AKTIVNOSTI ŠSCG

Šahovski savez Crne Gore (ŠSCG) na početku svake godine donosi kalendar takmičenja i aktivnosti i usvaja budžet u skladu sa kalendarom i finansijskom situacijom. Epidemija corona virusa je onemogućila izradu detaljnog plana takmičenja ŠSCG za 2021 godinu.

Svjetska šahovska federacija (FIDE) i Evropska šahovska unija (ECU)  su izašle samo sa okvirnim kalendarom uz ogradu da su moguće izmjene termina (uz mogućnost odlaganja takmičenja) usled otežanih okolnosti. Slično su uradile i druge brojne federacije.

Šahovski savez Crne Gore je poslao zvaničan dopis Ministarstvu zdravlja i Institutu za javno zdravlje sa pitanjem da li je moguće organizovati šahovska takmičenja. Očekujemo odgovor nadležnih.

Zbog svega navedenog veoma je teško u ovom trenutku objaviti kompletan kalendar takmičenja za ovu godinu.

Zbog toga ćemo se ograničati na period do 31. marta 2021. Do tada će se održati sjednica Upravnog odbora a nadamo se i Skupština koji će usvojiti kalendar i sistem takmičenja.

Što se tiče domaćih takmičenja koja su planirana do 31. marta 2021. godine moramo naglasiti da usled pogoršanja stanja epidemije u poslednjem kvartalu 2020. godine i mjera nadležnih državnih organa Šahovski savez Crne Gore nije mogao završiti sistem ekipnih takmičena za 2020. godinu. Prioritet nam je da, što je prije moguće, dovršimo Prvu i Drugu ligu za 2020. godinu  kako bi kompletirali sistem takmičenja za prošlu godinu.

Nakon kompletiranja takmičenja za 2020.godinu (Prve i Druge lige) biće određen registracioni period.

Planiramo da u martu 2021. organizujemo žensko prvenstvo Crne Gore kao i polufinalna takmičenja koja donose prohodnost ka našem najvažnijem pojedinačnom takmičenju –  prvenstvu Crne Gore koje će se ove godine igrati po 73.put.

O ostalim aktivnostima odluku će donijeti Upravni odbor i Skupština ŠSCG. 

Boro Miljanić