPNO PRVENSTVO EVROPE U ŠAHU 2017 – AZERBEJDŽAN ŠAMPION U MUŠKOJ, RUSIJA U ŽENSKOJ KONKURENCIJI

MUŠKA REPREZENTACIJA ŽENSKA REPREZENTACIJA
Rezultati, parovi, tabele, statistika Rezultati, parovi, tabele, statistika

eveto kolo, 06.11.2017.

 

Albanija –  Crna Gora  0-4   (muškarci)

 Crna Gora – Norveška 1,5-2,5  (žene)

 

AZERBEJDŽAN ŠAMPION U MUŠKOJ, RUSIJA U ŽENSKOJ KONKURENCIJI

 

Na Kritu je  završeno  Ekipno prvenstvo Evrope u šahu trijumfom Azerbejdžana u muškoj I Rusije u ženskoj konkurenciji.

 

Kod mušakaraca u konkurenciji 40 ekipa prvo mjesto podijelili su Azerbejdžan i Rusija ali je po dodatanim kriterijumima titula otišla u Baku. Rusija nije odbranila pehar sa prošlog šampionata u Rejkjaviku a Azerbejdžan je ponovio uspjeh iz Varšave 2013 godine i po drugi put postao šampion Evrope. Ove dvije ekipe bile su i glavni favoriti po rejtingu. Azerbejdžan je nastupio u najjačem sastavu a Rusiji su nedostajali Kramnik, Karjakin, Svidler…

Bronzanu medalju osvojila je Ukrajina iako ima isti broj bodova kao Hrvatska. Ukrajinci su u poslednjem kolu imali i malo sreće jer je nevjerovatno da Najdič nije iskoristio ogromnu prednost u partiji protiv Ponomarjova.

Naše komšije su sa podmlađenom ekipom igrali izvanredno I šteta je što su po dodatnim kriterijumima ostali bez medalje.  Ovo je jedan od najvećih uspjeha koji je ostvarila neka reprezentacija sa prostora bivše Jugoslavije. Sve čestitke za mlade Hrvatske igrače ali i za njihovog selektora, bivšeg šampiona Evrope Zdenka Kožula. Briljirao je šampion Marin Bosiočić s sjajnim performasom od 2824.

Naša reprezentacija je osvojila 32 mjesto. Malo je popravila utisak maksimalnom pobjedom protiv Albanije u poslednjem kolu. U našoj ekipi na nivou svog renomea  jedini je bio  šampion Nikola Đukić koji je igrao odlično. On je popravio rejting i ostvario  perfomans od 2617 rejting poena. Svi ostali su igrali ispod nivoa svog rejtinga.

Kod žena u konkurenciji 32 reprezentacije do zlatne medalje prošetala se ekipa Rusije sa osam pobjeda i jednim neriješenim rezultatom koja je ponovila uspjeh iz Rejkjavika 2015.  Srebrna medalja pripala je Gruziji a bronzana Ukrajini. Ove tri ekipe su bile najbolje i na prošlom  šampionatu samo su Gruzija i Ukrajina promjenili mjesto.

Naša podmlađena reprezentacija završila je na poslednjem mjestu, Odlična je igrala Marija Stojanović a sve ostale igračice su igrale ispod nivoa svog rejtinga.

 

37 Bitmap

            Albania
Rtg 0-4 30 Bitmap

            Montenegro
Rtg
IM Mehmeti, Dritan  (w) 2428 0-1 GM Djukic, Nikola  (b) 2519
Pasko, Llambi  (b) 2292 0-1 GM Blagojevic, Dragisa  (w) 2488
FM Ashiku, Franc  (w) 2394 0-1 GM Kosic, Dragan  (b) 2493
IM Seitaj, Ilir  (b) 2372 0-1 IM Draskovic, Luka  (w) 2450

 

 

31 Bitmap

            Montenegro
Rtg 1,5-2,5 28 Bitmap

            Norway
Rtg
WIM Milovic, Aleksandra  (w) 2191 Remi WIM Sahl, Sheila Barth  (b) 2180
WIM Stojanovic, Marija R  (b) 2102 1-0 Machlik, Monika  (w) 2037
Koljevic, Nikolina  (w) 1837 0-1 Machlik, Edit  (b) 2030
Rakic, Tijana  (b) 1508 0-1 Kyrkjebo, Hanna B.  (w) 1996

Osmo kolo, 05.11.2017. 

