73. Pojedinačno seniorsko prvenstvo Crne Gore u šahu za muškarce – LUKA DRAŠKOVIĆ JE NOVI PRVAK CRNE GORE U ŠAHU!

REZULTATI/TABELA/STATISTIKA

LIVE 1-10

LIVE 11-17

LUKA DRAŠKOVIĆ JE NOVI PRVAK CRNE GORE U ŠAHU!

Standardni reprezentativac Crne Gore i član ŠK Elektroprivreda iz Nikšića, intermajstor Luka Drašković novi je prvak Crne Gore u šahu! Zahvaljujući remijem sa Nikolom Potparom, Drašković je prvi prošao kroz cilj, sa 7 poena, 5 pobjeda i četiri remija, zaradivši 11 rejting poena. To je njegova prva titula, a došla je kao potvrda dobrih nastupa, pa je Luka nastavio sa dobrim partijama i nakon nikšićkih turnira, napravio veliki uspjeh.

Prvenstvo je bilo uzbudljivo do poslednjeg poteza. Velemajstorski derbi između Nikole Đukića i Dragiše Blagojevića, je najduže trajao. Nakon 106 poteza, Blagojević je uspio da trijumfuje i nakon lošeg starta dođe do srebrne medalje.

Takmičari od trećeg do sedmog mjesta su imali 6 poena, a konačan plasman je odredio buholc, pa je bronza pripala Aleksandru Tomiću, a četvrti je Blažo Kalezić. Oni će učestvovati u doigravanju, koje počinje u četvrtak, a koje će odrediti našeg predstavnika na Svjetskom kupu, po prvi put u istoriji. U polufinalu se sastaju Drašković i Kalezić, a Blagojević i Tomić čine drugi par.

Peti je Savo Vujović, šesti Božidar Kisić, sedmi Armin Mušović. Od osmog do dvanaestog mjesta su se plasirali velemajstor Nikola Đukić, fide majstor Andrej Šuković, Milo Pobor, Nikola Potpara i fide majstor Miloš Pečurica.

Šuković je porazom u poslednjem kolu, nakon grubog previda u dobijenoj poziciji, ostao bez medalje i ponio epitet tragičara prvenstva.

Specijalne nagrade su pripale, Nikolini Koljević, najuspešnijoj dami, Peku Đuroviću omladincu, kao i Dragoljubu Abramoviću.

Nagrade najboljima je uručio član Upravnog odbora ŠSCG, gospodin Predrag Marković.

Organizator prvenstva je bio Šahovski savez Crne Gore u saradnji za Upravom za sport i mlade. Sudijski posao je obavljao iskusni Zoran Peruničić, a asistirao mu je Milan Radonjić.

Važniji rezultati devetog kola: Potpara – Drašković ½:½, Đukić – Blagojević 0:1, Pobor – Kalezić ½:½, Šuković – Kisić 0:1, Nikač – Tomić 0:1, Podlesnik – Mušović 0:1, Koljević – Vujović 0:1, Šćekić – Pečurica 0:1.

Na kraju jedan kuriozitet, u poslednjem kolu, sve odlučene partije, dobili su igrači koji su igrali crnim figurama.

DRAŠKOVIĆ NA KORAK DO TITULE, POBOR NOVI FIDE MAJSTOR

Intermajstor i standardni reprezentativac Luka Drašković nalazi se na korak od osvajanja titule na 73. Prvenstvu Crne Gore u šahu. Mladi Baranin je iskoristio nepreciznosti, četvorostrukog šampiona Predraga Nikača, i preciznom igrom došao do pobjede u završnici raznobojnih lovaca. Drašković ima poen više od najbližih pratilaca, pa će mu u poslednjem kolu biti dovoljan remi da osvoji prvi titulu.

Poen iza Draškovića je grupa igrača u kojoj su članovi podgoričke Budućnosti, velemajstor Nikola Đukić, intermajstor Blažo Kalezić i mladi fide majstor Andrej Šuković. Kalezić i Šuković su sklopili remi u dinamičnoj poziciji u sicilijanskoj odbrani, kada se očekivala prava borba. Đukić je remizirao sa fide majstorom Aleksandrom Tomićem, koji se odlučio da žrtvom figure, forsirano remizira partiju vječitim šahom. Jednak skor ima i velemajstor Dragiša Blagojević koji je uspio da iskoristi greške Nikoline Koljević u dalekoj završnici, u jednakoj poziciji.

