71. Pojedinačno seniorsko prvenstvo Crne Gore u šahu za muškarce – Đukić šampion

Lista učesnika: http://chess-results.com/tnr440217.aspx?lan=1

PRESS CLIPPING: LINK

UŽIVO PARTIJE

Završeno Pojedinačno seniorsko prvenstvo Crne Gore u šahu za muškarce  

Đukić šampion

Danas je odigrano poslednje deveto kolo 71. Pojedinačnog seniorskog prvenstva Crne Gore u šahu za muškarce. Za vrh tabele se, nakon brzog remija sa fidemajstorom Aleksandrom Tomićem, izborio velemajstor Nikola Đukić sa 7 bodova. Drugo mjesto pripalo je Božidaru Kisiću sa 6,5 bodova, koji je pobijedio velemajstora Dragišu Blagojevića, …..

Na sledećem linku možete pročitati veše detalja sa poslednjeg kola i pogledati što o prvenstvu kažu tri prvoplasirana igrača: link

25.05.2019. Đukić sam na vrhu tabele

Danas je odigrano osmo kolo 71. Pojedinačnog seniorskog prvenstva Crne Gore u šahu za muškarce. Na vrh tabele se, nakon još jedne pobjede, ovog puta nad intermajstorom Đorđijem Kontićem, izdvojio sa cijelim poenom više od pratioca, velemajstor Nikola Đukić. Intermajstor Blažo Kalezić je remizirao sa  fide majstorom Aleksandrom Tomićem, a velemajstora Blagojević je porazio intermajstora Nikača, dok je velemajstor Draško remizirao sa intermajstorom Draškoviem.

24.05.2019. Odigrano sedmo kolo

Đukić ponovo sam na vrhu tabele

Danas je odigrano sedmo kolo 71. Pojedinačnog seniorskog prvenstva Crne Gore u šahu za muškarce, koje se igra pod pokroviteljstvom Ministarstva sporta i mladih u Vladi Crne Gore, a uz podršku The Capital Plaza centra i u organizaciji Šahovskog saveza Crne Gore. 

Na vrh tabele se, nakon pobjede nad intermajstorom Blažom Kalezićem osamio velemajstor Nikola Đukić. On je preuzeo inicijativu žrtvujući dva pješaka i prinudio Kalezića da kapitulira pred gubitkom materijala u matnom napadu.

Više >>>

24.05.2019. Odigrano šesto kolo

Blagojević, Đukić i Kalezić, zajedno na vrhu tabele

Danas je odigrano šesto kolo 71. Pojedinačnog seniorskog prvenstva Crne Gore u šahu za muškarce, koje se igra pod pokroviteljstvom Ministarstva sporta i mladih u Vladi Crne Gore, a uz podršku The Capital Plaza centra i u organizaciji Šahovskog saveza Crne Gore. 

Na vrh tabele se, nakon pobjede nad intermajstorom Lukom Draškovićem vratio velemajstor Dragiša Blagojević sa 4,5 poena. Velemajstor Đukić je remizirao sa velemajstorom Draškom nakon obostrano precizne igre, bez rizika, pa sada prvo mjesto dijeli sa Blagojevićem i intermajstorom Kalezićem koji je savladao mladog fidemajstora Šukovića. U susretu dva fidemajstora, Tomića i Pečurice zabilježen je remi. Intermajstor Kontić je savladao velemajstora Nikčevića, dok je u partiji Intermajstora Lekića protiv Vujovića zabilježen remi. Svjetski šampion za slabovide osobe, intermajstor Predrag Nikač je savladao mladog Mila Pobora i priključio se grupi igrača sa po 4 poena.

Više >>>

23.05.2019. Odigrano peto kolo

Đukić preuzeo vrh tabele

Danas je odigrano peto kolo 71. Pojedinačnog seniorskog prvenstva Crne Gore u šahu za muškarce, u kojem je nakon pobjede u velemajstorskom derbiju nad Dragišom Blagojevićem, prvo mjesto preuzeo Nikola Đukić sa 4 poena. Utisak je da je Blagojević podcijenio matni napad Đukića i obustavio otpor, prepustivši mu vrh tabele.

Intermajstori Blažo Kalezić i Luka Drašković nisu htjeli da rizikuju u složenoj ali izjednačenoj središnjici pa su sklopili remi. Remijem je završena i partija u drugom velemajstorskom derbiju, u kojem je Nikčević imao pješaka više i nešto izgledniju poziciju, ali pored topova na tabli su ostali i raznobojni lovci pa velemajstori nisu htjeli da cijede drenovinu. Stari šahovski znanci, Pečurica i Mušović, takođe su remizirali, a Tomić je, crnim figurama, iskoristio previd Vujačića i zabilježio pobjedu.

Više >>>

21.05.2019. Odigrano četvrto kolo

Blagojević čuva vrh tabele

Danas je odigrano četvrto kolo 71. Pojedinačnog seniorskog prvenstva Crne Gore u šahu za muškarce, koje se igra pod pokroviteljstvom Ministarstva sporta i mladih u Vladi Crne Gore, a uz podršku The Capital Plaza centra i u organizaciji Šahovskog saveza Crne Gore.

