66. Prvenstvo Crne Gore u šahu za seniore Podgorica – PETO KOLO 14.12. 2014.

 

1. Kalezić – Blagojević 0-1
2. Pečurica – Đukić   0-1
3. Potpara – Nikčević  0-1
4. Kontić - Kosić    remi
5. Drašković – Draganić 1-0
6. Draško – Krstonijević 1-0

Još jedno veoma borbeno kolo
U partiji Pečurica – Đukić igrana je kraljeva indijska odbrana, varijanta Petrosjana. U tipskoj poziji bijeli je nepotrebno promijenio svog crnopoljnog lovca pa je crnom ostao odličan par lovaca po otvorenim dijagonalama. Crni je privremeno žrtvovao pješaka da bi još više otvorio poziciju i da bi se lovci uz sadejsto topova još više razigrali. Nepreciznost bijelog samo je ubrzala kraj. Još jedna lijepa pobjeda Nikole Đukića.
20141214_192735U partiji Potpara – Nikčević igran je primljeni damin gambit. Crni je dobro odigrao otvaranje i lako izjednačio poziciju. U približnoj jednakoj poziciji bijeli je previdio pješaka. Kasnije je pokušao da zakomplikuje igru ali je naišao na odlične odgovore crnog.
Razigrao se i Dragiša Blagojević. Danas je crnim figurama dobio u Španskoj partiji indisponiranog Blaža Kalezić koji je partiju igrao daleko od svoje prave snage.
Odlično je igrao naš najperspektivniji igrač Luka Drašković. U svom prepoznatljivm, pozicionom stilu dugo je pokušavao da u Taraševoj varijatni francuske odbrane slomi otpor Veljka Draganića. To mu je uspjelo u dalekoj završnici boljeg skakača protiv slabijeg lovca.
U partiji Kontić-Kosić igrana je francuska odbrana. Pozicija je sve vrijeme bila približno jednaka pa je remi sklopljen u jednakoj završnici ponavljanjem poteza.
Velemajstor Draško je dugo manevrisao u Retijevoj odbrani pokušavajući da slomi otpor mladog Krstonijevića. To mu je, upsjelo nakon male kombinacije kojom je osvojio pješaka. Kasnije je tu prednost rutinski doveo do pobjede.

Prvenstvo Crne Gore u šahu za seniorke
Podgorica 10. – 15. decembar 2014.

1. Mustafić - Delević 0-1
2. Mišović - Milović  0-1

U boljoj poziciji mlada Baranka Edvina Mustafić je previdjela jednostavan taktički udar i izgubila partiju. Nekadašnja junirska prvakinja plaća danak dugoj pauzi. Pravi dobre pozicije ali dozvoljava previše previda.

Sa ovom pobjedom, uoči poslednjeg kola, u kojem vodi bijele figure protiv Sanje Mišović, Nina Delević ima pola poena prednosti ispred Aleksandre Milović.

Aleksandra Milović je još jednom bila bolja od Sanje Mišović. Danas je igrala zaista odlično, postigla je prednost u otvaranju i tu prednost znalački relizovala u kasnijoj fazi partije. Možda je Aleksandru motivisala dobra igra sina Ilije koga je prije podne bodrila na Prvenstvu Crne Gore u ubrzanom šahu za mlade koje se danas igralo u OŠ Oktoih u Podgorici..