Slijedi grupa igrača sa 5 poena, koja će u poslednjem kolu tražiti svoju šansu za visoki plasman i eventualno doigravanje koje će odlučiti našeg predstavnika na Svjetskom kupu.

Osim pomenutih Nikača i Tomića, nakon burne partije i remija, do pet poena su došli mladi Savo Vujović i intermajstor Bogdan Podlesnik, ali i Nikola Potpara koji je savladao Peka Đurovića, Božidar Kisić koji je nadigrao Igora Vujačića, odnosno Armin Mušović zahvaljujući pobjedi protiv Veljka Šćekića.

Mladi i talentovani Cetinjan Milo Pobor je pobjedom protiv Mirsada Đokovića došao do petog poena, a ujedno je i postao Fide majstor. Ovom prilikom mu čestitamo!

Sjutra je na programu poslednje, deveto, kolo kojim će biti spuštena zavjesa na 73. Prvenstvo Crne Gore, koje je u sjajnom ambijentu Diplomatske kule Capital Plaza centra u Podgorici, organizovao Šahovski savez Crne Gore uz punu podršku Uprave za sport i mlade.

Važniji rezultati osmog kola: Drašković – Nikač 1:0, Kalezić – Šuković ½:½, Tomić – Đukić ½:½, Blagojević – Koljević, Vujović – Podlesnik ½:½, Potpara – Đurović 1:0, Kisić – Vujačić 1:0, Mušović – Šćekić 1:0, Đoković – Pobor 0:1

Parovi devetog kola: Potpara – Drašković, Đukić – Blagojević, Pobor – Kalezić, Šuković – Kisić, Nikač – Tomić, Podlesnik – Mušović, Koljević – Vujović.

Tabela: Drašković 6,5, Đukić, Kalezić, Šuković i Blagojević 5,5, Nikač, Tomić, Potpara, Podlesnik, Vujović, Kisić, Mušović i Pobor 5, Pečurica i Koljević 4,5.

DRAŠKOVIĆ ZADRŽAO VOĐSTVO

Šestog dana 73. Prvenstva Crne Gore u šahu odigrana su dva kola. Velika uzbuđenja i borbenost obilježili su dan za nama, a u poslednja dva kola sa prvog mjesta ulazi intermajstor Luka Drašković.

Mladi Baranin uknjižio je dva remija što mu je bilo dovoljno da zadrži vođstvo. U jutarnjem kolu sa kolegom po tituli i braniocem Blažom Kalezićem nakon desetak odigranih poteza, a zatim i sa velemajstorom Dragišom Blagojevićem nakon obostrano korektne igre.

Pola poena manje od njega imaju: Blažo Kalezić, koji je osim sa Draškovićem, remizirao i sa Bogdanom Podlesnikom, Nikola Đukić koji je savladao Miloša Pečiricu i izgubio od Andreja Šukovića. Velemajstor Đukić je prevodio mat u poziciji koja je bila u granicama remija, a tom pobjedom je i mladi fide majstor Šuković došao do petog osvojenog poena. Pet poena ima i četvorostruki prvak Crne Gore i aktuelni prvak svijeta za slabovide i slijepe šahiste Predrag Nikač, koji je u šestom kolu remizirao sa Božidarom Kisićem da bi u sedmom nadigrao Nikolu Potparu.

Slijedi grupa igrača sa 4,5 poena, koja će tražiti svoju šansu u poslednja dva kola, a koju predvodi velemajstor Blagojević, a isti broj poena imaju: intermajstor Bogdan Podlesnik, fide majstor Aleksandar Tomić, ali i Savo Vujović i Nikolina Koljević.

