Cedis festival šaha – Abramović i Jovančević najbolji posle prvog vikenda finala

Finalni turnir CEDIS Festivala šaha 2023 počeo je prvim vikendom, održanim od 1. do 3. decembra u prostorijama ŠK Budućnost CEDIS u Podgorici. Nakon pet odigranih kola u vođstvu se nalaze Dragoljub Abramović i Jovan Jovančević sa osvojenih 4 poena, dok ih u stopu prate Mihail Žerzdev i Slaven Živković, koji su sakupili po pola poena manje. Velike su šanse da će pobjednički pehar otići u ruke nekog od njih četvorice, ali ne bi trebalo prerano otpisati ni Dina Grbovića koji je osvojio 3 poena, kao ni prvog favorita po rejtingu FM Srećka Đukanovića, koji teško može biti zadovoljan dosadašnjim skorom od 2,5 osvojena poena, ali će sigurno dati sve od sebe da do kraja turnira nadoknadi propušteno. Po 1,5 poen su sakupili Katarina Đukić i Miloš Svrkota, Velimir Jeknić ima 1 poen, dok se na začelju tabele posle prvog vikenda nalazi Nebojša Vešović sa 0,5 poena.

CEDIS Festival šaha sastoji se od pet kvalifikacionih turnira, igranih od aprila do septembra, i finalnog, na koji su se plasirali osam najuspješnijih šahista iz kvalifikacija, najuspješnija šahistkinja i najuspješniji igrač do 18 godina. Finalni turnir se igra u 9 kola po Bergerovom sistemu, a tempo igre je 90 minuta za čitavu partiju uz dodatak od 30 sekundi za svaki potez. Ukupan nagradni fond, podijeljen na 5 nagrada, iznosi 500 eura.

Turnir je otvorio i povukao prvi potez u partiji između Miloša Svrkote i Dragoljuba Abramovića predsjednik ŠK Budućnost CEDIS Aleksandar Radunović. Sudijske dužnosti je bez primjedbi obavljao FIDE arbitar Zoran Peruničić.

Preostala četiri kola biće odigrana narednog vikenda, od 8. do 10. decembra. Budući da veliki broj igrača i dalje konkuriše za pobjednički pehar, kao i za jedno od prvih pet mjesta, ne sumnjamo da nas tek očekuju vrlo uzbudljive borbe na 64 crno-bijela polja.

Foto galerija: https://skbuducnost.me/galerija/cedis-festival-%C5%A1aha-2023-prvi-vikend-finala