Na vrhu se, nakon remija ponavljanjem poteza, sa intermajstorom Kalezićem zadržao velemajstor Blagojević. Velemajstor Đukić je remizirao sa intermajstorom Draškovićem nakon obostrano precizne igre bez rizika. Mladi fidemajstor Šuković je bijelim figurama ušao u poziciju sa damom protiv topa sa tri pješaka više za velemajstora Nikčevića, ali se iz pozicije nije moglo izvući više od remija. Velemajstor Draško je ugušio pasivnu igru Stankovića i osvojio cio poen, dok je u partijama Vujačića protiv Pečurice i i Kisića protiv Kontića, zabilježen remi.  

Više >>>

20.05.2019. Odigrano treće kolo Pojedinačnog seniorskog prvenstva Crne Gore u šahu za muškarce

Blagojević usamljen na vrhu

Danas je odigrano treće kolo 71. Pojedinačnog seniorskog prvenstva Crne Gore u šahu za muškarce, koje se igra pod pokroviteljstvom Ministarstva sporta i mladih u Vladi Crne Gore, a uz podršku The Capital Plaza centra i u organizaciji Šahovskog saveza Crne Gore.

Na vrhu se nakon maksimalne tri pobjede izdvojio velemajstor Blagojević, koji je u derbiju sa velemajstorom Nikčevićem posle velike borbe u damskoj završnici sa pješakom više, osvojio treći turnirski poen. Velemajstor Đukić je savladao Vujačića, koji nije izdržao pritisak u složenoj poziciji. U intermajstorskom derbiju Kalezić je savladao svjetskog šampiona za slabovide Nikača, koji je slabije računao u pješačkoj završnici. Drašković je, bijelim figurama, osvojio cio poen protiv Milovića koji se prekombinovao u, za njega karakterističnom, agresivnom napadu.

Blagojevića, sa pola poena manje, prate Đukić, Drašković i Kalezić.

Bo.

 

Name

Result

 

Name

1

GM

Nikčević Nebojša

0 -1

GM

Blagojević Dragiša

2

GM

Djukić Nikola

1 -0

 

Vujačić Igor

3

IM

Kalezić Blažo

1 -0

IM

Nikač Predrag

4

IM

Draškovic Luka

1 -0

 

Milović Jovan

5

 

Vujović Savo

1⁄2- 1⁄2

GM

Draško Milan

6

FM

Pečurica Miloš

1⁄2- 1⁄2

FM

Šukovic Andrej

7

 

Kisić Božidar

1⁄2- 1⁄2

IM

Lekić Dušan

8

 

Marsenić Lazar

1⁄2- 1⁄2

FM

Mušovic Armin

9

IM

Kontić Djordjije

1 -0

 

Petrović Slavko

10

 

Stanković Žarko

1 -0

 

Dedeic Huso

11

 

Lješković Luka

1⁄2- 1⁄2

FM

Popadić Dragan

12

 

Bačić Kristina

0 -1

FM

Tomić Aleksandar

13

 

Abramović Dragoljub

1⁄2- 1⁄2

 

Djurovic Peko

14

 

Miletić Vuk

1⁄2- 1⁄2

 

Pobor Milo

15

 

Koljević Nikolina

1 – 0

 

Rakić Tijana

16

 

Popović Mateja

1 – 0

 

Šabotic Denis

17

 

Karišik Nenad

1

 

bye

18

WIM

Milović Aleksandra

0

 

not paired

Izvor: Infobiro.tv

Odigrano drugo kolo Pojedinačnog seniorskog prvenstva Crne Gore u šahu za muškarce  

Blagojević, Nikčević i Vujačić maksimalno

Danas je odigrano drugo kolo 71. Pojedinačnog seniorskog prvenstva Crne Gore u šahu za muškarce, koje se igra pod pokroviteljstvom Ministarstva sporta i mladih u Vladi Crne Gore, a uz podršku The Capital Plaza centra i u organizaciji Šahovskog saveza Crne Gore. Na vrhu su se nakon maksimalne dvije pobjede izdvojili Blagojević, Nikčević i Vujačić, dok ih sa pola poena manje prati grupa od 10 igrača.

Dramatična partiju su igrali Milović i Kalezić koji su, posle dugog nadmudrivanja u središnjici, postigli borbeni remi. Sigurnu igru su pokazali Blagojević i Nikčević, koji su i večeras pobijedili svoje protivnike, a cio plijen od mladih nada crnogorskog šaha su osvojili branilac šahovskog trona velemajstor Đukić i svjetski prvak za slabovide intermajstor Nikač.