Norveška –  Crna Gora   3-1 (muškarci)

 Slovačka  – Crna Gora 3,5-0,5  (žene) 

 

Muška reprezentacija je izgubila protiv Norveške u meču u kojem nijesmo imali šansu ni za jednu pojedinačnu pobjedu.

Blagojević nije napravio prednost u otvaranju. Nakon izmjena u centru pozicija se otvorila. Crni je forsirao prelazak u jednaku topovsku završnicu i remi je bio neminovan rezultat. Blažo Kalezić je u španskoj partiji izabrao miran nastavak kojim je crnom dopustio rani nastup u centru. U kritičnom momentu Kalezić je imao mogućnost da zakomplikuje poziciju i preuzme inicitativu ali on je izabrao drugi nastavak i  ostao bez pješaka. Nakon toga ni upornom odbranom nije uspio spasiti partiju. Kristijansen je protiv Draškovića ostvario prostornu prednost u fijanketnoj varijanti kraljeve indijske odbrane i polako je pojačavo pritisak. Luka nije želio pasivnu odbranu već je žrtvovao pješaka da bi ostvario kontrigru. Bijeli je precizno nastavio i svoju prednost pretvorio u poen. Đukić je primjer velike borbenosti. Iz otvaranja je izašao sa slabijom pozicijom ali je strpljivom igrom polako poboljšavao svoje šanse. U interesantnoj završnici remi je sklopljen jedinstvenim ponavljanjem poteza.

 

Poraz protiv Slovačke

Danas je, nakon dva uzastopna poraza, odmarala naša najbolja šahistkinja Aleksandra Milović pa je teško i bilo očekivati da će ovakav  naš sastav biti kadar da se suprostavi dobrim Slovakinjama. Tijana Rakić je još u ranoj fazi partije previdjela figuru i Slovakinje su brzo povele. Nina Delević je potpala pod jak napad pri heterogenim rokadama u pirčevoj odbrani. Vrbova je efektno završila partiju.  Marija Stojanović je nakon duge pozicione borbe lijepim taktičkim udarom ostvarila dobijenu poziciju. Kada je očekivalo da sa par jedostavnih poteza kruniše svoju odličnu igru protiv dobre Repkove ona je grubom greškom dozvolila svojoj protvinici da se spase vječnim šahom. Nikolina Koljević je dugo vodila rovovski rat u škotskoj partiji. Činilo se da će se partija završiti remijem ali ona je neprecizno odigrala završnicu i dozvolila svojoj protvinici da maksimalno aktivira figure. 

 

25
            Noveška Norway
Rtg 3-1 30
            Crna Gora Montenegro
Rtg
GM Tari, Aryan  (w) 2578 Remi GM Djukic, Nikola  (b) 2519
GM Salomon, Johan  (b) 2477 Remi GM Blagojevic, Dragisa  (w) 2488
IM Christiansen, Johan-Sebastian  (w) 2462 1-0 IM Draskovic, Luka  (b) 2450
IM Notkevich, Benjamin Arvola  (b) 2458 1-0 IM Kalezic, Blazo  (w) 2465

 

 

21
           Slovačka  Slovakia
Rtg 3,5-0,5 31
           Crna Gora Montenegro
Rtg
IM Repkova, Eva  (w) 2323 Remi WIM Stojanovic, Marija R  (b) 2102
WGM Cibickova, Zuzana  (b) 2290 1-0 Koljevic, Nikolina  (w) 1837
WFM Vrbova, Niki  (w) 2188 1-0 Delevic, Nina  (b) 1745
WFM Motycakova, Monika  (b) 2143 1-0 Rakic, Tijana  (w) 1508

 

 

U muškoj konkurenciji susreli su se glavni favoriti po rejtingu i dvije vodeće ekipe Rusija i Azerbejdžan. Sam tok meča nije nimalo ličio na borbu za zlatnu medalju.  Ruski brod se potpuno  nasukao na Azerbejdžanske hridi. Mamedžarov je crnim figurama  nadigrao Grišuka, Nepomnijači je grubo pogriješio protiv Radžabova u jednakoj poziciji a konačnu pobjedu je donio Mamedov protiv mladog Dubova u jednoj kuriozitetnoj partiji. Matlakov je samo uspio da ublaži poraz.  Ukrajina je nanijela novi poraz Mađarima i umješala u borbu za najviši plasman. Azerbejdžan vodi sa 13 bodova a bod manje imaju Rusija i Ukrajina.

