43. Šahovska olimpijada – KINA PRVA U OBIJE KONKURENCIJE

43rd  Chess Olympiad, Batumi 23.09-06.10.2018.

PAROVI/REZULTATI 

Završena 43. Šahovska olimpijada

11. kolo, 05.10.2018.

KINESKI ZMAJ POKORIO ŠAHOVSKI SVIJET

 

  1. Šahovska olimpijada u Batumiju završena je dvostrukom pobjedom kineskih selekcija.

 

U muškoj konkurenciji tri ekipe dijele prvo mjesto sa istim brojem meč bodova.  Po dopunskim kriterijumima zlato je pripalo Kini, srebro Sjedinjenim američkim državama a bronza Rusiji.

Sa bodom manje slijede Poljska i Engleska.

 

U ženskoj konkurenciji prvo mjeto dijele Kina i Ukrajina ali su Kineskinje bolje po dodatnim kriterijumima. Treće mjesto zauzela je ekipa Gruzuje  dok je glavni favorit Rusija tek na četvrtom mjestu.

 

Naša muška selekcija zauzela je sa pet pobjeda, četiri neriješena meča, dva poraza i 14 meča bodova  36. mjesto u konkurenciji 185 zemalja. Prema rejtingu bilo smo rangirani na 47. mjestu. Iz zemalja regiona ispred nas su Hrvatska (26) i Slovenija (32) sa istim brojem meč bodova (14) ali sa boljim dodatnim kriterijumima.

Naša ženska selekcija  je sa 12 meč bodova (pet pobjeda, dva neriješena meča i četiri poraza) zauzela 55.mjesto u konkurenciji 151 zemalja. Od zemalja regiona ispred nas su Srbija na 22.mjestu, Slovenija na 31 i Hrvatska na 39.  Naša selekcija je prema rejtingu bila rangirana na 70. mjestu.

 

Sa izbora u Batumiju dvije lijepe vijesti za Crnu Goru. Veselin Vanja Drašković je izabran za počasnog potpredsjednika Evropske šahovske unije a Jovan Milović je izabran za predsjednika 1.5 zone FIDE. Ovu zonu čine Albanija, Grčka, Turska, Srbija, Crne Gora, Jermenija i Gruzija.

Island (44) Crna Gora (47)
Iceland (ISL) 1,5-2,5 Montenegro (MNE)
1 Steingrimsson, Hedinn GM 2573 remi Đukić Nikola GM 2511
2 Hjartarson, Johann GM 2530 0-1 Blagojević Dragiša GM 2479
3 Stefansson, Hannes GM 2502 remi Kosić Dragan GM 2465
4 Kjartansson, Gudmundur IM 2428 remi Drašković Luka IM 2449

 

Ekvador (50) Crna Gora (70)
Ecuador (ECU) 2-2 Montenegro (MNE)
1 Fierro Baquero, Martha L. IM 2369 remi Milovic, Aleksandra WIM 2176
2 Heredia Serrano, Carla WGM 2159 remi Stojanovic, Marija R WIM 2113
3 Ortiz Verdesoto, Anahi WFM 1954 remi Koljević  Nikolina WFM 1898
4 Sarmiento Robles, Paula WFM 1750 remi Radošević Nevena WCM 1600

 

Muška reprezenatcija je pobjedom protiv veoma dobre selekcije Islanda uspješno završila svoj nastup na olimpijadi.

 

U meču muških selekcija  prvi je remizirao Luka Dršakovič. On nije uspio da postigne prednost u otvaranju  bijelim figurama pa je nakon serija izmjena remi sklopljen ponavljanjem poteza u složenoj završnici.

 

Ubrzo zatim je remizirao Dragan Kosić koje je u daminoj indijskoj odbrani uspješno parirao svim pokušajima bijelog i uspio da osvoji pješaka. U reduciranoj topovskoj završnici to nije bilo dovoljno za pobjedu.

 

Prednost našoj ekipi donio je Dragiša Blagojević koji je odličnom igrom potpuno nadigrao Johana  Hjartansona u holandskoj obrani.

 

Đukić je u grinfeldovoj odbrani izabrao varijantu u kojoj žrtvovao dva pješaka ali zauzvrat imao stalnu inicijativu. Igra je zadržala takav karakter do samog kraja pa je u momentu sklapanja remija bijeli imao dva pješaka više ali bez ikakvih šansi da pokuša da igra na pobjedu.

 

Naša muška reprezantacija je  sa 14 osvojenih meč bodova zauzela 36.mjesto.

Najbolji u ekipi bio je Nikola Đukić sa 7 poena iz 11 partija i perfomansom od 2604 poena.

 

Ženska reprezentacija je svoj nastup na olimpijadi završila neriješenim mečom.

