ZAVRŠENI DECEMBARSKI DANI ŠAHA 2019 – Tomić pobjednik Podgorica kupa

Podgorica, 6-8. decembar 2019.
Univerzitetsko sportsko – kulturni centar Podgorica

PODGORICA KUP 7. Prvenstvo Crne Gore za mlade
u ubrzanom šahu
REZULTATI/TABELA/STATISTIKA REZULTATI/TABELA/STATISTIKA
ELIMINACIJE

Tomić pobjednik Podgorica kupa

 Održana Skupština Šahovskog saveza Crne Gore

I treći dan  manifestacije Decembarski dani šaha bio je veoma bogat.  

U jutarnjem terminu nastavljen je Podgorica kup 2019. Nakon ranije odigranih devet kola po švajcarskom sistemu, šesnaest proplasiranih nastavili su takmičenje po kup sistemu. Protivnici su igrali po dvije partije a u slučaju neriješenog rezultata igrana je takozvana „argamedon“ partija u kojoj bijeli ima pet a crnu četiri minuta ali je crnom dovoljan remi za prolazak. Ovo je veoma atraktivan sistem takmičenja, sličan kao u tenisu, i sve više stiče popularnost u svijetu. Na ovaj način se promoviše borbenost jer svi dueli moraju imati pobjednika. 

Pokazalo se da su turnirski sistem i sistem mečeva na ispadnja potpuno različite stvari pa mnogi nijesu odbranili svoje pozicije stečene po švajcarskom sistemu. 

Potpuno zasluženo trijumfovao je mladi fidemajstor Aleksandar Tomić koji je u finalnom meču savladao Vladimira Pajkovića sa 1,5-0,5. Treće i četvrto mjesto osvojili su Armin Mušović i Jovan Milović koje su u polufinalnim duelima, tek u armagedon partijama, eleminisali Pajković i Tomić.

U poslijepodnevnom terminu održana je Skupština Šahovskog saveza Crne Gore kojoj su prisustvovali skoro svi delegati klubova koji su na to imali pravo nakon završetka procesa preregistracije u skladu sa Zakonom o sportu. Skupštinom je predsjedavao njen predsjednik Dragomir Popadić. Donijete su odluke koje su bile obavezne prema rješenju o usklađenosti Ministarstva sporta i mladih. Izabran je novi sastav Arbitraže (Blažo Kalezić, Nebojša Knežević, Stjepan Krstonijević) i novi potpredsjednik Skupštine Željko Obadović. Usvojeni su izvještaji koji su dostavljeni na razmatranje u skladu sa zaključcima prethodne skupštine: Izvještaj o radu ŠSCG sa finansijskim izvještajem za 2018.godinu kao i izvještaj nezavisnog revizora za rad saveza u 2017 godini. 

Nakon završenog redovnog programa skupština je dobila svečarski karakter.

Ovo je izuzetna godina za šah u Crnoj Gori:  navršava se 70 godina od osnivanja Šahovskog saveza Crne Gore, uspješno je organizovana jedna od najvećih šahovskih ali i sportskih manifestacija u istoriji Crne Gore – Kup evropskih šampiona a  Crna Gora je, po prvi put u svojoj istoriji, dobila svjetskog prvaka u šahu. Predrag Nikač je postao prvak svijeta za slijepe i slabovide šahiste. 

Tim povodom predsjednik Šahovskog saveza Crne Gore, Jovan Milović je uručio najveće priznanje Šahovskog saveza svjetskom šampionu Predragu Nikaču –  Veliku plaketu sa zlatnim znakom što je u prepunoj multimedijalnoj sali Univerzitetsko sportsko – kulturnog centra u Podgorici pozdravljeno frenetičnim aplauzom. 

Svjetski prvak je pokazao i komentarisao efektnu pobjedu sa svjetskog prvenstva, jednu od odlučujućih partija, koja je u velikoj mjeri odredila tok šampionata. 

Da bi veče bilo potpuno, prikazan je i desetominutni film o radu Šahovskog saveza Crne  Gore u 2019. godini a jednu svoju efektnu pobjedu komentarisao je omladinski prvak Crne Gore Vuk Miletić.

Nagrade mladim šahistima koji su ove godine napravili veliki napredak i postigli odlične rezultate Vuku Miletiću  i Peku Đuroviću Šahovski savez Crne Gore je poklonio vrijedne šahovske rekvizite.

Šahisti su nakon održane skupštine u opuštenoj atomosferi nastavili druženje privodeći kraju ovu izuzetno uspješnu godinu. Do kraja takmičarske sezone ostalo je još samo par zvaničnih i revijalnih takmičenja za djecu. 

7. Prvenstvo Crne Gore za mlade u ubrzanom šahu

(7.decembar 2019)

U okviru Decembarskih dana šaha održano je, u organizaciji Šahovskog saveza Crne Gore i Šahovskog kluba Budućnost,  7. Prvenstvo Crne Gore za mlade u ubrzanom šahu. Ovo takmičenje igrano je u prelijepim uslovima, u multimedijalnoj sali Univerzitetsko sportsko – kulturnog centra Podgorica.

