45. Šahovska Olimpijada, Budimpešta – Muška reprezentacija maksimalna nakon tri kola, dame 2/3

UŽIVO PARTIJE

13.9.2024.

Mala Crna Gora srušila veliku Francusku: Šahisti zadržali maksimalan učinak na Olimpijadi, Dame savladale Jamajku

Crna Gora 🇲🇪 – Francuska 🇫🇷 2️⃣,5️⃣➖1️⃣,5️⃣

Denis Kadrić – Maxime Vachier-Lagrave remi

Nikita Petrov – Marc`andria Maurizzi 1-0

Nikola Đukić – Laurent Fressinet remi

Luka Drašković – Maxime Lagarde remi

Crna Gora 🇲🇪 – Jamajka 🇯🇲 3️⃣,5️⃣➖0️⃣,5️⃣

Alexandra Zherebtsova – Adani Clarke 1-0

Alena Skvortsova – Rachel Miller remi

Aleksandra Milović – Raehanna Brown 1-0

Nikolina Koljević – Arielle McKoy 1-0

Da su sportisti najbolji ambasadori naše zemlje, potvrdili su i šahisti crnogorske reprezentacije. U trećem kolu, 45. Šahovske Olimpijade u Budimpešti, izabranici Dragana Kosića, nadigrali su jednog od najvećih favorita takmičenja, ekipu Francuske, koju predvodi Maksim Vašije Lagrav jedan od najboljih šahista današnjice, minimalnim rezultatom 2,5-1,5. 

Meč je krenuo sjajno za našu reprezentaciju. Denis Kadrić je na prvoj tabli lako odolio naletima Vašije Lagrava crnim figurama i upisao remi. Zatim je sklopljan remi u partiji izmeđe Luke Draškovića i Maksima Lagardea nakon obostrano korektne igre. U tom momentu inicijativa u preostalim duelima bila je na strani Nikole Đukića i Nikite Petrova. Petrov je pojačavao svoju poziciju protiv prošlogodišnjeg omladinskog šampiona svijeta Mark Andrije Mauricija, a kada je došao u dobijenu poziciju, Nikola Đukić je remizirao sa Laurenom Frosineom. Petrov nije propustio ukazanu šansu i na kraju je efektnim matom, skakačem, stavio paraf na veliku pobjedu naše reprezentacije protiv jednog od najvećih favorita na Olimpijadi. Sjajan meč naše reprezentacije, koji uliva optimizam pred nastavak takmičenja. 

Slavlje i uspješan dan su upotpunile naše šahistkinje, koje su upisale drugi trijumf savladavši Jamajku rezultatom 3,5-0,5. Aleksandra Žerebcova je dovela našu reprezentaciju u vođstvo pobjedom na prvoj tabli, a Nikolina Koljević je, svojom trečom pobjedom u isto toliko kola, najavila trijumf reprezentacije. Na 3-0 povisila je Aleksandra Milović koja je u efektnom matnom napadu savladala Rehanu Braun. Jedini remi protivnicam dozvolila je Alena Skvorcova na drugoj tabli. 

Naša muška reprezentacija nalazi se u vodećoj grupi sa tri pobjede u isto toliko kola. Sjutra će pred našim reprezentativcima biti još jedan veliki izazov duel sa nekom od ekipa iz samog svjetskog vrha, ali današnjom pobjedom pokazali su da mogu da se nose sa svima. Nadamo se da će nastaviti sa odličnim izdanjima, kakva su bila u prva tri kola.

Dame se nalaze u grupi ekipa sa po dvije pobjede. Četvrto kolo na programu je sjutra od 15h. 

12.9.2024

Muškarci bolji od Alžira, dame pružile dobar otpor Gruziji

Crna Gora 🇲🇪 – Alžir 🇩🇿 3️⃣➖1️⃣

Denis Kadrić – Adlane Arab remi

Nikita Petrov – Massinas Djabri remi

Nikola Đukić – Lamine Brahami 1-0

Luka Drašković – Khalil Bengherabi 1-0

Crna Gora 🇲🇪 – Gruzija 🇬🇪 1️⃣➖3️⃣

Alexandra Zherebtsova – Nana Dzagnidze 0-1

Alena Skvortsova – Nino Batsiashvili 0-1

Aleksandra Milović – Bella Khotenashvili 0-1

Nikolina Koljević – Salome Melia 1-0

Drugi dan 45. Šahovske Olimpijade u Budimpešti donio je dobru igru crnogorskih selekcija, čiji utisak nije pokvario ni poraz naših dama od reprezentacije Gruzije.

