ZAVRŠEN EKIPNI KUP CRNE GORE – Budućnost odbranila trofej

Herceg Novi, Igalo,  Hotel Play, 25-28.06.2020.

REZULTATI/TABELA/STATISTIKA

27.06.

Budućnost je i ove godine pobjedila na Ekipnom kupu Crne Gore u šahu pobjedivši svih pet mečeva. Podgoričanima je pripao pehar u stalnom vlasništvu a veliki prelazni pehar ŠSCG će i narednu godniu boraviti u njihovim prostorijama. Sjajno ih je predvodio naš najbolji šahista Nikola Đukić koji je jedini na takmičenju savladao sve svoje protivnike. U poslednjem kolu Budućnost je bila bolja protiv oslabljene tivatske Mimoze. Na drugom mjestu našla se nikšićka Elektroprivreda koja je u direktnom duelu u poslednjem kolu minimalno savladala aktuelnog šampiona države cetinjskog Crnogorca. Odlučujući poen u ovom duelu donio je predsjednik saveza Jovan Milović protiv odličnog Aleksandra Tomića.  Poraz Cetinjana iskoristili su „rudari“  iz Pljevalja koji su se pobjedom protiv Omladinca u uzbudljivom meču probili na treće mjesto.

Takmičenje je bilo odlično organizovano i bile su primjenjene sve zdrastvene mjere za organizaciju šahovskih takmičenja za vrijeme epidemije virusa korone koje je preporučila Evropska šahovska unija a podržao Institut za javno zdravlje Crne Gore.

Organizator takmičenje bio je Šahovski avez Crne Gore uz podršku Šahovskog kluba Herceg Novi. Uzorni domačini bili su sportski centar  Herceg Novi i Hotel Play.Za vrijeme takmičenja održana je Skupština ŠSCG. Usvojen je izvještaj o poslovanju za 2019. godinu kao i plan rada do kraja 2020. godine u uslovima epidemije korone.

26.06.

Danas su na program bila dva kola, ekipnog šahovskog kupaCrne Gore. U drugom kolu postignuti su očekivani rezultati, Crnogorac i Elektroprivreda su maksimalno slavili protiv Mimoze, odnosno Rokade, dok je Budućnost izvojevala pobjedu protiv pljevaljskog Rudara, ponajviše zahvaljujući Nikoli Đukiću i Andreju Šukoviću, pobjedu za Pljevljake je postigao iskusni Momčilo Raičević. Vrijedi spomenuti I pobjedu ŠK Bihor nad ekipom domaćina ŠK Herceg Novi, mladi klub  je zabilježio pobjedu i definitivno ucrtao Petnjicu na šahovsku mapu Crne Gore.

Popodnevno kolo obilježio je derbi između Budućnosti i Elektroprivrede, u kome su slavili Podgoričani 2.5-1.5, zahvaljujući, opet, Đukiću koji je nastavio u dobrom ritmu, i Blažu Kaleziću koji su uspjeli da savladaju Marka Krivokapića i Jovana Milovića. Nikač I Miljanićsu se preselili u publiku nakon brzog remija, dok je sjajna igra Đorđija Kontića, krunisana pobjedom protiv mladog Andreja Šukovića, bila nedovoljna ekipi iz Nikšića .Cetinjski Crnogorac je zabilježio i treći trijumf, savladavši ŠK Bihor 3-1.Podlesnik i Tomić su nastavili sa pobjedama pa imaju maksimalan učinak u prva tri kola.

Kup je veoma borben, pa ljubitelji šahovskih zbivanja u Herceg Novom prisustvuju kvalitetnim partijama svih sudionika. Sjutra je na program četvrto kolo, koje donosi derbi meč između Crnogorca i Budućnosti, pa će pobjednik tog meča biti na korak od osvajanja prestižnog trofeja.

Podsjetimo da je Sportski centar u Igalu domaćin kupa, u kome se 13 ekipa u 5 predviđenih kola nadmeće za pehar pobjednika.

Sudijski posao, kao i obično bez greške, obavljaju Igor Vujačić i Željko Miljanić

25.06.

U organizaciji Šahovskog saveza Crne Gore, a uz podršku ŠK Herceg Novi, počeo je kup Crne Gore za 2020. godinu. Uz poštovanje aktuelnih epidemioloških mjera, šahisti 13 ekipa nadmeću se za trofej pobjednika kupa. Turnir se igra po švajcarskom sistemu, 5 kola, po 4 igrača, sa tempom igre od 90 minuta plus 30 sekundi po odigranom potezu.

 Nakon pozdravnih riječi domaćina, sekretara Sekretarijata za društvene djelatnosti i sport Opštine Herceg Novi Darka Klasića i direktora sportskog centra Igalo, u kome se igraju mečevi, a ujedno i direktora hotela Play Radovana Ralevića, kao i predsjednika skupštine ŠSCG Dragana Popadića, šahisti su nakon pauze zbog korona virusa, otpočeli nadmetanja za prestižni trofej.

U prvom kolu favoriti su zabilježili pobjede i krenuli po planu, pa kao i obično u najužem krugu favorita za trofej, po običaju se nalaze osvajači medelja sa prošlogodišnje Premijer lige: Crnogorac, Budućnost i Elektroprivreda. Crnogorac predvode iskusni Podlesnik i potencijalni reprezentativci Tomić i Pečurica, Budućnost nastupa u svom standardnom sastavu, predvođena Đukićem, Kalezićem i aktuelnim prvakom svijeta za slabovide Predragom Nikačem, dok Nikšićani svoju šansu traže predvođeni povratnikom Krivokapićem uz iskusne Milovića, Miljanića i Kontića.  Svoju šansu tražiće i uvijek dobre ekipe Rudara, Mimoze i Rokade, dok su se ostale ekipe uglavnom odlučile da daju šansu mlađim igračima, što predstavlja dodatan impuls u snaženju našeg omladinskog šaha.

 Sjutra su na programu dva kola, u kojim slijede dueli konkurenata u kojima se očekuju zanimljive partije.