 

Ruskinje su maksimalnom pobjedom protiv Turske uoči poslednjeg kola već obezbjedile zlatnu medalju. To im je omogućila Poljska koja je ubjedljivo savladala njihovog  glavnog konkurenta Gruziju

Sedmo kolo, 04.11.2017.

Crna Gora – Belgija 2:2  (muškarci)

Crna Gora –  Finska 3-1   (žene)

 

Neriješeno protiv Belgije

Naša reprezentacija nije u formi. Danas nijesmo uspjeli da savladamo Belgiju, ekipu od koje na svakoj tabli imamo prilično veći rejting.

Naš šampion Nikola Đukić dugo je vodio rovovski rat u francuskoj odbrani. Njegov protvinik je veoma dobro tretirao otvaranje i dugo držao ravnotežu. Međutim kada su na tabli nastale komplikacije sa više mogućnosti on se nije najbolje snašao i dozvolio je Đukiću da preuzme inicijativu koju je pretvorio u materijalnu prednost.  Blagojević je u slovenskoj odbrani ostao bez pješaka. Međutim uspio je da zablokira poziciju I da sa pješakom manje lako remizira završnicu skakača protiv lovca. Dragan Kosić je potpuno van forme. On je jedan od najvažnijih igrača u našoj reprezentaciji, uvijek pouzdan, čvst crnim figurama, efikasan kao bijeli. Navikli smo da je oslonac naše ekipe. Ovdje ga ne možemo prepoznati. Danas je nakon duge pozicione borbe postigao prednost i kada smo očekivali da će je u svom stilu pretvoriti u čitav poen on je pogriješio i dospio u veoma tešku poziciju koju nije uspio spasiti.  Blažo Kalezić je u engleskoj partiji još od samog otvaranja morao da rješava brojne probleme.  U finišu partije iskoristio je nepreciznost protivnika i žrtvom topa za lovca došao do napada. Njegov protivnik se spasio ponavljanjem poteza  vječnim šahom.

Prva pobjeda ženske reprezentacije.

Naše djevojke su savladale Finsku u odlično odigranom meču. Blistala je mlada Nikolin Koljević koja je sjajnom žrtvom figure došla do neodbranjivog napada. Ovo je jedna od onih lijepih  partija kojima bi se ponosili i velemajstori. Marija Stojanović je iskoristila nepreciznost svoje protivnice i stekla materijalnu prednost koju je dobrom igrom sigurno realizovala. To je bila pobjeda za vođstvo od 2-0. Pobjedu je donijela Nina Delević koja je konačno uspjela dobru igru da kruniše u čitav poen. I danas je propustila da direktno dobije partiju u središnjici ali je smogla snage i strpljivom igrom savladala svoju protivnicu u završnici. Jedini poraz doživjela je Aleksandra Milović koja je približno jednaku poziciju igrala na pobjedu preuzimajući preveliki rizik. U jednom trenutku mogla je čak da osvoji “kvalitet” ali je izabrala drugi nastavak. Finkinja je iskoristila svoje šanse i prevela igru u damsku završnicu sa dva pješaka više.

30
            Montenegro
Rtg 2-2 36
           Belgija  Belgium
Rtg
GM Djukic, Nikola  (w) 2519 1-0 IM Hovhannisyan, Mher  (b) 2466
GM Blagojevic, Dragisa  (b) 2488 Remi IM Godart, Francois  (w) 2397
GM Kosic, Dragan  (w) 2493 0-1 IM Beukema, Stefan  (b) 2378
IM Kalezic, Blazo  (b) 2465 remi IM Claesen, Pieter  (w) 2316
31
            Montenegro
Rtg 1-3 32
          Finska   Finland
Rtg
WIM Milovic, Aleksandra  (w) 2191 0-1 WCM Nazarova, Anastasia  (b) 1997
WIM Stojanovic, Marija R  (b) 2102 1-0 Dannenberg, Alia  (w) 1975
Koljevic, Nikolina  (w) 1837 1-0 WFM Puuska, Heini  (b) 1947
Delevic, Nina  (b) 1745 1-0 WFM Walta, Paivi  (w) 1672

U muškoj konkurenciji smjena na vrhu. Azerbejdžan je savladao lidera  Mađarsku  sa 3-1 omogućivši Rusiji da pobjedom protiv Hrvatske 3-1 preuzme vođstvo. .

