66. Prvenstvo Crne Gore u šahu za seniore – DEVETO KOLO

Podgorica 10- 20. decembar 2014.

Rezultati :
1. Potpara – Blagojević 1-0
2. Kontić - Pečurica 0-1
3. Drašković - Kalezić remi
4. Draško - Đukić remi
5. Krstonijević - Nikčević 0-1
6. Draganić- Kosić 0-1

U velemajstorskom duelu brzo su remizirali kolege iz reprezentacije Milan Draško i Nikola Đukić. Ovim remijem Đukić je sve bliži odbrani titule.

Potpara je pobjedio velemajstora Blagojevića i udaljio ga od borbe za prvo mjesto. U slovenskoj odbrani igrana je varijanta u kojoj bijeli žrtvuje damu za topa, lovca i uznapredovalog pješaka. Crni je dobro nastavio i izgledalo je da je u potpunosti neutralisao prijetnje bijelog. Međutim u želji da u potpunosti preuzme inicijativu negdje je pogriješio i bijeli je uspio da osvoji figuru za udaljenog pješaka što je bilo dovoljno za pobjedu..

U svojoj omiljenoj francuskoj odbrani Blažo Kalezić je crnim figurama održao ravnotežu protiv Luke Draškovića. Iako je izgledalo da je bijeli bolji zbog crnog izolovanog pješaka u centru crni je pravovremenim izmjenama i aktivnom igrom remizirao bez većih poteškoća.

Dragan Kosić je ušao u formu tek pred kraj turnira. U francuskoj odbrani u uzbudljivoj partiji savladao je crnim figurama Veljka Draganića i to je njegova druga uzastopna pobjeda;.

Nebojša Nikčević je novom pobjedom izbio na drugo mjesto. Krstonijević je igrao otvaranje starih epoha kraljev gambit i nastala je veoma oštra i dvosjekla pozicija. U uzbudljivoj borbi velemajstor je igao veoma inventivno i zasluženo pobjedio.

U škotskoj partiji Kontić je protiv Pečurice pokušavao da preciznim manevrisanjem dođe do prve pobjede i da se svom protivniku revanšira za poraz na Premijer ligi.. Međutim mladi Baranin je večeras bio na visini zadatka, iskoristio je nekoliko nepreciznosti bijelog i u dalekoj završnici dobio partiju.

Večeras je salu za igru posjetio predsjednik Evropske šahovske federacije, bivši prvak Evrope, velemajstor Zurab Azmajparašvili. On je danas doputovao u trodnevnu radnu posjetu Crnoj Gori. Odmah po dolasku je imao sastanak sa Direktorom Uprave za sport Igorom Vušurovićem, Predsednikom Crnogorskog olimpijskog komiteta Dušanom Simonovićem i Predsjednicom ŠS CG Angelinom Vuković nakon čega su imali konferenciju za štampu.

Nakon devetog kola na tabeli vodi Đukić sa 7 poena, dugi je Nikčević sa poenom manje, a treće mjesto drži Drašković sa 5,5 poena.