Evropsko prvenstvo za mlade – Napravljen važan iskorak

Prag je prethodnih desetak dana bio domaćin Evropskog prvenstva za mlade šahiste. Češka prestonica ugostila je preko 1200 mladih šahistkinja i šahista iz 47 evropskih država, koji su se nadmetali u kategorijama: do 8, do 10, do 12, do 14, do 16 i do 18 godina.

Crna Gora je na ovom takmičenju nastupila sa 15 predstavnika, a evidentno je da je napravljen veliki iskorak u odnosu na prethodna takmičenja. Po prvi put, nakon više godina, imali smo predstavnike koji su osvojili više od pola poena.

Najbolji rezultat ostvarila je prvakinja u kategoriji do 12 godina, Sofija Milović, članica nikšićke Elektroprivrede koja je sa pet osvojenih poena osvojila 35 mjesto u svojoj kategoriji. Naslednica oca Jovana, fide majstora i predsjednika Šahovskog saveza Crne Gore i majke Aleksandre, višegodišnje predvodnice naše ženske reprezentacije, pružila je dobru igru, a manja sreće u odlučujućim partijama koštao je boljeg rezultata. Sofija je ostvarila pet pobjeda, dok je četiri puta bila poražena.

Do pet poena došao je i član Budućnosti Đorđe Žižić. Talentovani dječak, koji izvanredne rezultate bilježi i u atletici je zahvaljujući tri pobjede i četiri remija, te dva poraza došao do pet poena i ostvario rezultat vrijedan pažnje. Žižić je na visini zadatka bio kada je to bilo najpotrebnije i u poslednja dva kola upisao pobjede.

Naša predstavnica u najmlađoj grupi do osam godina, članica nikšićke Mladosti Simeona Vukotić, ostvarila je polovičan učinak od 4,5 poena, a ona je ostvarila tri pobjede, jedan remi, četiri poraza, dok je voljom žreba u drugom kolu bila slobodna.

Po četiri poena ostvarili su Katarina Đukić u kategoriji do 16 godina, te Zejn Agić u kategoriji do 8 godina. Đukićeva je poražena u poslednjem, devetom kolu, ali je uprkos tome osvojila dodatnih 60 rejting poena, dok je Agić u poslednjem kolu ostvario pobjedu.

Naša predstavnica u kategoriji do 10 godina Jelisaveta Dorfman ostvarila je 2,5 poena, dok je Jana Tadić u kategoriji do 14 godina imala na kraju turnira 3 poena. Nikolina Dževerdanović je u kategoriji do 16 godina imala 3,5 poena i zaradila 7 poena rejtinga, dok su 3,5 poena Mileni Mosurović u najstarijoj i najkvalitetnijoj grupi do 18 godina bila dovoljna da zaradi gotovo 60 rejting poena.

Naš predstavnik u kategoriji do 10 godina David Pavlović nije imao potrebne sreće za bolji rezultat pa se morao zadovoljiti sa 3 poena, a turnir će pamtiti po pobjedni nad prošlogodišnjim prvakom starog kontinenta iz Azarbejdžana. Po 3,5 poena su osvojili Toman Perić u kategoriji do 12 godina i Mihailo Pušara u kategoriji do 16 godina, a može se reći da smo više očekivali od Pušare. U Pušarinoj grupi, Ilija Milović je osvojio 3 poena. U najstarijoj kategoriji predstavljali su nas Damjan Dževerdanović i Miloš Kršikapa, koji su osvojili 2, odnosno 2,5 poena, ali uprkos svemu ostavili su pozitivan utisak svojim nastupom.

Kao treneri na ovom takmičenju, od strane Šahovskog saveza Crne Gore, delegirani su velemajstor Dragan Kosić i fide majstor Miloš Pečurica, koji su nakon završetka takmičenja imali pozitivne impresije o nastupu naših mladih nada, ali nijesu krili stručnu pomoć i prijateljsku podršku koju su imali od strane velemajstora Nikole Đukića koji je na ovom turniru bio pratilac svoje ćerke Katarine.

Napravljen je bitan iskorak u odnosu na prethodne godine, koji je osim na ponos, veoma obavezujući kako bi na narednom evropskom prvenstvu, koje će biti održano u Crnoj Gori, naši igrači napravili pozitvan iskorak u odnosu na dosadašnja takmičenja.