Mladi Cetinjani igraju sjajno na ovom turniru i definitivno obećavaju perspektivu našem šahu, dok njihovi sugrađani Peko Đurović i Milo Pobor imaju po 4 poena, što je dokaz da je ŠK Crnogorac sa Cetinja iznjedrio jednu sjajnu generaciju mladih šahista.

Sjutra od 16:30h je na programu osmo kolo u kome izdvajamo duele: Drašković – Nikač, Kalezić – Šuković, Tomić – Đukić, Blagojević – Koljević, Vujović – Podlesnik.

Podsjetimo, Prvenstvo se igra u sjajnom ambijentu Diplomatske kule Capital Plaza centra, a organizator je Šahovski savez Crne Gore u saradnji sa Upravom za sport i mlade.

Uprava za sport i mlade

DRAŠKOVIĆ SE OSAMIO NA VRHU

Internacionalni majstor i standardni reprezentativac Luka Drašković se osamio na vrhu tabele nakon pet odigranih kola, na 73. Prvenstvu Crne Gore u šahu.

On je crnim figurama nadigrao fide majstora Aleksandra Tomića u partiji u kojoj je igrana filidorova odbrana. Tomić je pogriješio u cajtnotu, dopustio Draškoviću da reducira materijal, osvoji pješaka, pa je Drašković rutinski realizovao prednost.

Pola poena iza Luke su njegove reprezentativne kolege, velemajstor Nikola Đukić i branilac titule, internacionalni majstor, Blažo Kalezić. Njihov međusobni duel okončan je remijem, nakon 17 poteza i obostrano korektne igre u ruskoj odbrani.

Internacionalni majstor Predrag Nikač i fide majstora Miloš Pečurica su brzo remizirali, u derbiju Crmnice, čuvajući snagu za sjutra, kada su na programu dva kola.

Najduže za tablom su ostali Internacionalni majstor Bogdan Podlesnik i nekadašnji omladinski prvak Nikola Potpara, Potpara je uspio da stvori prednost u završnici ali je pogriješio, pa je partija okončana remijem.

Mladi Cetinjan Savo Vujović je podijelio poen u partiji sa velemajstorom Dragišom Blagojevićem, ali zaslužio i epitet tragičara dana, zato što nije realizovao nadahnutu igru i ogromnu prednost, pa je iskusni Blagojević uspio vječitim šahom da spasi pola poena i ostane u igri za doigravanje.

Partije između Peka Đurovića i Božidara Kisića, odnosno Veljka Šćekića i Dragana Popadića su okončane remijima, dok se Andrej Šuković zahvaljujući pobjedi protiv Igora Vujačića priključio gornjem dijelu tabele.

Važniji rezultati petog kola: Đukić – Kalezić ½:½, Tomić – Drašković 0:1, Nikač – Pečurica ½:½, Podlesnik – Potpara ½:½, Vujović – Blagojević ½:½, Đurović – Kisić ½:½, Šćekić – Popadić ½:½, Vujačić – Šuković 0:1…

Trenutna tabela: Drašković 4,5, Đukić i Kalezić 4, Pečurica, Nikač, Podlesnik i Šuković 3,5, dok čak 11 igrača ima 3 poena.

Sjutra su na programu dva kola, nakon kojih će situacija biti mnogo jasnija. Podsjetimo da se takmičari osim za titulu, bore za prva četiri mjesta koja vode u doigravanje koje će odrediti predstavnika Crne Gore na Svjetskom kupu, po prvi put u istoriji.

Važniji parovi šestog kola: Kalezić – Drašković, Pečurica – Đukić, Šuković – Podlesnik, Kisić – Nikač, Blagojević – Đurović, Popadić – Tomić, Potpara – Pobor, Mušović- Vujović, Đoković – Šćekić…

DRAŠKOVIĆ, ĐUKIĆ I KALEZIĆ POVELI TRKU

Partijama četvrtog kola nastavljeno je 73. Prvenstvo Crne Gore u šahu.

Najduže su za tablom ostali vodeći i jedini maksimalni nakon tri kola, Luka Drašković i Nikola Đukić. Dugo je Drašković pokušavao da iskoristi pješaka više, ali velemajstor Đukić je uspio da održi jednakost, pa je nakon 6 ipo sati igre sklopljen remi.