 

Poslije pet uzastopnih pobjeda Aleksandra Milović je remizirala. Njena protivnica je izabrala čvrstu varijantu gdje Aleksandra crnim figurama nije uspjela “da zamuti vodu”. Nakon dugog pozicionog nadmudrivanja remi je sklopljen u dalekoj topovskoj završnici.  

 

Nikolina Koljević je potvrdila da smo dobili veoma jaku i pouzdanu igračicu. Crnim figurma je u taraševoj odbrani lako parirala svim  pokušajima bijele i remizirala u završnici raznobojnih lovaca.

 

Nevena Radošević je danas igrala veoma dobro. U daminom gambitu stalno je imala blagu prednost. Njena protivnica je uspješno parirala i remi je sklopljen u dalekoj završnici sa reduciranim materijalom.

 

Strpljivom igrom Marija Stojanović je osvojila pješaka i dugo pokušavala da realizuje svoju nadmoć u završnici u kojoj su obje strane imale po damu i topa. Nažalost, partija je završena remijem a time je propuštene prilika  da pobjedom završimo dobar nastup na olimpijadi.

 

Pet pobjeda, dva neriješena meča i četiri poraza sa osvojenim 55. mjestom je učinak naše ženske reprezentacije što je obzirom na to da smo ekipu u potpunosti podmladili  dobar rezulatat.

Najbolja u našoj bila je Aleksandra Milović sa 6,5 pona iz 8 partija i perfomansom od 2315 poena.

04.10.2018.

Dva neriješena meča

 

Crna Gora (47) Kolumbija (58)
Montenegro (MNE) 2-2 Colombia (COL)
1 Đukić Nikola GM 2567 1-0 Gallego Alcaraz, Andres Felipe IM 2511
2 Blagojević Dragiša GM 2476 0-1 Rios, Cristhian Camilo IM 2465
3 Drašković Luka IM 2449 0-1 Sanchez, Sebastian Felipe IM 2424
4 Kalezić Blažo IM 2448 1-0 Martinez Romero, Martin IM 2438

 

Dominikanska republika (89) Crna Gora (70)
Dominican Republic (DOM) 2-2 Montenegro (MNE)
1 Castillo Pena, Patricia Evarista WIM 2176 1-0 Milovic, Aleksandra WIM 1-0
2 Hazim Gonzalez, Elizabeth WIM 2113 remi Stojanovic, Marija R WIM remi
3 Diaz Cesar, Wilsaida Pieranlly 1898 0-1 Koljević  Nikolina WFM remi
4 Rosario Almanzar, Raydily 1600 remi Radošević Nevena WCM remi

 

Seniori nijesu uspjeli da savladaju Kolumbiju.

 

Nikola Đukić je doveo našu ekipu u vođstvo. Igrana je veoma komplikovana varijanta sicilijanske odbrane u kojoj je naš šampion pokušao da svog a pješaka promoviše u damu a crnu svoje šanse tražio u napredovalim pješacima u centru. Prvo je crni žrtovao kvalitet a zatim je bijeli vratio istom mjerom. U ključnom trenutku crni je izabrao pogrešno polje sa kojeg je damom mogao da napadne bijelog kralja i umjesto u remi  došao u uzgubljenu poziciju.

Blagojević se branio slovenskom odbranom a bijeli je odabrao varijantu sa žrtvom pješaka. Stalno je vršio pritisak na crnu poziciju i postepeno pojačavao poziciju. Crne  lake figure su bile pasivne a kada je bijeli zaprijetio da topom i skakačem ugrozi crnog kralja crni je predao. To je prvi poraz našeg velemajstora koji je igrao odlično na olimpijadi.

 

U francuskj odbrani Drašković nije postigao prednost u otvaranju i partija se kretala u okviru ravnoteže. U jednom trenutku izabrao je pogrešan plan a crni je iskoristio tu nepreciznost i preuzeo inicijativu. Osvojio je pješaka i preveo igru u dobijenu završnicu.

 

Martinez Romero je u klasičnoj varijanti francuske odbrane žrtovao protiv Kalezića sve što  je bilo pri ruci. Išao je striktno na mat. Crni se hladnokrvno i precizno branio i dobio partiju.

 

Ženska reprezentacija je propustila da savlada Dominkansku republiku.

 

Aleksandra Milović je još jednu partiju odigrala u svom, sada prepoznatljivom stilu. Originalno je odigrala otvaranje, nastavila sa sjajnom igrom u središnjici i prevela igru u dobijenu završnicu.

 

Marija Stojanović je nakon dugog laviranja uspjela da osvoji pješaka ali kako je to vodilo u završnicu raznobojnih lovaca to nije bilo dovoljno za pobjedu.

 

Nikolina Koljević je u malo boljoj poziciji previdjela međupotez protivnice nakon koje se njena pozicija srušila kao kula od karata.

 

Nebena Radošević je  odlično odigala partiju, nadigrala protivnicu, osvojila pješaka i kada se očekivala rutinska realizacija grubo je pogriješila i partija je završena remijem.

