68. seniorsko prvenstvo Crne Gore u šahu – Drugo kolo, 25. jun 2016.

Šest odlučenih partija, bez remija

Drugo kolo je bilo kolo uzbudljivih  i odlučenih partija, bez ijednog remija. Ako se po jutru dan poznaje ovo će biti borben i uzbudljiv šampionat.

Vladimr Vujoševič je pobjedio kolegu po tituli Predraga Nikača. Nikač je lako izjednačio poziciju, stekao čak i minimalnu prednost ali je partija tekla u pravcu remija. On je, međutim, igrajući previše hazardno, pogriješio i dospio u topovsku završnicu sa pješakom manje koju je bijeli doveo do pobjede.

Đukić je u ruskoj odbrani stekao prednost već u otvaranju a zatim je preciznom igrom postepeno povećao i nizom lijepih taktičkih udara prinudio protvinika na predaju.

Kosić je u pozicionoj igri nadigrao svog talentovanog protvinika i u svom pepoznatljivom stilu došao do pobjede.

Kalezić i Karišik su u sicilijanskoj odbrani imali teoretsku raspravu u kojoj je bijeli izašao sa boljom pozicijom. Da bi zakomplikovao situaciju Karišik je žrtvovao figuru ali to je samo ubrzalo kraj.

Blagojević je crnim figurama ostvario minimalnu prednost u škotkoj partiji koju je dugo i strpljivo pretvarao u čitav poen.

Najuzbudljiviju partiju odigrali su Draganić i Nikčević. Ponovljena je varijanta škotskog otvaranja iz partije prvog kola Draganić–Vujošević a onda je Nikčević odigrao nov i neočekivan potez. Nastala je nesvakidašnja pozcija sa obostranim šansama o kojoj će konačan sud dati naknadne analize. U jednom trenutku Draganić je mogao da dođe do jasne prednosti ali on je izabrao pogrešan potez lovcem i prednost je prešala na stranu protivnika koji je brzo i efektno realizovao.

 

 

Boro Miljanić