Na šampionatu je nastupio 91 mladi  takmičar iz Podgorice, Pljevalja, Cetinja, Nikšića, Plava i Bara.

Najviše uspjeha imali su šahisti ŠK Omladinac Budućnost koji su osvojili 7 prvih mjesta. Kuriozitet je da su pobjednici  u svojim kategorijama postali brat i sestra Ilija i Sofija Milović koji su pobjedili sve svoje protivnike.

Organizator je obezbjedio pehare i medalje u svih 12 kategorija.

Pobjednici takmičenja po grupama su:

Djevojčice do 8 godina: Milović Sofija (ŠK Omladinac Budućnost –Podgorica)

Djevojčice do 10 godina: Sredanović Desa (ŠK Omladinac Budućnost –Podgorica)

Djevojčice do 12 godina: Mosurović Milena (ŠK Omladinac Budućnost –Podgorica)

Djevojčice do 14 godina: Popović Mateja (ŠK Omladinac Budućnost –Podgorica)

Djevojčice do 16 godina: Bojović Neda (ŠK Osnovne i srednje škole -Pljevlja)

Djevojčice do 18 godina: Koljević Nikolina (ŠK Crnogorac- Cetinje)

Dječaci do 8 godina: Perić Toman (ŠK Omladinac Budućnost –Podgorica)

Dječaci do 10 godina: Milović Ilija (ŠK Omladinac Budućnost –Podgorica)

Dječaci do 12 godina: Drašler Luka (ŠK Dijagonale – Podgorica)

Dječaci do 14 godina: Đurović Peko (ŠK Crnogorac- Cetinje)

Dječaci do 16 godina: Vučković Marko (ŠK Omladinac Budućnost –Podgorica)

Dječaci do 18 godina: Pobor Danilo (ŠK Crnogorac- Cetinje)

Tempo igre bio je 10 minuta po igraču plus 10 sekundi za svaki odigrani potez. Sudijski posao obavio je sudijski tim u sastavu Igor Vujači, Zoran Peruničić, Savo Bakrač i Sreten Đukanović. Nagrade je uručila najbolja crnogorska šahistkinja Aleksandra Milović.

U sklopu obilježavanja 70 godina rada, Šahovski savez Crne Gore i Šahovski klub Budućnost organizuju Decembarske dane šaha 2019.  Ova manifestacija se održava  i povodom 75. godina Dnevnog lista Pobjeda i Dana Podgorice 19. decembara a pokrovitelji su Dnevni list Pobjeda i glavni grad Podgorica.

Decembarski dani šaha sadrže tri manifestacije: 

 • Ø Podgorica kup 2019
 • Ø Prvenstvo Crne Gore za mlade u ubrzanom šahu
 • Ø Skupština ŠSCG

U petak 6. decembra startovao je Podgorica kup 2019 godine koji je okupio 62 takmičara iz Crne Gore i inostanstva. Nakon šest odigranih kola na čelu tabele nalazi se mladi fidemajstor Aleksandar Tomić sa 5,5, poena a sa pola boda manje na drugom mjestu je velemajstor Nebojša Nikčević. Prati ih grupa od šest igrača sa 4,5 poena. Večeras će se odigrati još tri kola. Nakon toga će  16 prvoplasiranih igrača, trećeg dana, nastaviti turnir po kup sistemu – na ispadanje. Ovo je veoma atraktivan vid takmičenja i odavno nije primjenjen u Crnoj Gori. Igraće se po dvije partije i pobjednik se plasira u dalji krug. Ako rezultat bude neriješen igra se takozvana armagedon partija u kojoj bijeli ima pet minuta za razmišljanje a crni minut manje ali mu je  dovoljan i remi za prolazak u sledeći krug.

Inače, danas će se održati  Sedmo prvenstvo Crne Gore za mlade u ubrzanom šahu. Ovo takmičenje je veoma popularno među mladima i prijavljeno je oko stotinu takmičara. Na ovom prvenstvu pravo učešće imaju samo igrači koji se nalaze na crnogorskoj rejting listi i pobjednici stiču zvanje državnog šampiona u ovoj konkurenciji.

Trećeg dana takmićenja, uz pomenuti finalni dio Podgorica kupa 2019 održaće se i Skupština Šahovskog saveza Crne Gore.

Ovim bogatim šahovskim vikendom privodi se kraju jedna uzbudljiva i bogata šahovska godina. Podsjećamo da je, uz bogat domači i međunarodni program, Šahovski savez Crne Gore bio domaćin najboljim šahistima Evrope i Svijeta, organizacijom Kupa evropskih šampiona za muškarce i žene a organizovao je i atraktivni Evropski školski kup.