 

Kinezi su nanijeli prvi poraz Poljacima. Amerikanci su minimalno savladali Jermeniju, Rusija Englesku a Francuska Hrvatsku.

 

Kod žena dva derbija visokog rizike Ukrajina – Rusija i Azerbejdžan -Jermenija su završeni neriješeno sa sva četiri remija.

 

Održani su i izbori za predsjednike Svjetske i kontinenatalnih šahovskih federacija.

 

Novi predsjednik Svjetske šahovske federacije (FIDE) je Arkadije Dvorkovič iz Rusije. On je imao više glasova od glavnog konkurenta Jorgosa Makropulosa.

Novi predsjednik je šahovskom svijetu poznat kao dobar šahista amater i sin čuvenog šahovskog radnika i jednog od najboljih šahovskih sudija Vladimira Dvorkoviča.

Ostalima daleko poznatiji kao bivši potpredsjednik Ruske vlade i predsjednik organizacionog odbora Svjetskog prvenstva u fudbalu –  Rusija 2018. Zbog toga i ne čudi da je odmah dobio čestitku od predsjednika Svjetske fudblaske federacije.

 

Zurab Azmajparašvili je ponovo izabran za predsjednika Evropske šahovske unije (ECU). Bivši prvak Evrope je bio bez protiv kandidata.

03.10.2018.

 

Ukrajina (6) Crna Gora (47)
Ukraine  (UKR) 3-1 Montenegro (MNE)
1 Ivanchuk, Vassily GM 2710 1-0 Đukić Nikola GM 2567
2 Kryvoruchko, Yuriy GM 2695 1-0 Kosić Dragan GM 2465
3 Ponomariov, Ruslan GM 2681 0-1 Drašković Luka IM 2449
4 Korobov, Anton GM 2685 1-0 Kalezić Blažo IM 2448

 

Crna Gora (70) Novi Zeland (78)
Montenegro (MNE) 2,5-1,5 New Zealand (NZL)
1 Milovic, Aleksandra WIM 2176 1-0 Milligan, Helen CM 1942
2 Stojanovic, Marija R WIM 2113 remi Punsalan, Vyanla M WCM 1932
3 Koljević  Nikolina 1898 remi Zhang, Jasmine Haomo WFM 1899
4 Radošević Nevena 1600 remi Qin, Joy Shu Yan WCM 1727

 

Seniori su izgubili protiv jake Ukrajine.

 

Nikola Đukić je izgubio protiv legendarnog Viktor Ivančuka grubom greškom u jednakoj poziciji. Forsirao je rasplet previdjevši jednostavan međupotez protivnika.

Luka Drašković ja savladao bivšeg prvaka svijeta Ponomarjova koji je preambiciozno igrao u otvaranju. Kada je Ponomarjov popravio šanse previdio je udar crnog i ostao bez figure. Velika pobjeda mladog Draškovića.

Krivoručko je strpljivom igrom lagao povečavao prednost protiv Kosića i jednu malu prednost doveo do čitavog poena.

Korobov je iscjedio suvu drenovinu dobivši Kalezića u stotom potezu iskoristivi zamor našeg olimpijca

 

Ženska reprezentacija je prekinula niz minimalnih nezasluženih poraza i savladala Novi Zeland sa 2,5-1,5.

Odličnu partiju je pružila Aleksanda Milović  nadigravši potpuno svoju protivnicu. Ostale su igrale veoma sigurno. Marija Stojanović je remizirala ponavljanjem poteza u neizvjesnoj poziciji u kraljevoj indijskoj odbrani. Nikolina je održala malo slabiju poziciju a Nevena je odlično odigrala partiju i imala čak i malo prijatniju poziciju u trenutku  kada je sklopljen remi.

 

Naša muška ekipe sjutra igra protiv Kolumbije a ženska protiv Dominikanske republike.

 

Na čelu muškog dijela olimpjade nalazi se Poljska koja je danas savladala favorizovane Sjedinjene američke države a kod žena vode Kineskinje koje su  danas bile bolje od Kazahstana.

02.10.2018.

 

Srbije (45) Crna Gora (47)
Serbia (SRB) 2-2 Montenegro (MNE)
1 Popovic, Dusan GM 2517 0-1 Đukić Nikola GM 2567
2 Zajic, Milan GM 2497 remi Blagojević Dragiša GM 2476
3 Nenezic, Marko IM 2495 1-0 Drašković Luka IM 2449
4 Ivic, Velimir IM 2472 remi Kalezić Blažo IM 2448

 

Crna Gora (70) Kolumbija (32)
Montenegro (MNE) 1,5-2,5 Colombia (COL) WIM
1 Milovic, Aleksandra WIM 2176 1-0 Castrillon Gomez, Melissa WGM 2248
2 Stojanovic, Marija R WIM 2113 0-1 Franco Valencia, Beatriz Irene IM 2191
3 Koljević  Nikolina 1898 Remi Rodriguez Rueda, Paula Andrea WIM 2298
4 Radošević Nevena 1600 0-1 Franco Valencia, Angela WIM 2188

Regionalni derbi između Srbije i Crne Gore završen je bez pobjednika.