U ženskoj konkurenciji Ruskinje su zadržale vođstvo a u stopu ih prati Gruzija. Ruskinje su bile bolje od Italijanki 3-1 a Gruzijke su maksimalnim rezultatom  4-0 savladale Španiju.

Šesto kolo, 03.11.2017.

 Škotska – Crna Gora 1-3 (muškarci)

Grčka 2 – Crna Gora 3,5-0,5  (žene)

 Naša muška selekcija je, nakon tri uzastopna poraza, zabilježila pobjedu. Protivnik je bila nejaka Škotska ali je meč bio mnogo teži nego što je razlika u kvalitetu ove dvije ekipe jer se, posle mnoštvo pehova u proteklim susretima, u našoj ekipi pojavila evidentna nesigurnost.   Našim momcima se mora čestitati na maksimalnom zalaganju.

Nikola Đukić je crnom figurama u sicilijanskoj odbrani “iscijedio suvu drenovinu” i u dalekoj završnici slomio otpor škotskog fide majstora. Dragan  Kosić i  Luka Drašković su remizirali iako su igrali do krajnjih granica, odnosno dok nijesu iscrpili sve mogućnosti igre na pobjedu. Blažo Kalezić je jedini od početka imao bolju poziciju. Igrao je veoma sigurno, osvojio pješaka i rutinski pobjedio.

 

Naša ženska reprezentacija izgubila je protiv Grčke rezultatom 3,5-0,5.   

Aleksandra Milović je po treći put ponovila istu varijantu skandinavske odbrane. Grkinja je bila spremna i pokrenuvši pješake zauzela veliki prostor. Aleksandra je  strpljivom odbranom došla do kontraigre. Lijepim manevrima dame i skakača došla je do potpuno dobijene pozicije kada je nepotrebno promjenila dame. No da bi se izgubila dobra pozicija bilo je potrebno još par nepreciznosti.

Marija Stojanović je dugo pokušavala da napredovanjem pješaka na daminoj strani postigne prednost u završnici. Crna je žrtvovala skakača i remizirala vječnim šahom. Nikolina Koljević je lijepo odigrala otvaranje I postigla odličnu poziciju. Naprasno, previdjela je privremenu žrtvu dame svoje protivnice kojom je izgubila pješaka i došla u izgubljenu poziciju. Nina Delević je propustila da zabilješi prvu pobjedu. U veoma oštroj igri ostvarila je potpuno dobijenu poziciju i kada su svi očekivali efektnu žrtvu skakača koja bi odmah donijela odlučujuću prednost ona je odabrala drugi nastavak. Potez kasnije grubo je pogriješila I izgubila partiju.

 

40 Bitmap

            Scotland
Rtg 1-3 30 Bitmap

            Montenegro
Rtg
FM Tate, Alan  (w) 2366 0-1 GM Djukic, Nikola  (b) 2519
FM Morrison, Graham  (b) 2278 Remi GM Kosic, Dragan  (w) 2493
FM Burnett, Andrew  (w) 2226 Remi IM Draskovic, Luka  (b) 2450
Grant, Jonathan I M  (b) 2179 0-1 IM Kalezic, Blazo  (w) 2465

 

27 Bitmap

            Greece 2
Rtg 3,5-0,5 31 Bitmap

            Montenegro
Rtg
WIM Makka, Ioulia  (w) 2182 1-0 WIM Milovic, Aleksandra  (b) 2191
Makka, Evanthia  (b) 2095 remi WIM Stojanovic, Marija R  (w) 2102
Skaraki, Antigoni  (w) 1992 1-0 Koljevic, Nikolina  (b) 1837
Vozinaki, Anthi – Maria  (b) 1989 1-0 Delevic, Nina  (w) 1745

Hrvatska nije izdržala lidersko  breme. Danas su ih visoko porazili Mađari a važnu pobjedu i vođstvo donio im je prvotimac Budućnosti Berkeš.  Rusi dokazuju da ih nije uzdrmao poraz protiv Mađara, danas su bili bolji od odlične Poljske.

U ženskoj konkurenciji Ruskinje su prvi meč igrale neriješeno remiziravši sve četiri partije protiv Poljske. U drugom derbiju Gruzijke su bile bolje od Ukrajinki.

Peto kolo, 01.11.2017.

