DANI ŠAHA U BARU – LUKA DRAŠKOVIĆ OSVOJIO PRVI VELEMAJSTORSKI BAL

10.04.2017.

LUKA DRAŠKOVIĆ OSVOJIO PRVI VELEMAJSTORSKI BAL

Najbolja najava državnog šampinata u šahu stigla je iz Beograda. Na upravo završenom  međunarodnom velemajstorskom turniru mladi Baranin Luka Drašković osvoji je prvi velemajstorski bal. Posle slabijeg starta serijom pobjeda među kojima su bile i one nad poznatim velemajstorima Damljanovićem, Bogosavljevićem i Draškom Luka je postigao rezultat koji smo dugo čekali. Na najboljem putu smo da Ivanović i Đukić dobiju dostojnog naslednika.  Ovim rezultatom Luka Drašković svrstao se uz Nikolu Đukića i Dragan Kosića u glavne favorite šampionata pa se očekuje da će Barani pratiti šampionat u velikom broju.

Na istom turniru mladi Pljevljak Nikola Potpara je imao šansu da osvoji normu za internacionalnog majstora.  U poslednjem kolu trebala mu je pobjeda pa je u remi poziciji forsirao i izgubio.

Učešće naših igrača na ovom turniru, kao i velemajstora Draška koji je takođe postigao odličan rezultat obezbjedio je Šahovski savez Crne Gore u saradnji sa organizatorima iz Visoke poslovne škole.  

U isto vrijeme u Beogradu se igra tradicionalni ženski Osmomartovski turnir na kome pred sam kraj naša Tijana Blagojević zauzima treće mjesto u izuzetno jakoj konkurenciji.
Svečano otvaranje šampionata je predviđeno za sjutra, 11. Marta 2017. u 14,30 a prvo kolo počinje u 15,00 časova.

————————-

09.04.2017.

Bar domaćin našim najboljim šahistima
Narednih dana Bar će opet biti centar šahovskih zbivanja u Crnoj Gori. U subotu, 11. marta 2017.  u gradu pod Rumijom u organizaciji Šahovskog saveza Crne Gore a pod pokroviteljstvom Opštine Bar i Luke Bar počeće 69. Prvenstvo Crne Gore za muškarce i Ženski šampionat Crne Gore za žene.

Raspis ženskog seniorskog prvenstva

Raspis seniorskog prvenstva

U muškoj konkurenciji ovo će biti jedan od najjačih šampionata. Učestvuje 6 velemajstora (Blagojević, Draško, Đukić, Ivanović, Kosić i Nikčević) 3 internacionalna majstora (Drašković, Kalezić, Kontić) 1 fidemajstor (Petijević) i dva mlada majstorska kandidata (Pečurica, Šuković). Titulu brani Dragan Kosić koji je prošle godine ubjedljivo pobjedio sa izvanrednim rezultatom 9,5 iz 11 ali je i ove godine glavni favorit naš najbolji šahista, neprikosnoveni lider reprezentacije Nikola Đukić. Draž prvenstvu predstavlja učešće legende crnogorskog šaha, Božidara Bonje Ivanovića koji je posle duže pauze opet odlučio da učestvuje na šampionatu. Sedamnaest titula državnog prvaka  stoji iza njega a ovo je izvanredna prilika da se podsjetimo da je prije četrdeset godina upravo na velemajstorskom turniru u Baru Božidar Ivanović ubjedljivom pobjedom  postao  prvi crnogorski velemajstor. Nakon promocije divne autobiografske šahovske knjige Bonja će svojim nastupom opet obradovati brojne poklonike drevne igre. Barani će imati dva mlada predstavnika, veliku nadu crnogorskog šaha, reprezentativca Luku Draškovića, koji je na međunarodnom turniru u Beogradu pokazao odličnu formu i malo starijeg Miloša Pečuricu koji najavljuje prodor u vrh našeg šaha. Mnogo se očekuje od debija Andreja Šukovića koji je na Svjetskom omladinskom prvenstvu prošle godine najavio da je kadar za velika djela. Na okupu su svi repezentativci na čelu sa selektorom  i svaki od njih može pretendovati na titulu. Biće ovo prava poslastica za ljubitelje šaha u Baru.

 

Ženski šampionat je znatno slabijeg sastava. Zbog obaveza na poslu nijesu mogle igrati Milović, Stojanović Krpović, Mišović,… a Tijana Blagojević je neposredno pred šampionat dobila poziv za učešće na Tradicionalnom osmomartovskom turniru u Beogradu gdje pokušava da osvoji četvrtu velemajstorsku normu i postane prvi crnogorski ženski velemajstor. Od reprezentatvki tu je samo Lidija Blagojević koja je uz Ninu Delević i glavni favorit šampionata. Posle duže pauze na šampionatu učestvuje i bivša šampionka Svetlana Bulajić Semiz. Najveća vrijednost ovog šampionata je nastup četiri djevojčice (Anđelić, Koljević, Popović, Rakić) koje su budućnost ženskog šaha u Crnoj Gori.

Muški šampionat će trajati od 11 do 21 marta a ženski od 11 do 17 marta. Sve partije počinju u 15,00 časova a svečano otvaranje turnira je u subotu u 14,30 časova.