Đukić je, crnim figurma, u dugom pozicionom laviranju u ređoj varijanti sicilijanske odbrane bio bolji od Dušana Popovića i savladao ga u dalekoj završnici. Zajić je u katalonskoj partiji, protiv Blagojevića preveo igru u jednaku poziciju sa parom topova i raznobojnim lovcima. Nenezić je savladao Luku Drašković poslije tihe pozicione borbe koja se u drugom dijelu partije pretvorila u pravi pozicioni rat. Činilo se da Blažo Kalezić može više od remija što bi donijelo pobedu našoj ekipi ali se na kraju, poslije velike bure, sve umirilo u remi obaveznim ponavljanjem poteza.

Novi minimalni poraz ženske ekipe.

Photo: batumi2018.fide.com

Aleksandra Milović je originalnim tretiranjem otvaranja izbacila protivnicu iz poznatih šema. Iako je crna stajala veoma dobro bila je dovoljna jedna nepreciznost da Aleksandra dođe do lijepe pobjede.

U momentu kada je bijela iznenada krenula u napad svojim skakačem Marija Stojanovič je imala mogućnost da ostvari jasnu pozicionu prednost. Nažalost ona je grubo pogriješila i nakon efektnog udara protivnice došla u izgubljenu poziciju.  Takav pad koncetracije je najviše rezultat veoma neprijatnog događaja koji je prethodio partiji – lopovi su “posjetili” Marijinu sobu i odnijeli niz vrijednih stvari.

Nikolina  potvrđuje da je u odličnoj formi. I danas je igrala odlično i bila veoma blizu da savlada svoju renomiranu protivnicu.

Nevena Radošević plaća danak neiskustvu na ovako velikim takmičenjima. Posle odlično odigrane partije kada je imala obećavajuću poziciju nepotrebno je žrtvovala kvalitet a zatim dopustila stvaranje slobodnog pješaka u centru što je odlučilo partiju.

01.10.2018.

Pobjede u sedmom kolu

 

Crna Gora (47) Zambija (95)
Montenegro (MNE) 3,5-0,5 Zambia (ZAM)
1 Đukić Nikola GM 2567 Remi Kayonde, Andrew IM 2273
2 Blagojević Dragiša GM 2476 1-0 Munenga, Douglas D FM 2208
3 Drašković Luka IM 2449 1-0 Simutowe, Musatwe CM 2160
4 Kalezić Blažo IM 2448 1-0 Kaulule Siame, Kela 2393

 

Ujedinjeni arapski emirati (107) Crna Gora (70)
United Arab Emirates (UAE) 1,5-2,5 Montenegro (MNE)
1 Nouman, Amna WIM 1909 0-1 Milovic, Aleksandra WIM 2176
2 Al Maamari, Wafia Darwish WCM 1774 0-1 Stojanovic, Marija R WIM 2113
3 Almaini, Aishah Sarhan 1490 remi Koljević  Nikolina 1898
4 Mariam, Essa 1460 1-0 Rakić Tijana 1651

U sedmom kolu obje naše reprezentacije su bile uspješne. Muškarci su ubjedljivo savladali Zambiju a žene su minimalnim rezultatom savladali Ujedinjene arapske emirate.

Muškarci su bili veoma sigurni. Remizirao je jedino naš  šampion Nikola Đukić koji nije uspio da savlada svog protivnika u karo–kanu. U ostalim partijama naši šahisti su bili na visini zadatka i bez prevelikih poteškoća savladali svoje rivale.

Dame su savladale Ujedinjene arapske emirate minimalnim rezultatom. Sigurne su bile naše najiskusnije igračice Mijović i Stojanović koje su u skandinavskoj odnosno sicilijanskoj odbrani  stpljivom igrom nadigrale svoje protivnice. Nikolina Koljević je crnim figurama remizirala u taraševoj odbrani i to je bilo dovoljno za pobjedu meču. Tijana Rakić je previdjela taktički udar u otvaranju i odmah došla u izgubljenu poziciju.

U muškoj konkurenciji lideri Azerbejdžan i Poljska su igrali neriješeno sa sva četiri remija. “Tvdi su bili i mečevi na vrhu Ukrajina-Kina, Njemačka-Holandija i Češka – Izrael. Sjedinjene države su savladale Hrvatsku sa 3-1. Kuriozitet je neriješen rezultat Rusije sa podmlađenom ekipom Srbije. Za iznenađenje se pobrinuo mladi Nenezić koji je savladao Jakovenka.