 Novi porazi naših reprezentacija 

 Farska ostva – Crne Gore 2,5-1,5 (muškarci)

Crna Gora – Belgija 1-3 (žene)

 

Ni največi pesimisti nijesu mogli predvidjeti poraz naše muške reprezentacije protiv Farskih ostrva. Posle dva visoka poraza stigao je minimalan ali po mnogo čemu možda još teži poraz.

 

I Farska ostrva na prvoj tabli imaju odličnog šahistu i to velemajstora  koji ima veći rejting od našeg šampiona. Đukić je još u otvaranju došao u slabiju poziciju.  Njegov protivnik je osvojio pješaka, ostvario inicijativu i lijepom igrom  prednost pretvorio u pobjedu.

Dragiša Blagojevič bijelim figurama nije uspio da ostvari prednost u slovenskoj odbrani. Nakon brojnih izmjena I obostrano korektne I oprezne igre prešlo se u jednaku topovsku završnicu.

Dragan Kosić se branio omiljenom francuskom odbranom. Bijeli je postigao malu prednost u otvaranju koju je postepen pojačavao. Kosić je u želji da aktivira svoje figure pokrenuo ali I oslabio svoje pješake u centru.  Oni su uskoro postali predmet napada protivničkih figura. Ni uporna odbrana nije našeg reprezentativca mogla spasiti od poraza.

Luka Drašković je jedini donio čitav poen našoj ekipi. Nakon mlako odigranog otvaranja on je u središnjici postigao prednost. Protivnik je žrtvovao materijal da bi došao do protivigre ali je Luka bio na visini zadatka I efektno završio partiju.

 

Ženska reprezentacija je doživjela novi poraz, ovaj put protiv Belgije 3-1.

 

Jedinu pobjedu za naš tim ostvarila je Aeksandra Milović u uzbudljivoj i originalnoj partiji. Od samog početka partija je, iz Holandske odbrane, krenula van uobičajenh puteva kao da su se obje igračice trudile da igraju što orginalnije. Nakon bezbroj obrta Aleksandra je uvela svoju protivnicu u matnu mrežu.

Marija Stojanović je, u francuskoj odbrani,  prepustila svojoj protivnici prostranstvo na kraljevom krilu dok je svoju šansu tražila u nastupu pješaka na suprotnoj strani. Kada je propustila da maksimalno pojača pritisak, njena protivnica je zablokirala daminu stranu i prebacila igru tamo gdje bila jača. Pred velikom materijalnim gubicima Marija je predala partiju.

Marija Koljević je imala blagu prednost u filidorovoj odbrani kada je potcijenila prodor f pješaka njene protivnice. Crna je pokvarila bijelu rokadu i došla do neodbranjivog napada.

Tijana Rakić je u volškom gambit postigla dobru poziciju. Nakon par nepreciznih manevara  previdjela je lijep taktički udar protivnice. Prihvatila je žrtvu lovca  I predala pred neizbježnim matom.

35 Bitmap

          Farska ostrva Faroe Islands
Rtg 2,5-1,5 30 Bitmap

            Montenegro
Rtg
GM Ziska, Helgi Dam  (w) 2545 1-0 GM Djukic, Nikola  (b) 2519
FM Nielsen, Hogni Egilstoft  (b) 2352 Remi GM Blagojevic, Dragisa  (w) 2488
FM Nielsen, Rogvi Egilstoft  (w) 2338 1-0 GM Kosic, Dragan  (b) 2493
IM Nilssen, John Arni  (b) 2326 0-1 IM Draskovic, Luka  (w) 2450

 

31 Bitmap

            Montenegro
Rtg 1-3 29 Bitmap

           Belgija  Belgium
Rtg
WIM Milovic, Aleksandra  (w) 2191 1-0 WFM Goossens, Hanne  (b) 2188
WIM Stojanovic, Marija R  (b) 2102 0-1 WFM Vanhuyse, Nele  (w) 2061
Koljevic, Nikolina  (w) 1837 0-1 Barbier, Wiebke  (b) 2013
Rakic, Tijana  (b) 1508 0-1 WCM Vanduyfhuys, Daria  (w) 1737

 

Mlada ekipa Hrvatske i večeras je briljirala i savladala Njemačku 2,5-1,5  izdvojivši se na čelu tabele. Naši susjedi su najprijatnije iznenađenje muškog dijela šampionata. Rusija se oporavila nakon jučerašnjeg poraza visokom pobjedom protiv Turske 3,5-0,5 a Srbija je minimalnim rezultatom izgubila protiv Francuske.

