DRUGA SJEDNICA UPRAVNOG ODBORA ŠSCG

Druga sjednica Upravnog odbora Šahovskog saveza Crne Gore (ŠSCG) za 2021. godinu održana je 14. septembra 2021 godine. Na njoj je doneseno više odluka a između ostalog:

Za selektora muške reprezentacije izabran je velemajstor Ivan Sokolov.
Sokolov je dugo godina bio jedan od najboljih šahista svijeta. Učestvovao je na nizu superturnira i pobjeđivao je skoro sve šahovske velikane sadašnjice. Pamti se njegova efektna pobjeda protiv Garija Kasparova u trenutku kada je Gari bio na vrhuncu karijere i izgledao nepobjediv. Bio je prvak SFR Jugoslavije 1988. i Holandije 1995. i 1998. godine. Sa reprezentacijom Bosne i Hercegovine osvojio je srebrnu medalju na 31. ahovskoj olimpijadi u Moskvi 1994. godine. Poslednjih godina Sokolov se posvetio trenerskom radu i smatra se jednim od vodećih trenera na svijetu. On će posao selektora obavljati naredne dvije godine zaključno sa Olimpijadom u Moskvi nakon čega će se razmotriti mogućnost nastavka dalje saradnje. Sokolov će uskoro saopštiti spisak reprezentativaca za Ekipno prvenstvo Evrope (Slovenija, 11-22.novembar 2021.)

Donesena je odluka da ženska reprezentacija ne nastupi na Ekipnom prvenstvu Evrope a da se u smislu kompenzacije poveća nagradni fond na pojedinačnom prvenstvu Crne Gore za žene.
Zbog niza razloga i opšte situcije u našem ženskom šahu, donesena je odluka da ženska reprezentacija ne nastupi na Ekipnom prvenstvu Evrope a da se u smislu kompenzacije poveća nagradni fond na pojedinačnom prvenstvu Crne Gore za žene. Zadužen je sportski direktor reprezentacije, Predrag Nikač da, u saradnji sa sekretarom Borom Miljanićem, pripremi predlog poboljšanja stanja u ženskom šahu u Crnoj Gori.

Usvojen je izvještaj sa 11. Prvenstva Mediterana za muškarce i žene za 2021.
Organizacija 11. Prvenstva Mediterana u šahu za muškarce i žene za 2021. godinu ocjenjena je kao veoma uspješna i u potpunosti je usvojen Izvještaj sa ovog takmičenja. Rejting Šahovskog saveza Crne Gore znatano je porastao u međunarodnim organizacijama njegovom uspješnom organizacijom. Naša zemlja je promovisana na izuzetno kvalitetan način i šah je postao sjajan promoter našeg turizma, posebno u specifičnim uslovima epidemije korona virusa. Na unutrašnjem planu ovakve aktivnosti su prepoznate kao veoma korisne od strane Uprave za sport i mlade, Opštine Budva ali i čitave zajednice. Šah je dobio novi razvojni impuls a naši šahisti odličnu priliku da nastupe na zvaničnom međunarodnom takmičenju pod veoma povoljnim uslovima.

Usvojena je Informacija o poslovanju za 8 mjeseci i plan aktivnosti uz prateće obaveze do kraja godine.
Šahovski savez je bio veoma uspješan prvih 8 mjeseci ove godine. Uprkos veoma teškim zdrastvenim uslovima, održana su sva zaostala takmičenja, ispoštovan planirani kalendar takmičenja, prvi put smo imali predstavnika na Svjetskom kupu, oganizovana je čitava lepeza međunarodnih turnira, organizovan reprezentativni kamp, ECU online hibrid turnir, kvalifikacije za svjetski kup… Do kraja godine od planiranih takmičarskih aktivnosti ostali su Ekipno prvenstvo Evrope, Prvenstvo Crne Gore za žene i Prva liga. Ako budu povoljne zdrastvene okolnosti možda se organizuju i neka druga, ranije praktikovana, takmičenja. Međutim, akcenat aktivnosti ŠSCG u narednom periodu je Akcija šah u škole koja je počela da se realizuje i već daje određene rezultate – interesovanje škola i lokalnih zajednica. Pred savezom stoji veliki zadatak i organizacija ogromnog broja školskih takmičenja na svim nivoima.

Odluka o učestvovanju na poziv za organizaciju zvaničnih međunarodnih takmičenja.
Uzimajući u obzir izuzetno povoljne rezultate organizacije zvaničnih međunarodnih turnira u našoj zemlji poslednjih godina, kao i strateško opredjeljenje ŠSCG da organizacijom ovakvih turnira promoviše Crnu Goru kao turističku destinaciju i šah kao globalnu igru, donesena je odluka da se redovno učestvuje u procesima dobijanja organizacije ovakvih takmičenja. Potrebno je redovno učestvovati na svim konkursima ali i biti prisutan na svim dešavanjima na kojima se donose odluke o dodjeljivanju organizacija ovih takmičenja. Za te aktivnosti je potrebno odvojiti neophodna sredstva. Za realizaciju ove odluke ovlašćuje se predsjednik ŠSCG Jovan Milović.

Odluka o organizaciji velemajstorskih turnira u Baru.
Na inicijativu barskih šahista donijeta je odluka da se organizuje međunarodni turnir ili turniri u Baru, povodom 24. novembra Dana opštine Bar. Postoje realne mogućnosti da Opština Bar bude partner u ovom projektu. Zadužuje se sportski direktor Predrag Nikač da, u što skorijem roku, dostavi predlog oblika turnira i strukturu troškova.

Odlaže se odluka po zahtjevu udruženja velemajstora do dobijanja odgovora Uprave za sport i mlade.
Razmatran je zahtjev novoformiranog Udruženja velemajstora o učlanjenju ovog udruženja u Šahovski savez Crne Gore. Pošto je ovo prvo udruženje, formirano kao nevladina organizacija, koje je podnijelo ovakav zahtjev javio se niz dilema oko načina učlanjenja. Ova problematika nije jasno precizirana Zakonom o sportu a samim tim ni Statutom ŠSCG pa je savez dostavio Upravi za sport i mlade Zahtjev za davanjem mišljenja po ovom pitanju. Upravni odbor ŠSCG je donio svoj načelni stav ali će sačekati odgovor Uprave da bi donio konačnu odluku.

Donesena je Odluka o pomoći klubovima u skladu sa Zakonom o sportu, Statutom ŠSCG i raspisom Premijer lige za 2020. godine.
Prema Zakonu o sportu, savez je u obavezi da pomaže najuspješnije klubove u prethodnoj kalendarskoj godini. Prema raspisu Premijer lige za 2020. godinu, savez je obavezi da nagradi tri prvoplasirane ekipe sa ovog takmičenja. Prema odluci Upravnog odbora to će se uraditi na sledeći način: Prvoplasirana ekipa ŠK Budućnost će dobiti 1.500,00€, drugoplasiranj ŠK Crnogorac 1.000,00€ i trećeplasirani ŠK Rudar 500,00€ .
Ova sredstva će biti uplaćena na račun ovih klubova ili će biti kompezovana sa dugovima koji ovu klubovi, eventualno, imaju prema ŠSCG

Razmatrana su i druga brojna pitanja vezana za rad i uslove rada Šahovskog saveza Crne Gore među kojima se svojim značajem ističe kvalitetno rješavanje prostorija za rad saveza.