U ženskoj konkurenciji Jermenija je bila bolja od Sjedinjenih američkih država,  Kina od Holandije Ukrajina od Irana.

30.09.2018

Remi muškaraca, minimalan poraz ženske ekipe

 

Moldavija (30) Crna Gora (47)
Moldova (MDA) 2-2 Montenegro (MNE)
1 Iordachescu, Viorel GM 2591 remi Đukić Nikola GM 2567
2 Hamitevici, Vladimir GM 2505 remi Blagojević Dragiša GM 2476
3 Svetushkin, Dmitry GM 2580 remi Kosic, Dragan GM 2465
4 Morozov, Nichita IM 2452 remi Kalezić Blažo IM 2448

 

Egipat (52) Crna Gora (70)
Egypt  (EGY) 2,5-1,5 Montenegro (MNE)
1 Mona, Khaled WGM 2157 0-1 Milovic, Aleksandra WIM 2176
2 Wafa, Shrook WGM 2136 1-0 Stojanovic, Marija R WIM 2113
3 Wafa, Shahenda WGM 2129 1-0 Koljević  Nikolina 1898
4 Moaataz, Ayah WIM 2020 remi Rakić Tijana 1651

 

Muškaci su odigrali još jedan odličan meč i igrali neriješeno protiv Moldavije.

 

Jordačesku je pokušao izborom varijante u sicilijanskoj odbrani da iznenadi Đukića ali mu to nije pošlo za rukom. Đukić je lako parirao svim pokušajima bijelog i lako remizirao  crnim figurama.

Blagojević je bijelim figurma dugo ali bezuspjšeno pokušavao da slomi otpor protivnika u holandskoj odbrani.  Kalezić je remizirao u jednoj borbenoj partiji sa puno obrta i obostranim šansama.

Najuzbudljivije je bilo u partiji Svetuškim- Kosić. Svetuškin je poveo napada na kralja u francuskoj odbrani ali se Kosić odlično branio. U jednom trenutku žrtvovao je kvalitet za lovački par i pješaka. U tom trenutku tabla je izgledala kao minsko polje sa mnogo dopadljivih ali ”otrovnih“ rješenja. Oba velemajstora su dobro komandovala svojim vojskama. U cajtnotu je partija završena vječitim šahom.

 

Dame su izgubile meč minimalnim rezultatom iako su prema pozicijama mogle i do pobjede. Aleksandra Milović je iznenadila protivnicu rijetko igranim nastavkom. Ova je pogriješila i došla u izgubljenu poziciju već u ranoj fazi partije. Tijana Rakić je remizirala u klasičnoj varijanti karo–kana. Marija Stojanović u sicilijanskom otvaranju bijelim figurama nije napravila prednost ali je mogla da uđe u završnicu u  kojoj su sva četiri topa na ploči i gdje bi remi bio neminovan rezulatat. Ona je, vjerovatno igrajući na pobjedu, izabrala drugi nastavak i daljom mlakom igrom dopustila da crna preuzme inicijativu.

 

Nikolina Koljević je pretrpjela prvi poraz nakon tri pobjede i dva remija. Protivnica je za inicijativu žrtvovala kvalitet. Nikolina se nije najpreciznije branila i došla u slabiju poziciji propustivši par puta nastavak koji bi uravnotežio pozciju, U samom finišu grubo je previdjela damu i odmah predala partiju.

 

U muškoj konkurenciji Azerbejdžan je zabilježio i šestu pobjedu, ovaj put protiv Češke. Rusija i Indija su igrali neriješeno sa sva četiri remija a Sjedinjenje američke države su visoke porazile Bosnu i Hercegovinu. Hrvatska je ubjedljivo savladala Norvešku a Srbija Venecuelu.

 

U ženskoj konkurenciji glavni favorit Rusije se vjerovatno već oprostila od zlata jer je pretrpjela i drugi poraz, ovaj put ubjedljiv: 3-1 protiv Jermenije. Indija je otkinila prvi bod Amerikankama a sestre Muzičuk sjajno predvode Ukrajinu.

28.09.2018.

Crna Gora (47) Kanada (28)
Montenegro (MNE) 2-2 Canada (CAN)
1 Đukić Nikola GM 2567 1-0 Hansen, Eric GM 2629
2 Blagojević Dragiša GM 2476 Remi Preotu, Razvan GM 2513
3 Drašković Luka IM 2449 0-1 Noritsyn, Nikolay IM 2482
4 Kalezić Blažo IM 2448 remi Bareev, Evgeny GM 2666

 

Crna Gora (70) Holandija (16)
Montenegro (MNE) 1-3 Netherlands (NED)
1 Stojanovic, Marija R WIM 2113 Remi Haast, Anne WGM 2345
2 Koljević  Nikolina 1898 Remi Lanchava, Tea IM 2339
3 Rakić Tijana 1651 0-1 Paulet, Iozefina WGM 2275
4 Radosevic, Nevena 1600 0-1 Ratsma, Rosa WIM 2260

Muškarci su igrali neriješeno protiv odlične ekipe Kanade. Bili smo bliži pobjedi. Đukić je nadigrao svog renomiranog protivnika u španskoj partiji. Blagojevič i Kalezić su lako održali ravnotežu crnim figurama pa čak imali i bolje pozicije. Potrebno je naglasiti da je Kalezić igrao protiv prekaljenog ruskog borca Evgenija Bareeva koji sada igra za Kanadu.. Šteta što je Drašković izgubio bijelim figurama zapavši u probleme još u otvaranju..