U ženskoj konkurneciji Rusija je jedina ekipa sa svim pobjedama. Danas su  Ruskinje sa 3-1 savladale Španiju.

Sjutra je na programu slobodan dan.

Četvrto kolo, 31.10.2017.

 Loš dan

 U četvrtom kolu obje naše reprezentacije su doživjele ubjedljive poraze.

U muškoj konkurenciji kao da igramo prvenstvo regiona. Nakon Kosova i Srbije protivnik nam je bila ekipa Slovenije. Slovenci, predvođeni bivšim kadetskim šampionom svijeta Lenićem i legendarnim veteranom Beljavskim, su bili tvrd orah za našu ekipu. Za razliku od jučerašnjeg meča skoro da nijesmo imali bolju poziciju u meču.  Đukić je u španskoj partiji remizirao protiv Lenića nakon duge manevarske borbe. Kosić je, u malo slabijoj poziciji, pogrešno promjenio dame i ušao u tešku lovačku završnicu koju je Beljavski besprekorno pretvorio u čitav poen. Šebenik je iskoristio nepreciznu igru Draškovića u otvaranju a Skoberne precizno realizovao  minimalnu prednost protiv Kalezića.

 

Dame su ubjedljivo poražene protiv Austrije.

Jedini remi zabilježila je Aleksandra Milović. Austrijanka nije ništa postigla u otvaranju iako je bila dobro pripremljena i ponovila varijantu koju je Aleksandra već igrala. U jednom momemtu više puta je ponavljana pozicija ali je Aleksandra pokušavajući da igra na pobjedu odustala od toga i došla u slabiju poziciju. No upornom odbranom uspjela je da spasi pola poena.

Marija Stojanović je oslabila crna polja u svojoj poziciji I to je bio glavni motiv njenoj protivnici koja je efektno završila partiju. Nikolina je dospjela u slabiju poziciju nakon pogrešnog manevra skakačem. Bijela je osvojila pješaka i rutinski realizovala prednost. Tijana je previdjela jednostavan taktički udar nakon koga je došla u izgubljenu poziciju.

Muškarci u petom kolu igraju protiv Farskih ostrva a žene protiv Belgije.  

 

30
            Montenegro
Rtg 0,5-3,5 21
            Slovenia
Rtg
GM Djukic, Nikola  (w) 2519 Remi GM Lenic, Luka  (b) 2650
GM Kosic, Dragan  (b) 2493 0-1 GM Beliavsky, Alexander G  (w) 2547
IM Draskovic, Luka  (w) 2450 0-1 GM Sebenik, Matej  (b) 2534
IM Kalezic, Blazo  (b) 2465 0-1 GM Skoberne, Jure  (w) 2544

 

25
            Austria
Rtg 3,5-0,5 31
            Montenegro
Rtg
WIM Newrkla, Katharina  (w) 2170 Remi WIM Milovic, Aleksandra  (b) 2191
WFM Teuschler, Barbara  (b) 2228 1-0 WIM Stojanovic, Marija R  (w) 2102
WIM Exler, Veronika  (w) 2118 1-0 Koljevic, Nikolina  (b) 1837
WFM Novkovic, Julia  (b) 2111 1-0 Rakic, Tijana  (w) 1508

 

Kolo su obilježio poraz Ruske muške ekipe protiv Mađarske i pobjeda Hrvatske protiv Izraela.

 

Treće kolo, 30.10.2017. 

Kolo propuštenih šansi

 

Naša muška rerezentacija je izgubila visokim rezultatom  3,5 -0, 5 protiv Srbije. Nije nikakva pristrasnost ako kažemo da je ovakav poraz potpuno nezaslužen i da su naši momci odlično igrali ovaj meč. Svi oni koji su gledali partije putem interneta mogli su se uvjeriti u ovakvu ocjenu.

Najdrastičniji primjer je poraz Dragiše Blagojević kome je u potpuno dobijenoj poziciji protiv Ivana Ivaniševića isteklo vrijeme za razmišljanje. Kada je objavljen rezultat svi su mislili da je u pitanju greška ali nažalost, naš velemajstor nije uspio da odigra potez u poziciji u kojoj “svi putevi vode u Rim”.