Muška selekcija opravdala je ulogu favorita. Savladan je Alžir rezultatom 3-1 a sam meč je dugo bio u granici jednakosti. Prvo je okončan duel na prvoj ploči između Denisa Kadrića i Adlana Arbe, koji su se saglasili na remi nakon obostrano korektne igre u dalekoj završnici. Crnu Goru u vođstvo je doveo Luka Drašković, koji je preciznom igrom, iskoristio prednost početnog poteza u duelu sa Khalilom Bengherabijem, dok je pobjedu osigurao Nikola Đukić koji je crnim figurama savladao Lamina Brahamija. Aktuelni prvak Crne Gore, Nikita Petrov nije postigao više od remija protiv Masinasa Đabrija koji je preciznom igrom došao do remija. Dvije pobjede u dva kola i dobar starta naše muške ekipe.
Dame su poražene od trećeg nosioca, reprezentacije Gruzije, rezultatom 3-1.

Dostojan otpor favorizovanim protivnicama, upotpunila je pobjeda Nikoline Koljević protiv Melie Salome na četvrtoj tabli. Veliki uspjeh naše igračice, koja je crnim figurama u oštroj Rauzerovoj varijanti sicilijanske odbrane prikazala sjajnu i preciznu igru, kojom je ostvarila veliku pobjedu. Aleksandra Milović je dugo odolijevala jednoj od najboljih šahistkinja današnjice Beli Kotenašvili, ali je grubom greškom, nakon više od pet sati borbe ispustila remi poziciju, što je njena protivnica iskoristila i upisala trijumf. Aleksandra Žerebcova i Alena Skvorcova su pružile dobar otpor favorizovanim protivnicama u duelima na prvoj i drugoj tabli.

Sjutra je na programu treće kolo, a našu mušku reprezentaciju očekuje veliki izazov, duel sa nekom od ekipa iz samog vrha svjetskog šaha, dok će dama tražiti šansu za povratak na pobjednički kolosjek u duelu u kome će imati ulogu favorita. 

Prijatelji nastupa naših reprezentacija su Ministarstvo sporta i mladih, te Zapad banka, Crnogorski elektrodistributivni sistem CEDIS, te MFI Labor. 

11.9.2024.

Maksimalne pobjede na startu Olimpijade

Crna Gora 🇲🇪 – Barbados 🇧🇧 4️⃣➖0️⃣

Denis Kadrić – Justin Blechan 1-0

Nikita Petrov – Kemp Lynch 1-0

Nikola Đukić – Philip Corbin 1-0

Luka Drašković – Emar Edwards 1-0

Crna Gora 🇲🇪 – Palau 🇵🇼 4️⃣➖0️⃣

Alexandra Zherebtsova – Angelika Magno 1-0

Alena Skvortsova – Angelil Sisior 1-0

Aleksandra Milović – Joan Gemota 1-0

Nikolina Koljević – Dilyot Sisior 1-0

Šahovske reprezentacije Crne Gore na najbolji način otvorile su 45. Šahovsku Olimpijadu u Budimpešti. Sa maksimalnih 4-0 muškarci su savladali Barbados, dok su dame bile bolje od Palaua. 

Selektori Dragan Kosić i Dušan Lekić odlučili su se za osnovne sastave, a prvotimci i prvotimke nijesu dozvolili iznenađenja. 

Mušku ekipu u vođstvo je doveo velemajstor i desetostruki prvak Crne Gore, Nikola Đukić koji je bijelim figurama Filipa Korbina, nakon što je nakon dvadesetak poteza taktičkim udarom osvojio materijal. Stečenu prednost Đukić je sigurno realizovao, a čelna tabla Denis Kadrić je kaznio riskantnu igru Džastina Blekmana i preveo partiju u dobijenu završnicu. Potpise na maksimalan trijumf, stavili su velemajstori Nikita Petrov i Luka Drašković, koji su crnim figurama strpljivom igrom dočekali šansu koju su rutinski iskoristili. 

Dame su ušle u meč protiv Palaua kao apsolutni favorit, a Palau je nastupio sa svega tri igračice, pa je Nikolina Koljević došla bez borbe do poena. Ubrzo joj se u gledalištu pridružila Aleksandra Milović koja je matirao a Džoan Gemotu nakon samo 22 poteza. Dvije čelne table, Aleksandra Žerebecova i Alena Skvorcova su rutinskom igrom došle do pobjeda, pa je ženska reprezentacija otvorila takmičenje maksimalnom pobjedom.