Ekipno prvenstvo Crne Gore u ubrzanom i brzopoteznom šahu – Dupla kruna Budućnosti

DUPLA KRUNA BUDUĆNOSTI 

Foto galerija:
https://collect.wetransfer.com/board/s0s8rj9zlo5m72m2c20220315102929/latest

U subotu i nedjelju, 13. i 14. marta, održano je Ekipnom prvenstvo u ubrzanom i brzopoteznom šahu. Početak ekipnog kalendara obilježili su šahisti podgoričke Budućnosti koji su potpuno zasluženo osvojili oba pobjednička pehara.

 
Ekipa u sastavu: Nikola Đukić, Blažo Kalezić, Andrej Šuković, Vladimir Pajković i Predrag Nikač, opravdala je ulogu favorita po rejtingu i sa dva pehara otvorila sezonu, u kojoj će pokušati da se domogne titule, koju brane šahisti nikšićke Elektroprivrede. 

Subota je donijela borbe po ubrzanom tempu. Igralo se po tempu od 10 minuta uz 5 sekundi bonifikaciju, učestvovalo je 17 ekipa, a igrano je 7 kola po švajcarskom sistemu. Budućnost je ostvarila 6 pobjeda i uz jedan nerijesen ishod, osvojila 19 meč poena. Na diobi drugog mjesta našle su se ekipe Herceg Novog i Mimoze koje su imale skor od četiri pobjede, dva neriješena ishoda i po jednog poraza, međutim srebrene medalje pripale su Novljanima koji su osvojili više poena, dok su Tivćani bili bronzani. Najbolje plasirana ženska ekipa je ženska ekipa Budućnosti, najbolje plasiran premijerligaš je Mladost iz Nikšića, prvoligaš Rumija, dok je najbolji u konkurenciji klubova Nikšić. 

Brzopotezno prvenstvo donijelo je maratonsku borbu, gdje se 18 ekipa nadmetalo po bergerovom sistemu, svak sa svakim. Budućnost je ponovo ostala neporažena, pa je nakon 14 pobjeda i tri odigrana meča sa 45 bodova prva prošla kroz cilj. Drugo mjesto zauzela je Elektroprivreda sa 42 boda, dok je bronzana ponovo bila Mimoza iz Tivta. Zanimljivo je istaći da su Budućnost i Elektroprivrda, odigrali neriješeno u duelima sa Mimozom, Hercreg Novim i Crnogorcem 1, dok je zlato Podgoričanima donijela pobjeda u direktnom duelu. Najbolja ženska ekipa je opet ženska ekipa Budućnosti. Najbolje plasiran premijerligaš je Herceg Novi, prvoligaš 7. Oktobar iz Podgorice, dok je najboljeplasiran u konkurenciji ostalih Nikšić.

Nagradni fond iznosio je 2800 eura, a organizator takmicenja je bio Šahovski savez Crne Gore. Pokrovitelj takmičenja je Uprava za sport i mlade, dok je takmičenje igrano u izvanrednom ambijentu multimedijalne sale Univerzitetskog sportskog centra, što je svakako potvrda uspješne saradnje Šahovskog saveza Crne Gore i Univerziteta Crne Gore.