Blažo Kalezić pobjednik je 72. prvenstva Crne Gore u šahu

SPONZOR PRVENSTVA

PARTIJE UŽIVO

REZULTATI/TABELA/STATISTIKA

Blažu Kaleziću sve počasti

Član podgoričke Budućnosti, internacionalni majstor, Blažo Kalezić pobjednik je 72. prvenstva Crne Gore u šahu. Kalezić je remijem u partiji sa velemajstorom Dragišom Blagojevićem, upisao svoj treći remi i uz šest pobjeda, sakupio 7,5 poena, čak poen više od upravo Blagojevića koji je prvenstvo završio na drugom mjestu.

Standardni crnogorski reprezentativac je osvojio i velemajstorsku normu, a na svom 22. učešću je stigao do druge titule, podsjetimo da je prvu osvojio sada več davne 1999. godine. Kalezić je u kontinuitetu bilježio dobre rezultate na prvenstvima države, ali druga titula je stigla nakon 21 godine čekanja.

”Riskantniji pristup partijama i sicilijanska umjesto uobičajne francuske odbrane, nagrađeni su pobjedama protiv Šukovića i Popadića, a nakon pobjede protiv višestrukog prvaka velemajstora Đukića, počeo sam da vjerujem u titulu, koju sam, čini mi se, na kraju zasluženo osvojio.” Izvjavio je Kalezić.

U ostalim partijama koje su odlučivala poredak, velemajstor Nebojša Nikčević i internacionalni majstor Luka Drašković brzo su remizirali i čekali rasplet, dok je Jovan Milović u holandskoj odbrani lako savladao Nenada Karišika. Prvak svijeta za slabovide i slijepe, internacionalni majstor Predrag Nikač, savladao je crnim figurama iskusnog Vlastimira Bujišića. Velemajstor i prošlogodišnji prvak, velemajstor Nikola Đukić nije mogao više od remija protiv internacionalnog majstora Bogdana Podlesnika. Pa se baš kao i pomenuti zaustavio na 6 osvojenih poena, pa je njihov poredak odredio dodatni kriterijum.

Dodatni kriterijumi su odredili plasman igrača sa 6 poena, pa je treće mjesto pripalo Luki Draškoviću, četvrto Miloviću, peto Đukiću, šesto Nikaču i sedmo Nikčeviću. Redovne nagrade su osvojili osmi Tomić, deveti Podlesnik i deseti, mladi Savo Vujović sa Cetinja, sa po 5,5 osvojenih poena.

Remi u partiji sa FIDE majstorom Draganom Popadićem bio je dovoljan Nikolini Koljević, da svojim petim poenom zavrijedi nagradu za najbolje plasiranu damu na turniru. Nagrada za igrača ispod 2200 poena je pripala Nenadu Karišiku, a za igrača ispod 2000 rejting poena Milojku Kandiću, najbolji omladinac je Đurović Peko.

Prvenstvo odigrano u Galeriji Diplomatske kule The Capital Plaza centra u Podgorici, organizovao je Šahovski savez Crne Gore je u saradnji sa ŠK Budućnost, a sve pod pokroviteljstvom Ministarstva sporta i mladih. Za nagradni fond od 4200 eura i koji je bio podijeljen na 10 redovnih i 4 specijalne nagrada, nadmetalo se 37 učesnika. Takmičenje je zatvorio počasni potpredsjednik Evropske šahovske unije i član Upravnog odbora ŠSCG Veselin Vanja Drašković. Sudijski posao je odlično obavio Mladen Popović.                                                                                    

8. kolo