CEDIS PREMIJER LIGA ZA 2021. GODINU – Gužva na vrhu

GENERALNI SPONZOR LIGE

REZULTATI/TABELA/STATISTIKA

PARTIJE UŽIVO

Gužva na vrhu

Mimoza zaustavljena, Elektroprivreda deklasirala Budućnost, pet ekipa izjednačeno na vrhu

Šahisti Mimoze iz Tivta uspjeli su u derbiju drugog kola da savladaju viceprvaka, ekipu cetinjskog Crnogorca. Miloš Vlatković i Momčilo Raičević su nadigrali Sava Vujovića, odnosno Bogdana Podlesnika, pa je pobjeda Miloša Pečurice u partiji sa Draganom Popadićem Crnogorcu donijela samo minimalan poraz. U popodnevnom kolu, Mimoza je poražena minimalno od Budućnosti, nakon pet borbenih remija, a pobjedu braniocima titule donio je prvak svijeta za slabovide i slijepe, Predrag Nikač koji je u minijaturi efektno savladao Momčila Raičevića.

Drugo kolo je donijelo vječiti derbi našeg šaha, susret Budućnosti i Elektroprivrede, a slavili su Nikšićani sa 4,5-1,5. Luka Drašković je ispustio dobitak u partiji sa Nikolom Đukićem pa su prvaci spasili “petardu”. Slavili su Boban Bogosavljević, Stefan Mijović i Vuk Miletić.

Nikšićani su se izjednačili na diobi prvog mjesta sa Mimozom, ekipom Crnogorca koja je u popodnevnom kolu savladali ekipu Bihora.

Na diobi prvog mjesta je i Prosvjeta, možda najljepša i najsimpatičnija priča našeg šaha. Ekipa naših prosvjetara je na vrhu zahvaljujući pobjedama protiv Herceg Novog i Bihora, a iste ekipe je pobjedio i Rudar koji je takođe na diobi prvog mjesta.

Od sjutra će biti igrano po jedno kolo dnevno, a u četvrtom kolu se izdvaja duel Elektroprivrede i Rudara.

Sponzor lige je CEDIS, a ljubitelji šaha partije mogu pratiti preko sajta Šahovskog saveza Crne Gore.

Mimoza bolja od Elektroprivrede u derbiju

Šahovska Premijer liga, čiji je sponzor CEDIS počela je danas u Sutomoru. Umjesto svečanog otvaranja upriličena je promocija knjige “Šahovski vijenac” autora, profesora, Maksima Lutovca.

Borbu za prestižni trofej otpočelo je devet ekipa, obzirom da je Rokada iz Bijelog Polja odustala od takmičenja.

Odustajanjem Rokade, branilac titule, ekipa Budućnosti, odmarala je u prvom kolu.

Derbi meč su odigrale ekipa Mimoze iz Tivta, koja je osvojila ovogodišnje izdanje Kupa i Elektroprivrede iz Nikšića. Kao i na Kupu, odlučena je samo jedna partija, dok su ostale završene remijima, pa je Mimoza zahvaljujući pobjedi Miloša Vlatkovića protiv Jovana Milovića došla do tri boda. Iskustvo Dragana Popadića i Moma Raičevića izvojevalo je remije protiv mladih Vuka Miletića, odnosno Božidara Kisića, pa su šanse Elektroprivrede otišle u nepovrat.

Prošlogodišnji vicešampion, Crnogorac sa Cetinja, nadigrao je Prosvjetu, 4,5-1,5. Sigurni su bili Miloš Perunović, Dragan Kosić, Savo Vujović i Miloš Pečurica, dok je poen prosvjetarima donio Dragan Bulatović.

Rudar je ubjedljivo savladao Bihor sa 5,5-0,5 a jedino je partija između Danila Milanović i Marka Miloševića završena remijem.

Herceg Novi je savladao minimalno Berane, na krilima pobjeda Dragiše Blagojevića, Aleksandra Tomića, a nadu Berancima je donio Vladan Anđić koji je savladao Branka Pejovića. Ostale partije su završene remijima, pa su Novljani slavili.

Sjutra su na programu dva kola, a u derbiju drugog se sastaju Budućnost i Elektroprivreda.