Rezultati drugog kola: 

Bo.  Name Result  Name 
GM Blagojevic Dragisa 1 -0 IM Kontic Djordjije 
 Milovic Jovan 1⁄2-1⁄2 IM Kalezic Blazo 
GM Nikcevic Nebojsa 1-0  Stankovic Zarko 
FM Sukovic Andrej 1⁄2-1⁄2IM Draskovic Luka 
GM Drasko Milan 1⁄2-1⁄2  Kisic Bozidar 
 Vujacic Igor 1 -0 IM Lekic Dusan 
 Pobor Milo 0 -1 GM Djukic Nikola 
 Djurovic Peko 0 -1 FM Pecurica Milos 
FM Tomic Aleksandar 0 -1  Vujovic Savo 
10 IM Nikac Predrag 1 -0  Miletic Vuk 
11 FM Popadic Dragan 1⁄2-1⁄2FM Musovic Armin 
12  Ljeskovic Luka +- – WIM Milovic Aleksandra 
13  Karisik Nenad 0 -1  Bacic Kristina 
14  Rakic Tijana 1⁄2-1⁄2  Abramovic Dragoljub 
15  Marsenic Lazar +- –  Sabotic Denis 
16  Dedeic Huso 1 -0  Koljevic Nikolina 
17  Petrovic Slavko 1 -0  Popovic Mateja 
Izvor: Infobiro.tv

PRiSMA – korporativne komunikacije, ovlaštena agencija za odnose sa javnošću Šahovskog Saveza Crne Gore

I kolo 71. Pojedinačnog seniorskog prvenstva Crne Gore

Galerija Diplomatske kule The Capital Plaza centra Podgorica od danas je domaćin najboljim crnogorskim šahistima, koji se takmiče na 71. Pojedinačnom seniorskom prvenstvu Crne Gore.


Uz prigodan kulturni program u kome su učestvovale članice grupe Alata, i pozdravne riječi predsjednika Šahovskog saveza Crne Gore, gospodina Jovana Milovića, takmičenje je otvorenim prograsio član Upravnog odbora gospodin Jusuf Kalamperović.

Prvo kolo šampionata je donijelo dosta iznenađenja. Prošlogodišnji šampion Nikola Đukić nije uspio da iskoristi prednost bijelih figura protiv Fide majstora Dragana Popadića, pa je partija završena podjelom poena. U izuzetno borbenoj partiji Miletić – Tomić igran je Benoni i u 55. potezu sklopljeno primirje.
Milo Pobor je bio zadovoljan remijem protiv FM Miloša Pečurice u boljoj poziciji i zrtvom figure forsirano završio partiju vječnim šahom.
Svjetski šampion za slijepe i slabovide osobe Predrag Nikač naišao je na poteškoće pokušavajući da probije tvrd orah mladog Sava Vujovića, koji nije iskoristio prednost, pa je sklopljen remi. Još jedan Cetinjanin, Peko Đurović pokazao je odličnu igru, ali nije uspio do kraja da je realizuje i zadovoljio se remijem protiv FM Armina Mušovića. Ostale partije završene su pobjedom favorita, uprkos dobroj igri njihovih protivnika.
Parovi drugog kola su: Blagojević – Kontić , Milović J. – Kalezić , Nikčević – Stanković, Šuković – Drašković, Draško – Kisić , Vujačić – Lekić, Pobor – Đukić, Đurović – Pečurica, Tomić – Vujović, Nikač – Miletić, Popadić – Mušović, Lješković – Milović A. , Karišik – Bačić, Rakić – Abramović, Marsenić – Šabotić, Dedeić – Koljević, Petrović – Popović.


I ove godine Galerija Diplomatske kule The Capital Plaza centra Podgorica biće mjesto velikih šahovskih dešavanja. Prošle godine su, u ovom predivnom ambijentu, snage odmjerili bivši šampion Evrope Zdenko Kožul i naš najbolji šahista Nikola Đukić a ove godine će se tu održati najvažnije pojedinačno takmičenje. Naime, pod pokroviteljstvom Ministarstva sporta i mladih, a uz podršku The Capital Plaza centra Šahovski savez Crne Gore  organizuje 71. Pojedinačno seniorsko prvenstvo Crne Gore u šahu za muškarce. Uvedene su značajne izmjene u njegovoj organizaciji. Nakon dužeg vremena najznačajnije domaće pojedinačno takmičenje igraće se po švajcarskom sistemu, u 9 kola. Šampionat je poluotvorenog tipa i na njemu pravo učešća imaju nosioci međunarodniih titula, reprezentativci i reprezentativke, igrači sa određenim rejtingom (2200) i oni koji su se kvalifikovali preko polufinalnih turnira i turnira za mlade. Nagradni fond je znatno povećan i iznosiće 6.200,00 eura od čega će šampionu pripasti 2.000,00€. Veliki nagradni fond i ovakav sistem takmičenja garantuju uzbudljive borbe. Partije će biti prenošene putem interneta i moći će se pratiti uživo preka sajta Šahovskog saveza Crne Gore.  U konkurenciji 34 takmičara nalaze se i 4 velemajstora. Glavni favorit je osmostruki šampion velemajstor Nikola Đukić koji brani titulu osvojenu prošle godine na šampionatu u Baru. Na turniru će igrati i aktuelni svjetski prvak u šahu za slabovide osobe intermajstor Predrag Nikač.

Svečano otvaranje šampionata je predviđeno za 15,30 časova u subotu 18. maja  nakon čega će se početi sa prvim kolom.