Remi vodećih iskoristio je aktuelni šampion, Blažo Kalezić. Branilac titule, uspio je nakon velike borbe da iskoristi nepreciznosti mladog Peka Đurovića i pobjedom se izjednači sa Draškovićem i Đukićem na čelu tabele.

Fide majstori, Miloš Pečurica i Aleksandar Tomić su remizirali, a remijem zadovoljniji može biti Tomić koji je iskoristio nepreciznost Pečurice i uplovio u luku spasa.

Po ko zna koji put u duelu, Dragiše Blagojevića i Predraga Nikača je igrana holandska odabrana, a Nikač je uspio da izjednači poziciju pa je na kraju u završnici raznobojnih lovaca, remi bio neminovan ishod.

Bogdan Podlesnik je u lijepom maniru savladao Mirsada Đokovića, pa trenutno ima 3 poena i primakao se vrhu tabele.

Na vrhu tabele su Drašković, Đukić i Kalezić, sa po 3,5 poena, pola poena manje imaju: Nikač, Pečurica, Tomić i Podlesnik, a slijedi grupa igrača sa 2,5 poena.

Sjutra je na programu peto kolo, a izdvajamo duele: Đukić – Kalezić, Tomić – Drašković, Nikač – Pečurica, Podlesnik – Potpara, Vujović – Blagojević, Đurović – Kisić, Šćekić – Popadić, Vujačić – Šuković…

Partije počinju u 16:30h, a mogu se pratiti putem sajta Šahovskog saveza Crne Gore, sahcg.me, podsjetimo da se turnir igra u prostoru Diplomatske kule, Capital Plaza centra u Podgorici.

Uprava za sport i mlade

ĐUKIĆ I DRAŠKOVIĆ MAKSIMALNI

Reprezentativci, velemajstor Nikola Đukić i intermajstor Luka Drašković, zadržali su maksimalan učinak i nakon trećeg kola na 73. Državnom prvenstvu u šahu.

Velemajstor Đukić je savladao Nikolu Potparu u zanimljivoj partiji u kojoj je Potpara propustio bolje nastavke, dok je Drašković nadigrao fide majstora i nekadašnjeg selektora, Dragana Popadića.

Branilac titule Blažo Kalezić i njegov kolega po tituli Predrag Nikač, brzo su remizirali pa imaju po pola poena manje od vodećeg dvojca. Baš kao Miloš Pečurica koji je kaznio riskantnu igru Mila Pobora, odnosno Peko Đurović koji je nadigrao Igora Vujačića. Maratonski duel između Aleksandra Tomića i Božidara Kisića, pripao je Tomiću koji je iskoristio nepreciznost Kisića, u sedmom satu igre.

Velemajstor Dragiša Blagojević je povezao i drugu pobjedu nakon startnog poraza, savladavši Dragoljuba Abramovića, pa se vratio u gornji dio tabele.

Na turniru nastupaju i tri dame, a trenutno je najbolja Nikolina Koljević, koja ima 1,5 poen.

Podsjetimo da osim borbe za laskavu titulu, prvenstvo ima posebnu težinu zbog činjenice da će četiri prvoplasirana razigravati za mjesto na svjetskom kupu. Sudijski posao obavljaju Zoran Peruničić i Milan Radonjić.

Prvenstvo se nastavlja sjutra četvrtim kolom koje donosi duel vodećih na tabeli u kome bijele figure vodi Drašković.

Izdvajamo i ništa manje zanimljive partije: Kalezić – Đurović, Pečurica – Tomić, Blagojević – Nikač, Potpara – Šćekić…

Partije počinju u 16:30, a turnir se igra u sjajnom ambijentu Diplomatske kule Capital Plaza centra u Podgorici. Partije je moguće pratiti preko zvaničnog sajta Šahovskog saveza Crne Gore (sahcg.me) koji je i organizator takmičenja u saradnji sa Upravom za sport i mlade.

Uprava za sport i mlade

BORBENO DRUGO KOLO

Izuzetno zanimljivim partijama drugog kola nastavljen je 73. Šampionat Crne Gore u šahu.

