CEDIS festival šaha – Trijumf Veljka Draganića

CEDIS Festival šaha završen je poslednjim vikendom finalnog turnira, u okviru kojeg su od 2. do 4. decembra u prostorijama ŠK Budućnost CEDIS u Podgorici odigrana poslednja tri kola. Pobjednik je odlučen u osmom kolu, duelom do tada vodećih Veljka Draganića i FIDE majstora Srećka Đukanovića. Draganić je bolje plivao u mutnim vodama Benonija, pa mu je pobjeda u derbiju osigurala i konačan trijumf sa 8,5 poena iz 9 partija. Đukanović je turnir završio sa 7 poena, nakon brzog remija u poslednjem kolu. Treće mjesto osvojio je Dragoljub Abramović sa 5,5 poena, pa su tako prva tri mjesta pripala trojici favorita po rejtingu. Prijatno iznenađenje je četvrto mjesto mladog Dina Grbovića, koji je tek ove godine zakoračio na turnirsku scenu. Dino je prikazao vrlo zrelu igru i završio turnir sa odličnih 4,5 poena, uz samo jedan poraz. Isti broj poena, ali lošije dodatne kriterijume imao je petoplasirani Velimir Jeknić. Šesti je bio Nebojša Vešović sa 3,5 poena, koliko je imao i sedmoplasirani Slavko Dedić. Slaviša Samardžić je bio osmi sa 3 poena, a deveto mjesto je sa istim skorom osvojila pionirka Katarina Đukić, kojoj će ovo iskustvo sigurno biti od velike koristi za njen dalji šahovski razvoj. Deseti je bio Zoran Lakušić sa 2 poena.

Finalni turnir CEDIS Festivala šaha igran je u tri vikenda, od 18. do 20. novembra, od 25. do 27. novembra i od 2. do 4. decembra. Igralo se 9 kola po Bergerovom sistemu, uz tempo igre od 90 minuta za čitavu partiju, uz dodatak od 30 sekundi za svaki potez. Ukupan nagradni fond, podijeljen na pet nagrada, iznosio je 500 eura. Završni vikend finala sudio je, maksimalno profesionalno kao i uvijek, FIDE arbitar Zoran Peruničić. Nagrade je uručio i turnir zatvorio predsjedik ŠK Budućnost CEDIS Aleksandar Radunović.

CEDIS Festival šaha sastojao se od pet kvalifikacionih turnira, igranih od aprila do oktobra, i finalnog, na kojem su pravo učešća izborili osam najuspješnijih šahista iz kvalifikacija, najbolji igrač do 18 godina i najbolja šahistkinja. Ukupan nagradni fond na kvalifikacionim turnirima iznosio je 1460 eura, a učešće je uzelo 34 igrača, među kojima i četvorica šahista sa međunarodnim titulama i 11 omladinaca, čime je ispunjen osnovni cilj organizacije ovih turnira, da se pruži šansa mladim šahistima da stiču iskustvo i rejting poene igrajući protiv jačih i iskusnijih protivnika. ŠK Budućnost zahvaljuje se svima koji su učestvovali ili pomogli ovaj Festival, a posebno svom generalnom sponzoru kompaniji CEDIS. Nadamo se da je ovogodišnje izdanje bilo samo početak, te da će CEDIS Festival šaha u narednim godinama biti još jači i masovniji.

Link sa fotografijama i partijama