DRUGA CRNOGORSKA LIGA U ŠAHU ZA 2019 – Ibar i Zora novi prvoligaši

REZULTATI/TABELA/STATISTIKA

Ibar i Zora novi prvoligaši

Kao što se očekivalo, ŠK Ibar iz Rožaja i ŠK Zora iz Podgorice novi su članovi Prve lige. Bivši prvoligaši su opravdali ulogu favorita i zasluženo osvojili prva dva mjesta koja vode u viši rang takmičenja. Na kraju su oba kluba imala jednak broj meč bodova ali je Ibar imao više poena i  osvojio prvo mjesto. Predvođeni Ismetom Skenderovićem Rožajci su najviše željeli pehar, bili najkompaktnija ekipa pa su zasluženo trijumfovali. Imali su najviše raspoloženih pojedinaca i skoro svi igrači su bili u bodovnom plusu.

ŠK Zora je priča za sebe. Ovaj klub slijepih i slabovidećih šahista, kao pravi lider ekipe, predvodi prvak svijeta u ovoj konkurenciji internacionalni majstor Predrag Nikač. Posebno treba izdvojiti, glavne oslonce kluba, organizatore i igrače Radovana Damjanovića i Radenka Lacmanovića. Odlično je igrao Milan Ivanović. nosilac medalje sa olimpijade za slijepe i slabovideće šahiste koji se vraća u staru formu.

Na trećem mjestu je mladi ali i veoma ambiciozni ŠK Bihor iz Petnjice.

Tri prvoplasirane ekipe su dobili pehare i medalje koje je uručio miinistar u Vladi Crne Gore i dugi niz  godina, nosilac šahovske igre u Plavu Kemal Purišić.

Organizator ovog dijela takmičenja ŠK Plavsko jezero se potrudio i obezbjedio odlične uslove za igru i smještaj a dobar domaćin bio je Hotel Same.

Važno je naglasiti da su klubovi iz druge lige Anpan, Bihor i Plavsko jezero pokrenuli škole šaha u Kolašinu, Petnjici i Plavu i očekivati je uskoro veći broj mladih igrača na sjeveru Crne Gore.

Tempo igre je 90 minuta po igraču iz dodatak 30 sekundi za svaki potez. Sudili su Zoran Peruničić i Mitar Vučinić. ŠK Mornar Bar je odustao od takmičenja neposredno pred početk lige. Organizator lige bio je Šahovski savez Crne Gore a pokrovitelj Ministarstvo sporta i mladih. Rezultati  i tabela se mogu vidjeti na sajtu: http://chess-results.com/tnr476737.aspx?lan=1

Petnjica, 4-6.10.2019.

Zora i Ibar se izdvojili na vrhu

Sedam klubova iz Andrijevice, Budve, Kolašina, Petnjice, Podgorice, Plava i Rožaja ovog vikenda su odigrali četiri kola Druge crnogorske lige u šahu. Domaćin ovog dijela takmičenja bio je agilni ŠK Bihor iz Petnjice koji je obezbjedio odlične uslove za igru. Posle izuzetnog rezultata koji je ovaj mladi klub postigao na Ekipnom kupu Petnjičani su se pokazali i kao sjajni domaćini.

Na otvaranju turnira učesnike i goste pozdravio je Denis Šabotić, predsjednik ŠK Bihor a takmičenja je otvorio predsjednik Opštine Petnjica  Samir Agović.

Posle četiri odigrana kola na vrhu se se izdvojili bivši prvoligaši Zora i Ibar i realno je očekivati da se ove dvije ekipe plasiraju u Prvu ligu. Zora ima bod više ali i meč više. Direktni duel ovih ekipa završen je neriješeno nakon velike i uzbudljive borbe. Zoru, klub slijepih i slabovidećih šahista, predvodi prvak svijeta u ovoj konkurenciji internacionalni majstor Predrag Nikač. Prijatno je iznenadio i ŠK Dama kome je ovo debi u takmičarskoj konkurenciji a trenutno se nalazi na trećem mjestu.

Tempo igre je 90 minuta po igraču iz dodatak 30 sekundi za svaki potez. Sudili su Zoran Peruničić i Mitar Vučinić. ŠK Mornar Bar je odustao od takmičenja neposredno pred početk lige.

Sledeći vikend, kada će se igrati 5,6 i 7 kolo i saznati pobjednici održaće su u Plavu,  od 18. do 20.oktobra 2019. godine. Domaćin takmičenja biće ŠK Plavsko jezero.

Petnjica, 4-6.10.2019.

Počeo prvi vikend Druge crnogorske lige u šahu

Sedam klubova iz Andrijevice, Budve, Kolašina, Petnjice, Podgorice, Plava i Rožaja ovog vikenda će odigrati četiri kola Druge crnogorske lige u šahu. Dvije prvoplasirane ekipe preći će u viši rang takmičenja – Prvu ligu.

Domaćin ovog dijela takmičenja je agilni ŠK Bihor iz Petnjice. Posle izuzetnog rezultata koji je ovaj mladi klub postigao na Ekipnom kupu Petnjičani su se pokazali i kao sjajni domačini. Podsjećamo da se ŠK Bihor u poslednjem kolu Ekipnog kupa, u borbi za medalje, sastao sa osvajačem kupa ŠK Budućnost.

Domačin je obezbjedio odlične uslove za igru. Na otvaranju turnira učesnike i goste pozdravio je Denis Šabotić, predsjednik ŠK Bihor a takmičenja je otvorio predsjednik Opštine Petnjica  Samir Agović.

Svi  klubovi koji učestuju su mali klubovi, koji egzistiraju isključivo izizetnim entuzijazmom zaljubljenika u šahovsku igru,  približno su slične šahovske snage pa će takmičenje biti uzbudljivo i neizvjesno do kraja.

Tempo igre je 90 minuta po igraču iz dodatak 30 sekundi za svaki potez. Sudije su Zoran Peruničić i Mitar Vučinić.

Sledeći vikend, kada će se igrati 5,6 i 7 kolo i saznati pobjednici održaće su u Plavu,  od 18. do 20.oktobra 2019. godine. Domaćin takmičenja biće ŠK Plavsko jezero.

U prostorijama Šahovskog saveza Crne Gore, u prisustvu predstavnika ŠK Dama Željka Miljanića i  rejtinga administratora Igora Vujačića danas su izvučeni redni brojevi za članove Druge lige.