Rezultati ovih takmičenja mogu se prati prekos sajta Šahovskog saveza Crne Gore i na linkovima:

Podgorica kup 2019

http://chess-results.com/tnr495316.aspx?lan=1&art=1&rd=6&turdet=YES&flag=30

 1. Prvenstvo Crne Gore za mlade u ubrzanom šahu

http://chess-results.com/tnr495319.aspx?lan=1


Ova manifestacija se održava povodom 75. godina Dnevnog lista Pobjeda i Dana Podgorice 19. decembara a pokrovitelji su Dnevni list Pobjeda i glavni grad Podgorica.

Decembarski dani šaha sadrže tri manifestacije:

 •  Podgorica kup 2019
 • 7. Prvenstvo Crne Gore za mlade u ubrzanom šahu
 •  Skupština ŠSCG

Podgorica kup 2019

Pravo učešća  imaju svi šahisti iz Crne Gore i inostranstva. Zbog ograničenog broja mjesta važi princip prve prijave.

Nagradni fond iznosi  1.600 eura i raspoređen je u 16 nagrada: ( I-300€, II – 200€, III-IV-150€; V-VIII – 100€, IX –XVI – 50 €).

Prijave slati na mejl office@sahcg.me  najkasnije do 4. decembra 2019. (srijeda) do 12,00 časova.

Upisnine nema u slučaju prijave do navedenog datuma, u suprotnom je upisnina 5 eura.

Sistem igre: 9 kola po švajcarskom sistemu nakon čega će  16 prvoplasiranih nastaviti takmičenje po kup sistemu.

Tempo igre: 10 minuta po igraču plus 5 sekundi za svaki potez.

Sala za igru:  Multimedijalna sala Univerzitetskog sportsko – kulturnog centra

Načelna satnica takmičenja:

6. decembar (petak) 7. decembar (subota) 8. decembar (nedjelja)
Otvaranje 16:30 7-9. kolo 18:30 Kup sistem     10:00
1-6. kolo   16:45    
     

Sedmo prvenstvo Crne Gore za mlade u ubrzanom šahu

Podgorica, 7.decembar 2018. god. (subota) 

RASPIS

Šahovski Savez Crne Gore i Šahovski klub “Budućnost” organizuje Sedmo prvenstvo Crne Gore za mlade u ubrzanom šahu koje će se održati 07.12.2019. godine u Podgorici.

Pravo nastupa imaju svi mladi šahisti registrovani u Šahovskom savezu Crne Gore  prema sledećim godištima:

– do 8 godina –   rođeni 2011. i mlađi              – do 14 godina – rođeni 2005. i mlađi

– do 10 godina – rođeni 2009. i mlađi              – do 16 godina – rođeni 2003. i mlađi

– do 12 godina – rođeni 2007. i mlađi              – do 18 godina – rođeni 2001. i mlađi

           Sistem igre:

 1. U grupama do 4 učesnika – dvokružni Bergerov turnir
 2. U grupama do 8 učesnika – jednokružni Berger turnir
 3. U grupama preko 8 učesnika – Švajcarski sistem, 7 kola

Takmičenje će se održati u 12 grupa, odvojeno u kategorijama dječaka i djevojčica. U slučaju da broj djevojčica u grupi bude manji od 3 ili da ukupan broj dječaka i djevojčica bude manji od 6, tada će dječaci i djevojčice igrati u zajedničkoj grupi.

Tempo igre iznosi 10 minuta po igraču za cijelu partiju uz bonifikaciju od 15 sekundi za svaki odigrani potez počev od prvog. Rekvizite za igru obezbjeđuje organizator.

Sala za igru:  Multimedijalna sala Univerzitetskog sportsko – kulturnog centra

Prijave učešća podnesene u pisanoj formi (e-mail) moraju prispjeti u kancelariju Šahovskog saveza Crne Gore najkasnije do 4. decembra 2019. (srijeda) do 12,00 časova.

Prijavljeni učesnici moraju potvrditi svoje učešće u sali za igru 07. decembra do 9,30 časova.

Otvaranje i početak turnira će biti odmah nakon što sudije odrede parove prvog kola (10,30).

Nagrade i plasman: pobjednici u svim kategorijama dobijaju pehare, a po troje prvoplasiranih medalje.

Napomena: Organizator zadržava mogućnost izmjene rasporeda i sistema takmičenja u zavisnosti od broja prijavljenih takmičara, o čemu će takmičari biti upoznati prije početka takmičenja.

Skupština Šahovskog saveza Crne Gore

Skupština Šahovskog saveza Crne Gore održaće se 8. decembra 2019. godine (nedjelja) sa početkom u 18,00 časova. Mjesto održavanja Skupštine je  Multimedijalna sala Univerzitetskog sportsko – kulturnog centra u Podgorici.

 • Prvi dio Skupština (sa početkom u 18,00 časova) biće radni.
 • Drugi dio Skupštine počeće u 20,00 časova i imače svečani karakter