Naš šampion Nikola Đukić je lako parirao svom velikom rivalu iz omladinskih dana Roberu Markušu a onda je naprasno, u približno jednakoj poziciji, previdio figuru i odmah predao partiju.

Aleksandar Inđić  je žrtvovao figuru protiv  Blaža Kalezića. Ovaj atraktivan udar, međutim, bio je dovoljan samo za neriješen rezultat ali je naš reprezentativac propustio da odigra najbolji nastavak kojim neutrališe sve prijetnje protivnika pa je potpao pod neodbranjiv napad.

Jedino pola poena osvojio je Luka Drašković Njegov protivnik Miloš Perunović žrtvovao je pješaka za inicijativu. Luka se dobro branio i remi je skopljen ponavljanjem poteza. Čini se da je Luka negdje propustio da u potpunosti anulira kompezaciju protivnika i zadrži materijalnu prednost ali tačnu ocjenu pozicije mogu dati samo detaljnije analize.

Ženska reprezentacija je izgubila minimalnim rezultatom 2,5- 1,5 protiv Švajcarske. Dobra igra nije ni danas krunisana pobjedom iako su naše djevojke igrale izvanredno. Ostaje žal za još jednom propuštenom prilikom.

Marija Stojanović je zabilježila drugu uzastopnu pobjedu. U veoma oštroj poziciji njena protivnica je uzela “otrovnog” pješaka i Marija je efektno sprovela matni napad.

Aleksandra Milović je nadigrala svoju protivnicu ali je u velikoj nestašici vremena prihvatila remi u nadmoćnoj poziciji misleći da, prema pozicijama na drugim tablama,  sigurno dobijamo meč.

Naše mlade šahistkinje, debitanti na seniorskoj sceni, Nikolina Koljević i Tijana Rakić su platile danak neiskustvu i izgubile dvije veoma izgledne pozicije. Obje su igrale odlično i ozbiljno zaprijetile svojim mnogo iskusnijim rivalkama. Nikolina je iz pozicije sa dobrim napadačkim šansama neoprezno prešla u slabiju završnicu a Tijana je, posle velike borbe sa mnogo obrta, na samom kraju  propustila prilično jednostavan remizni nastavak u završnici.

Kod muškaraca glavni favorit po rejtingu Rusija je zabilježila i treću pobjedu, ovog puta protiv njima tradicionalno neugodne Češke. Hrvatska je iznenadila Jermeniju i u tvrdom meču sa četiri remija igrala neriješeno.

Treće kolo u ženskoj konkurenciji obilježila je mninimalna pobjeda Rusije protiv Ukrajine.

17
           Srbija  Serbia
Rtg 3,5-0,5 30
          Crna Gora  Montenegro
Rtg
GM Markus, Robert  (w) 2644 1-0 GM Djukic, Nikola  (b) 2519
GM Ivanisevic, Ivan  (b) 2593 1-0 GM Blagojevic, Dragisa  (w) 2488
GM Perunovic, Milos  (w) 2608 Remi IM Draskovic, Luka  (b) 2450
GM Indjic, Aleksandar  (b) 2591 1-0 IM Kalezic, Blazo  (w) 2465

 

26
           Švajcarska Switzerland
Rtg 2,5-1,5 31
     Crna Gora Montenegro
Rtg
WFM Georgescu, Lena  (w) 2130 Remi WIM Milovic, Aleksandra  (b) 2191
WFM De Seroux, Camille  (b) 2163 0-1 WIM Stojanovic, Marija R  (w) 2102
WFM Stoeri, Laura  (w) 2150 1-0 Koljevic, Nikolina  (b) 1837
Heinatz, Maria  (b) 1955 1-0 Rakic, Tijana  (w) 1508

Drugo kolo, 29.10.2017.

 Pobjeda i poraz u drugom kolu

 Muška reprezentacija je sigurnom igrom savladala Kosovo. U ovom meču bili smo apsolutni favoriti i to smo i dokazali zasluženom pobjedom koja je, čak, mogla biti i uvjerljivija.  

Đukić je ponovio odličnu igru iz prvog kola i crnim figurama potpuno patirao svog protivnika. Realizacija prednosti našeg šampiona bila je uzorna. Drugu pobjedu zabilježio je Kalezić koji je atraktivnom žrtvom topa doveo veterana kosovskog šaha pred mat. Blagojević nije uspio da postigne prednost bijelim figurama. Remi je sklopljen u završnici raznobojnih lovaca. Drašković je postigao znatnu prednost kao crni ali nije precizno nastavio pa je remi sklopljen u topovskoj završnici vječnim šahom.

