75. Pojedinačno seniorsko prvenstvo Crne Gore – Šesta titula Dragiše Blagojevića

UŽIVO PARTIJE

Parovi/Tabela/Statistika

PARTIJE PGN

Sedmorica na vrhu, a šesta titula za Dragišu Blagojevića!

Da je ikako moguće, foto finiš 75. Prvenstva Crne Gore u šahu, bez konkurencije mogao bi da dobije Oskara. Čak sedam igrača na čelu tabele imalo je istovjetan učinak od 6,5 poena. Na kraju prvo mjesto pripalo je velemajstoru Dragiši Blagojeviću zahvaljujući najboljim dodatnim kriterijumima. Ovo je šesta titula prvaka države za iskusnog velemajstora, a stigla je nakon 14 godina čekanja, obzirom da je petu titulu osvojio 2009. godine na Cetinju. Vrijedi istaći kuriozitet da u svojoj kolekciji velemajstor Blagojević ima čak trinaest naslova viceprvaka Crne Gore.

Uoči poslednjeg kola na čelu tabele bili su velemajstori Dragiša Blagojević i Denis Kadrić, te fide majstori Miloš Pečurica i Andrej Šuković. Poslednje kolo donijelo je velemajstorski i fidemajstorski derbi na prva dva stola. Nakon precizne igre, prvo su se velemajstori preselili u publiku nakon podjele poena, dok je sadržajnija partija viđena u duelu Šukovića i Pečurica. Velika borba, sadržajna partija, u kojoj su oba igrača propustila svoje šanse, rasplinula se u jednaku topovsku završnicu, pa je i njihov duel okončan remijem.

To su iskoristili velemajstor Luka Drašković, koji je u francuskoj odbrani nadigrao Vuka Miletića. Iskusniji prvotimac Elektroprivrede uspio je da realizuje prednost pješaka više. Blažo Kalezić se priključio vodećima zahvaljujući sigurnoj igri crnim figurama protiv Veljka Šćekića. Anisimov nije bio iznenađen varijantom koju je odabrao Vladimir Vujošević, stekao je prednost koju je rutinski realizovao. Na čelu tabele čak sedam igrača, pa je buholc odlučio poreda.

Prvo mjesto je pripalo Dragiši Blagojeviću, drugo Pavelu Anisimovu, dok je bronzana medalja pripala Denisu Kadriću. Buholc je odlučio da Luki Draškoviću pripadne četvrto mjesto, Andreju Šukoviću peto, dok su se Blažo Kalezić i Miloš Pečurica morali zadovoljiti šestim odnosno sedmim mjesto.

Spisak redovno nagrađenih sa šest osvojenih poena zaokružuju velemajstor Nebojša Nikčević, koji je savladao Peka Đurovića, koji je pružio sjajnu igru na ovom turniru, Armin Mušović koji je savladao Božidara Kisića u izuzetno zanimljivoj partiji u kojoj je Kisić propustio bolje nastavke, te mladi Cetinjanin Milo Pobor koji je sjajno vodio napad i zabilježio pobjedu u duelu sa Bogdanom Podlesnikom.

Obzirom da je takmičenje bilo kvalifikaciono za Svjetski kup i donosilo četiri mjesta, plasman su izborili: Denis Kadrić, Luka Drašković, Blažo Kalezić i Nebojša Nikčević.

Najuspješnija dama na turniru je Nikolina Koljević, Peko Đurović je najuspješniji mladi igrač, dok su nagrade u rejting grupama pripale Vuku Miletiću, Nikoli Perišiću i Luki Vušoviću.

Nagradni fond prvenstva bio je 8500 eura, a organizator takmičenja bio je Šahovski savez Crne Gore, dok je pokrovitelj takmičenja bilo Ministarstvo sporta i mladih.

Proteklih devet dana svjedočili smo jednom od najkvalitetnijih šampionata Crne Gore, a ujedno i najmasovnijem šampionatu u 21. vijeku. Izuzetan kvalitet i zanimljivost nije umanjila ni činjenica da je velemajstor Nikola Đukić odustao od odbrane titule zbog nesuglasica sa rukovodstvom Saveza, ipak nadamo se da će situacija biti riješena na najbolji način i da će desetostruki šampion Crne Gore ponovo nastupati i pokazati šta zna za šahovskom tablom.

Na ceremoniji zatvaranja posebna priznanja su uručena mladim šahistima: Peku Đuroviću, Đorđiju Anđeliću i Mateji Popović, koji su osvojili zlatne medalje na prošlogodišnjem prvenstvu Balkana za mlade. Na taj način simbolično je spuštena zavjesa na 75. Prvenstvo Crne Gore.

Sudijski posao besprekorno je obavio Zoran Peruničić, kome je pomagao Milan Radonjić. Prvenstvo je igrano u sjajnom ambijentu Diplomatske kule Kapital Plaza centra u Podgorici, koja je još jednom bila izvanredan domaćin najboljim crnogorskim šahistima.

11.01.2023.

Šahovski savez Crne Gore obavještava sve igrače i klubove da je usled tehničkih detalja i zauzetosti sale za igru došlo do pomjeranja termina 75. Pojedinačnog prvenstva Crne Gore za jedan dan.

Novi termin šampionata je 5-13. februar 2023. godine.