Dame su izgubile 3-1 protiv mnogo jače ekipe i to je bilo očekivano.  Teško se boriti protiv ekipe koja je danas nastupila sa dve velemajstora i dva internacionalna majstora. Dva borbena remija na prve dvije table je dokaz da naša ekipa ima dobar potencijal.

U šestom kolu muškarci igraju protiv Moldavije (30) a dame protiv Egipta (52).

27.09.2018.

Luksemburg (81) Crna Gora (47)
Luxembourg (LUX) 1,5-2,5 Montenegro (MNE)
1 Wiedenkeller, Michael IM 2464 1-0 Đukić Nikola GM 2567
2 Berend, Fred IM 2358 0-1 Blagojević Dragiša GM 2476
3 Linster, Philippe 2273 Remi Kosic, Dragan GM 2465
4 Jeitz, Christian 2220 0-1 Kalezić Blažo IM 2448

 

Alžir (67) Crna Gora (70)
Algeria (ALG) 1-3 Montenegro (MNE)
1 Mezioud, Amina WIM 2056 remi Stojanovic, Marija R WIM 2113
2 Latreche, Sabrina WIM 2056 0-1 Koljević  Nikolina 1898
3 Toubal, Hayat WIM 1862 0-1 Rakić Tijana 1651
4 Nassr, Rania WFM 1901 Remi Radosevic, Nevena 1600

 

Naši šahisti su bili favoriti protiv Luksemburga ali su do pobjede u meču došli tek nakon velike borbe, Wiedenkeller,je neočekivano savladao Đukića. U fijanktetnoj varijanti grinfelodve odbrane bijeli je žrtvovao pješaka za inicijativu i  kontrolu crnih polja. Pozicija je bila u okviru ravnoteže kada je naš šampion odlučio da uzme i drugog pješaka. Bijeli je žtrvovao kvalitet i ostvario potpunu pozicionu  dominaciju. Svoju pozicionu prednost preveo je u završnicu lakih figura sa pješakom više koju je realizovao u 59 potezu.

Pobjede bijelim figurama zabilježili su Blagojevič i Kalezić i donijeli ukupnu pobjedu u meču. Blagojević je sigurnom igrom od početka vršio pritisak na crnu poziciju. Kada je osvojio pješaka preciznom igrom je svoju prednost doveo do pobjede. Kalezić je vodio rovovski rat sa protivnikom, bijeli je svoju šansu tražio u napadu na kralja a crni u otvorenoj b liniji. U veoma neizvjesnoj poziciji došla je do izražaja sjajana taktika našeg reprezentativca koji je sa par efektnih udara preokrenuo partiju u svoju korist.

Linster je protiv Kosića imao blagu inicijativu ali je naš velemajstor dobro parirao i preveo igu u bolju završnicu u kojoj su oba igrača imala po damu i skakača. Remi, koji je bio dovoljan našoj ekipi za pobjedu u meču je sklopljen ponavljanjem poteza.

Sjajna igra i pobjedan našeg ženskog tima- Iako su I danas nastupile bez naše najbolje igračice Aleksandre Milović  dame su ubjedljivo savladale ekipu Alžira koja je bolje kotirana i koja u svom sastavu ima četiri internacionalna majstora. Odavno nijemso vidjeli bolje izdanje naše ženska ekipe – pobjeda je mogla biti još ubjedljivija.

Marija Stojanović je odlično tretirala najdorfovu varijantu sicilijanske odbrane. Kada je sprovela udar pješakom d5 u centru preuzela je igru u svoje ruke. Stalno je imala inicijativu i  osvojila dva pješaka. Dugo je pokušavala da realizuje svoju prednost u završnici dama i raznobojnih lovaca. Prihvatila je remi u trenutku kada je naša ekipa obezbjedila pobjedu.

Briljantno je igrala Nikolina Koljević potpuno nadigravši svojoju protivnicu u pirčevoj odbrani. To je igra kojom bi se pohvalio bilo koji velemajstor. Nadigrala je protivnicu u otvaranju, osvojila pješaka a zatim vratila pjeaška i aktivirala sve svoje figure. Partija je zavšrena efektnom matnom slikom.