 

Ženska reprezentacije je izgubila minimalnim rezultatom protiv Makedonije. Makedonke su nešto  bolje rangirane po rejtingu ali su naše djevojke smatrale da imaju dobre šanse u ovom meču. Možda je upravo preterana želja za pobjedom kriva za poraz.  

Nina Delević je rano došla u izgubljenu poziciju nakon grube greške u otvaranju.  Nakon ranog vođstva protivnika Aleksandra Milović je krenula sa previše agresivnom igrom koju je njena protivnica kaznila i dovela Makedoniju u vođstvo od dva poena razlike. Mlada Nikolina Koljević je vodila pravi pozicioni rat u ruskoj odbrani. Partija je završena remijem u reduciranoj završnici. Ovaj remi obezbjedio je pobjedu Makedonkama u meču. Prvu pobjedu na prvenstvu za našu ekipu ostvarila je Marija Stojanović. Ona je nakon dugog laviranja, osvojila pješaka u francuskoj odbrani. Svoju prednost je pretvorila u čitav poen u dalekoj topovskoj završnici.

 U regionalnom derbiju Hrvatska je pobjedom Šarića protiv Markuša minimalno savladala Srbiju. 

38
          Kosovo  Kosovo*
Rtg 1 – 3 30
            Crna Gora Montenegro
Rtg
FM Saraci, Nderim  (w) 2393 0 -1 GM Djukic, Nikola  (b) 2519
FM Makolli, Perparim  (b) 2333 remi GM Blagojevic, Dragisa  (w) 2488
FM Ermeni, Avni  (w) 2247 remi IM Draskovic, Luka  (b) 2450
IM Sadiku, Bedri  (b) 2213 0 -1 IM Kalezic, Blazo  (w) 2465

 

31
           Crna Gora Montenegro
Rtg 1,5 – 2,5 30
         Makedonija   FYROM
Rtg
WIM Milovic, Aleksandra  (w) 2191 0 -1 WFM Stojkovska, Monika  (b) 2088
WIM Stojanovic, Marija R  (b) 2102 1 – 0 Nikolovska, Dragana  (w) 1854
Koljevic, Nikolina  (w) 1837 remi Bejatovic, Bojana  (b) 2035
Delevic, Nina  (b) 1745 0 -1 WIM Koskoska, Gabriela  (w) 2018

28.10.2017.

Porazi naših ekipa na startu

Na startu obje naše ekipe su doživjele poraze.

Muška selekcija je igrala protiv odlične ekipe Holandije I pretrpjela poraz 3-1. Đukić je odigrao odličnu partiju protiv jednog od najboljeg šahista svijeta Aniša Girija, stalnog učesnika super turnira. U uzbudljivoj partiji remi je sklopljen kada su na tabli  ostale samo dame. Blaojević je  crnim figurama igrao veoma čvrsto  protiv Ervina Lamija u slovenskoj odbrani I remizirao u zavšnici lakih figura. Drašković je u otvaranju žrtvovao figure za vezane pješaka u centru. Sokolov je odlično nastavio i dokazao da bijeli nema kompezaciju za figuru. Kalezić je uporno branio slabiju poziciju u francuskoj odbrani. Par put je propustio da remizira i u najdužoj partiji kola izgubio je u 139 potezu.

 

Ženska reprezrntacija je izgubila maksimalnim rezultatom protiv Italije. Naša ekipa je pretposlednja po rejtingu I Italija je bila apsolutni favorit u ovom meču. Međutim po toku meča ovaj rezultat nije realan. Milović je crnim figurama ostvarila prednost ali je preambiciozno nastavila i došla u slabiju završnicu koju je nepreciznom igrom izgubila. Delević je u prijatnijoj poziciji pogriješila i njena pozicija se srušila kao kula od karata. Mlada Nikolina Koljević je žrtvovala pješaka u taraševoj odbrani ali se se ispostavilo da nije imala dovoljnu kompezaciju. Marija Stojanović je bila iznenađena ređom varijantom siclijanske odbrane i rano došla u slabiju poziciju.

Najveće iznenađenje prvog kola je pobjeda Italije protiv jednog od glavnih favorita Azerbejdžana.

U drugom kolu ženska reprezentacija igra protiv Makedonije a muška protiv Kosova.