Blagojević osvojio peti turnir za preminule majstore

Peti memorijalni turnir “U znak sjećanja na preminule majstore ŠK Budućnost” odigran je 7. aprila u multimedijalnoj sali Univerzitetskog sportskog centra u Podgorici. Učestvovalo je čak 117 igrača iz Crne Gore, Srbije, Albanije, Rusije, Ukrajine i Izraela, među kojima 4 velemajstora, 4 internacionalna majstora i 10 majstora FIDE. Igrano je devet kola po švajcarskom sistemu, sa tempom igre od 10 minuta po igraču, uz dodatak od 5 sekundi za

svaki potez. Nagradni fond, podijeljen na 10 redovnih i 6 specijalnih nagrada, iznosio je 1.500 eura. Sudijske dužnosti je besprekorno obavljao uigrani tandem, Mladen Popović i Zoran Peruničić.

Nakon uzbudljivih borbi, prvi je kroz cilj prošao Dragiša Blagojević sa osvojenih 8 poena. Šestostruki prvak Crne Gore je bio i jedini neporažen učesnik turnira. Isti skor, ali uz lošije dodatne kriterijume, ostvario je drugoplasirani Rus Oleg Jaksin. Treći je bio Nikola Đukić sa 7 poena, koliko su imali i četvrtoplasirani Jovan Milović i Milan Draško na petom mjestu. Najbolje dodatne kriterijume u grupi igrača sa 6,5 poena imao je Blažo Kalezić, a za njim slijede Andrej Šuković, Željko Rovčanin, Nebojša Nikčević i Milorad Ratković, koji zatvara spisak osvajača redovnih nagrada.

Dvojica igrača sa 6,5 poena koji nijesu ušli među prvih 10 osvojili su specijalne nagrade – Dragan Popadić kao najuspješniji igrač sa rejtingom do 2200 i Danilo Pobor kao najbolji igrač do 2000. Pored njih su specijalne nagrade osvojili i Darko Nikolić kao najuspješniji igrač sa rejtingom do 1700, Tijana Mandura kao najbolja šahistkinja, Ilija Milović kao najbolji omladinac i Nemanja Vukčević kao najbolji nenagrađeni član ŠK Budućnost ili ŠK Omladinac.

Turnir je igran u znak sjećanja na preminule majstore ŠK Budućnost, koji su ostavili veliki trag ne samo u klubu, već i u crnogorskom šahu, Žarka Živkovića, Milana Živkovića, Radovana Brajovića, Peđu Vučinića, Mladena Krstića, Mihaila Milonjića i Moma Ćetkovića. Na svečanom otvaranju, uz prisustvo porodica, o svakom od majstora je biranim riječima govorio legendarni čika Vlado Lukšić. Nakon otvaranja je priređen prigodan koktel.

Turnir su organizovali šahovski klubovi Omladinac-Budućnost i Budućnost, uz podršku Šahovskog saveza Crne Gore i agencije DeFacto Consultancy.

Bogat program turnira u organizaciji ŠK Budućnost nastvalja se već sledećeg vikenda, prvim kvalifikacionim turnirom u okviru CEDIS Festivala šaha.

Foto galerija: https://skbuducnost.me/galerija/5-memorijal-u-znak-sjećanja-na-preminule-majstore-šk-budućnost

Rezultati, tabela, statistika: https://chess-results.com/tnr915686.aspx?lan=1&art=1&rd=9&turdet=YES&flag=30