Tijana Rakič je izvanednom igrom savladala crnim figurama svoju protivnicu koja ima 200 poena veći rejting. Ostvarila je prednost u otvaranju i postepeno pojačavala pritisak na bijelu poziciju. Impresivan je bio plan koji je odabrala da aktivira svog kralja. Bijeli topovi su bili zauzeti odbrambenim zadacima i crni monarh je došao duboko u bijelu poziciju napadajuči bijele pješake. Kada je pao prvi pješak biela pozicija se raspala kao kula od karata.

Nevena Radoševič je takođe bila blizu pobjede. Odličnom igrom u središnjici,  osvojila je pješaka i prevela igru u damsku završnicu sa pješakom više. Crna se uporno branila i uspjela da remizira.

Selektor Predrag Nikač može biti ponosan današnjom igrom svojih izabranica.Više od pobjede imponovala je igra naše reprezentacije.

Naša muška reprezentacija se sjutra sastaje sa Kanadom (28) a žene sa Holandijom koja je 16. nosilac..

 

26.09.2018.

Pobjede u trećem kolu

 

Crna Gora (47) Uganda (90)
Montenegro (MNE) 3,5-0,5, Uganda (UGA)
1 Đukić Nikola GM 2567 1-0 Ssegwanyi, Arthur IM 2347
2 Blagojević Dragiša GM 2476 Remi Kawuma, Patrick FM 2329
3 Drašković Luka IM 2449 1-0 Okas, Walter 2258
4 Kalezić Blažo IM 2448 1-0 Nsubuga, Haruna FM 2222

 

Maroko (97) Crna Gora (70)
Morroco (MAR) 1,5-2,5 Montenegro (MNE)
1 Rania, Sbai WIM 1893 0-1 Stojanovic, Marija R WIM 2113
2 Mayar ElIdrissi, Firdaous 1797 0-1 Koljević  Nikolina CM 1898
3 Makhlouf, Ahlam WFM 1408 1-0 Rakić Tijana 1651
4 Alaoui Belghiti, Chaimaa WFM 1689 remi Sikorova, Olga WGM 1600

 

Još jedna dobra igra i visoka pobjeda muškog tima. Iako smo po rejtingu bili apsolutni favoriti ekipa Uganda je pružila žilav otpor našoj ekipi.

Đukić je u španskoj partiji  bijelim figurama blokirao centar i pokrenuo akciju na kraljevom krilu. Kada je crni oslabio kompleks bijelih polja, pravovremenim izmjenama oslabio je crnu  poziciju i stvorio slobodnog pješaka. Kombinovanim prijetnjama sa uznapredovalim slobodnim centralnim pješakom i napadom na kralja slomio je otpor protivnika.

Drašković je u pirčevoj odbrani, nakon pritiska po d liniji, osvojio pješaka i taj suficit preciznom igrom pretvorio u čitav poen.

Kalezic je u francuskoj odbrani zaoštrio poziciju i rokirao se na suprotnu stranu u odnosu na protivnika. Kada je bijeli popustio u centru i dopustio udar u centru sve je bilo gotovo.

Blagojević crnim figurama nije uspio da postigne nište više od remija. Bijeli je odlično odigrao partiju i u katalonskoj odbrani lako remizirao.

Ženska ekipa je minimalnim rezultatom savladala solidni Maroko koji u svom sastavu ima internacionalnog majstora i dva fide majstora, Naša reprezentacija je bila oslabljena neigranjem Aleksandre Milović koje nije nastupila iz zdrastvenih razloga.

Marija Stojanović je danas sjajno odigrala partiju i crnim figurma savladala svoju koleginicu po tituli. U kraljevoj indijskoj odbrani rano je zahvatila inicijativu i svim figurama krenula u napad na protivničkog kralja. Bijela se odbranila od napada ali je ostala sa pješakom manje. Marija je svoju prednost sigurno pretvorila u važnu pobjedu.

Mlada Nikolina Koljević  je zabilježila još jednu brzu pobjedu. U  sicilijanskoj odbrani sa ranim Lb5 njena protivnica se nije najbolje snašla i brzo je došla u slabiju poziciju, U jednom trenutku crna je previdjela jednostavan dvojni udar i ostala bez figure. Iako se crna borila do 36 poteza  ostatak partije je bio samo formalnost.

Naša mlada šampionka Tijana Rakić je preambiciozno odigrala otvaranje dopustivši da se razigraju bijele figure. Prvo je izgubila pješaka a kada je previdjela i figuru obustavila je otpor.

Nevena Radošević je u svom debiju za reprezentaciju startovala remijem. Igrana je nimcoindijska odbrana u kojoj je crna prva zaprijetila napadom na kralja. Nakon izmjena lakih figura pozicija se stabilizovala i Nevena je krenula sa tematskim nastupom pješaka na daminom krilu. Remi je sklopljen ponavljanjem poteza.