Počinje CEDIS Premijer liga

Sjutra u Sutomoru počinje Premijer liga Crne Gore u šahu. Generalni sponzor ovogodišnjeg izdanja lige je Crnogorski elektrodistributivni sistem, CEDIS.

Deset ekipa će se narednih sedam dana nadmetati za prestižni pehar, a čak njih šest se nada nekoj od medalja.

Favorite predvode ekipe: Budućnosti iz Podgorice, Elektroprivrede iz Nikšića i Crnogorca sa Cetinja. Zanimljivo je istaći da su jedino ove tri ekipe osvajale ligu od 2006. Godine.

Podgoričani nastupaju u dobro poznatom, iskusnom sastavu koji predvodi velemajstor Nikola Đukić, a u kome su svoje mjesto obezbedili mladi i talentovani Andrej Šuković i Dario Alivodić. Budućnost ima želju da pehar pobjednika zadrži u svojim vitrinama.

Elektroprivredu predvodi aktuelni šampion države i ovogodišnji učesnik na Svjetskom kupu u Sočiju, internacionalni majstor Luka Drašković, a na drugoj tabli će nastupiti velemajstor Boban Bogosavljević iz Vršca. Iskusna ekipa pokušaće da se domogne trofeja, a iste ambicije ima i Crnogorac sa Cetinja, čiju će okosnicu tima činiti djaci šahovske škole ovog kluba, Milo Pobor i Savo Vujović, koji su ove godine bilježili sjajne rezultate.

Osvajači ovogodišnjeg Kupa, šahisti Mimoze iz Tivta žele da nastave seriju dobrih rezultate i uz tri pomenute ekipe predstavljaju jedne od favorita takmičenja. Podsjetimo izabranici Dragana Popadića su početkom juna uspjeli da trijumfuju na ovogodišnjem izdanju najmasovnijeg takmičenja.

Svoju šansu će tražiti ekipe Herceg Novog i Rudara iz Pljevalja.

Ekipa naših prosvjetnih radnika Prosvjeta, Rokada iz Bijelog Polja, kao i novajlije u ligi Berane i Bihor iz Petnjice, zaključuju spisak učesnika.

Iz lige ispadaju dva kluba, a takmičenje u Odmaralištu Crvenog krsta u Sutomoru biće održano uz poštovanje svih propisanih epidemioloških mjera.

R.B.Šahovski klubGrad
1.ELEKTROPRIVREDANIKŠIĆ
2.BUDUĆNOSTPODGORICA
3.BERANEBERANE
4.RUDARPLJEVLJA
5.PROSVJETAPODGORICA
6.CRNOGORACCETINJE
7.BIHORPETNJICA
8.HERCEG NOVI 1949HERCEG NOVI
9.ROLADABIJELO POLJE
10.MIMOZATIVAT
KOLO
11:102:93:84:75:6
210:67:58:49:31:2
32:103:14:95:86:7
410:78:69:51:42:3
53:104:25:16:97:8
610:89:71:62:53:4
74:105:36:27:18:9
810:91:82:73:64:5
95:106:47:38:29:1

Od 31. jula do 7. avgusta u Sutomoru, u Odmaralištu Crvenog krsta biće održana CEDIS Premijer liga.

Generalni sponzor takmičenja je CEDIS jedna od najboljih kompanija u državi, a pokrovitelj je Uprava za sport i mlade.

Danas su u prostorijama Šahovskog saveza izvučeni takmičarski brojevi:

  1. Elektroprivreda
  2. Budućnost
  3. Berane
  4. Rudar
  5. Prosveta​​
  6. Crnogorac
  7. Bihor
  8. Herceg Novi 1949​
  9. Rokada
  10. Mimoza

Pa su parovi prvog kola:

Elektroprivreda – Mimoza
Budućnost – Rokada
Berane – Herceg Novi 1949
Rudar – Bihor
Prosveta – Crnogorac​

Liga će se igrati na šest tabli a dozvoljeno je da u svakom meču za ekipu nastupi najviše jedan igrač koji nije na crnogorskoj rejting listi.

Titulu brani ekipa Budućnosti.

Uprava za sport i mlade
Crnogorski elektrodistributivni sistem
Crveni Krst Crne Gore