66. Prvenstvo Crne Gore u šahu – ŠESTO KOLO

66. Prvenstvo Crne Gore u šahu za seniore
Podgorica 10- 20. decembar 2014.

ŠESTO KOLO 15.12.2014.


Rezultati :

1.	Blagojević – Krstonijević remi
2.	Draganić  - Draško	  remi
3.	Kosić - Drašković	  remi
4.	Nikčević  - Kontić	  1-0
5.	Đukić  - Potpara	  1-0
6.	Kalezić  - Pečurica	  1-0

Najbrže završena partija bila je ona između klupskih drugova iz tivatske « Mimoze » Veljka Dragnić i velemajstora Milana Draška. Samo jedanaest poteza bilo je dovoljno i oni su se miroljubivo preselili u gledalište.

U derbiju Đukić – Potpara igrana je sicilijanska odbrana, počela je kao « paulsenka » ali je zatim prešla u ševeninšku varijantu. Crni je u jednom momentu, pri punoj tabli fugura, prebacio damu na kraljevo krilo a bijeli je pokušao da to iskoristi. Žrtvovao je pješaka a zatim krenuo u direktni napad na kralja. Crni je predao pred neizbježnim matom u 32 potezu.

U partiji Blagojević – Krstonijević igrana je slovenska odbrana. Krstonijević je dobro igrao otvaranje i imao je čvrstu poziciju. Blagojević je igrao na sitne, skoro nevidljive slabosti. Mijenjao je figure ali sa svakom promjenom položaja slabila je crna pozicija. Igledalao je da će Blagojević uspjeti da slomi otpor mladog Pljevljaka ali on je večeras bio na visini zadatka.Uspio je da remizira u 60 poteza a u završnoj poziciji imao je bolju poziciju.

Velemajstor Nikčević igra kao u najboljim danima. Danas je igrao odlično i u veoma uzbudljivoj partiji pobjedio Đorđija Kontića. Po njegovim riječima to mu je možda do sada i najbolja partija na šampionatu. Igrana je karo-kan odbrana, fijanketna varijanta.

Blažo Kalezić je konačno odigrao partiju u svom stilu i pobijedio Miloša Pečuricu. Igrana je c3 sicilijanka.a Kalezić je postepeno pojačavao poziciju, osvojio pješaka i kasnije uz dosta tehničkih poteškoća realizovao prednost.

Kosić je igrao svoju omiljenu igru daminog pješaka i pokušavao igrom na duge staze da savlada Draškovića.Crni se strpljivo branio i tražio svoju sansu u kontranapadu. Posle velike borbe remi je sklopljen u 58 potezu vječitim šahom.

Prvenstvo Crne Gore u šahu za seniorke
Podgorica 10. – 15. decembar 2014.

ŠESTO KOLO 15.12.2014.

Rezultati:

1.	Delević – Mišović	remi
2.	Milović  - Mustafić 	1-0

NINA DELEVIĆ NOVA ŠAMPIONKA

Ninu Delević niko nije ubrajao u favorite na državnom šampionatu za žene. Aleksandra Milović, naša najtrofejnija igračica, je bila apsolutni favorit za prvo mjesto a Sanja Mišović favorit za drugo mjesto. Poznato je ljudima od struke da je Nina izuzetno talentovana i da je imala sjajne rezultate u pionirskoj i omladinskoj konkurenciji ali isto tako da je već godina van šaha, da je završila fakultet, zaposlila se. To je put koji su izabrale mnoge naše mlade šahistkinje koje su već duže vrijeme ne bave ozbiljno šahom a imale su odlične rezultate kao omladinke. Šteta što na ovom šampionatu nijesu nastupale Milica Bubanja, Savica Tomović, Branka Vujačić, Jelena Nerić i mnoge druge.
Nina je veoma ćudljiva igračica, mnogo toga joj zavisi od inspiracije. Kada joj igra krene opasna je za sve. Tako je bila i ovog puta, igrala je najbolje i potpuno zasluženo je osvojila titulu.

Danas je brzo remizirala sa Sanjom Mišović i obezbijedila diobu prvog mjesta.Aleksandra je pobjedila Edvinu Mustafić ali to je bilo dovoljno samo za drugo mjesto.

Po dodatnim kriterijumima Nina je prva Aleksandra druga.