Prvi nosilac po rejtingu Nikola Đukić i branilac titule Blažo Kalezić, savladali su predstavnike Bijelog Polja, Armina Mušovića, odnosno Veljka Šćekića u dalekim završnicama. Predrag Nikač je nadigrao Dragutina Perazića. Maksimalan učinak su zadržali: Nikola Potpara koji je savladao Sava Vujovića i Dragan Popadić koji je iskoristio prednost početnog poteza u partiji protiv Bogdana Podlesnika. Maksimalan je i Luka Drašković koji je uspio da kazni veliku grešku Andreja Šukovića u pešačkoj remi završnici.

Partije između Božidara Kisića i Mila Pobora, odnosno Igora Vujačića i Aleksandra Tomića su okončane remijima. Remijem je okončana, nakon gotovo sedam sati igre, partija između Miloša Pečurice i Peka Đurovića u kojoj je mladi Đurović odbranio poziciju u kojoj je imao topa, protiv topa i lovca.

Nakon poraza u prvom kolu velemajstor Dragiša Blagojević savladao je Slavka Petrovića.

Šampionat se nastavlja sjutra partijama trećeg kola. Partije počinju u 16:30 a moguće je uživo praćenje putem sajta Šahovskog saveza Crne Gore, koji je i organizator šampionata u saradnji sa Upravom za sport i mlade.

Izdvajamo duele trećeg kola: Đukić – Potpara, Drašković – Popadić, Nikač – Kalezić, Kisić – Tomić, Pobor – Pečurica, Đurović – Vujačić, Abramović – Blagojević.

MILO POBOR OBILJEŽIO PRVO KOLO

Danas je u sjajnom ambijentu Capital Plaza centra počeo 73. Šampionat Crne Gore u šahu. Takmičenje je otvorio, predsjednik Šahovskog saveza Crne Gore, Jovan Milović koji je pozdravio učesnike i poželio im dobro zdravlje i dobre poteze. Milović je podsjetio na dodatnu čar ovog šampionata, a to je da će četiri prvoplasirana razigravati za mjesto koje je Crna Gora, po prvi put, dobila za Svjetski kup.

Junak prvog kola je mladi Cetinjanin Milo Pobor koji je nakon zanimljive i dinamične partije, uspio da iskoristi grešku velemajstora Dragiše Blagojevića i dođe do velike pobjede!

U ostalim partijama favoriti su opravdali svoju ulogu i ostvarili pobjede. Prvi nosilac po rejtingu, velemajstor Nikola Đukić savladao je Mirsada Đokovića, Luka Drašković je slavio protiv Nenada Karišika, dok je branilac titule Blažo Kalezić krenuo pobjedom protiv Dragoljuba Abramovića.

U prvom kolu sve su partije odlučene.

Sudija turnira je Zoran Peruničić, a turnir se igra po švajcarskom sistemu u 9 kola. Organizator je Šahovski savez Crne Gore, uz podršku Uprave za sport i mlade.

Rezultati prvog kola: Đukić – Đoković 1-0, Pobor – Blagojević 1:0, Drašković – Karišik 1:0, Abramović – Kalezić 0:1, Tomić – Dedeić 1:0, Jeknić – Potpara 0:1, Podlesnik – Koljević 1:0, Lazarević – Pečurica 0:1, Nikač – Petrović 1:0, Vujadinović – Kisić 0:1, Mušović – Mališić Mio. 1:0, Mališić Mir. – Šuković 0:1, Šćekić – Obadović 1:0, Šabotić – Vujačić 0:1, Vujović – Popović 1:0, Lakušić – Popadić 0:1, Đurović – Mosurović 1:0, Perazić je bio slobodan

Sjutra je na programu drugo kolo, u kome izdvajamo duele pobjednika iz prvog kola: Mušović – Đukić, Šuković – Drašković, Kalezić – Šćekić, Vujačić – Tomić, Potpara – Vujović, Popadić – Podlesnik, Pečurica – Đurović, Perazić – Nikač i Kisić – Pobor.

Uprava za sport i mlade
The Capital Plaza