U četvrtom kolu muška ekipa se sastaje sa Luksemburgom koji je 81 nosilac a žene igraju protiv ekipe Alžira koja je 67 nosilac, Muškarci su favoriti a dame igraju sa ekipom u kojoj nastupaju četiri internacionalna majstora i koja je bolje kotirane od naše.

U trećemokolu već je došlo do okršaja jakih ekipa, bilo je nekoliko veoma uzbudljivih mečeva

Zemlje iz regiona se dobro drže, Hrvatska se u muškoj konkurenciji nalazi na diobi prvog mjesta sa sve tri pobjede, Srbija je igrala neriješeno sa jakom Njemačkom. U ženskoj konkurenciji Srbija je igrala neriješeno sa Indijom a Slovenija je savladala Holandiju.

 

25.09.2018.

Porazi naših reprezentacija u drugom kolu

Švajcarska Crna Gora
 Switzerland (SUI) 2,5-1,5 Montenegro (MNE)
1 Bogner, Sebastian GM 2619 remi Đukić Nikola GM 2567
2 Pelletier, Yannick GM 2544 remi Kosić Dragan GM 2465
3 Georgiadis, Nico GM 2522 1-0 Drašković Luka IM 2449
4 Studer, Noel GM 2484 remi Kalezić Blažo IM 2448

 

Crna Gora Češka
Montenegro (MNE) 0,5-3,5 Czech Republic (CZE)
1 Milovic, Aleksandra WIM 2176 0-1 Olsarova, Karolina WGM 2303
2 Stojanovic, Marija R WIM 2113 0-1 Worek, Joanna WGM 2295
3 Koljević  Nikolina CM 1898 remi Petrova, Kristyna WIM 2248
4 Rakić Tijana 1651 0-1 Sikorova, Olga WGM 2276

 

U drugom kolu obje naše reprezentacije su poražene: muškarci minimalno protiv Švajcarske a žene ubjedljivo protiv Ćeške.

 

Muškarci su igrali veoma dobro protiv Švajcarske i nijesu zaslužili da budu poraženi u ovom meču.

Blažo Kalezić je bijelim figurama brzo remizirao u blokadnoj varijanti francuske odbrane ušavši u varijantu u kojoj se mora držati vječiti šah pošto su mu napadnute dvije figura.

Đukić je bez većih poteškoća remizirao crnim figuram protiv Bognera u grinfeldovoj odbrani. U završnoj poziciji protivnici su imali raznobojne lovce i isti broj pješaka.

Kosić je vodio pravi rat protiv Peletjea,  igrao je veoma inventivno i bio veoma blizu pobjede. Pozicija je bila veoma dinamična i mijenjala se iz poteza u potez, sijevale su žrtve i kontražrtve.  Na kraju bura se stišala a na tabli je nastala jednaka završnica.

Jedini poraz pretprio je crnom figurama Luka Drašković. Igrana je sicilijanska odbrana, rauzerova varijanta u kojoj su protivnici rokirali na suprotnim stranama i svojim pješacima krenuli na protivničkog kralja. U složenoj poziciji, ali sa približno jednakim šansama Luka je previdio lijepu žrtvu protivnika nakon čega je ostao bez pješaka. Protivnik je preciznom igrom materijalnu prednost pretvorio u poen.

Dame su poražene ubjedljivo iako sam tok meča nije nagovještavao takav rezultat. Na kraju je odlučilo iskustvo Čehinja koje u svom sastavu imaju tri ženska velemajstora.

 

Aleksandra Milović je silovito krenula svojim pješacima na protivničkog kralja, nametnuvši svojoj protivnici borbu koja je izgledala kao hod po žici.  Kada su sva uzbuđenja prošla, u poziciji u kojoj je imala veliku materialnu prednost a protivnica bila prinuđena da se spašava vječnim šahom, kada se očekivao remi ponavljanjem poteza, ona je izgubila partiju. Šokantan poraz.

Marija Stojanović se branila kraljevom indijskom odbranom. Bijela je osvojila pješaka a Marija nije iskoristila napadačke mogućnosti koje joj je pozicija pružila. U samom finišu  previdjela je figuru i odmah zatim predala partiju.

Nikolna Koljević je remizirala ponavljanjem poteza u jednakoj poziciji. Igrana je sicilijanska odbrana a mlada Cetinjanka je aktivnim topovima stalno pravila probleme protivnici. koja se dobro branila.

Tijana Rakić je izgubila partiju “na neiskustvo”. Igrana je engleska odbrana i naša šampionka je dobro postavila svoje figure lako izjednačivši poziciju. Nastala je pozicija koja je zahtjevala dugotrajno pregrupisavanje figura u kojoj je presudno bilo iskustvo protivnice.

Većih iznenađenja nije bilo ni u drugom kolu.

U trećem kou muškarci igraju protiv Ugande a žene protiv Maroka.

 

24.09.2018.

Maksimalne pobjede naših reprezentacija

U prvom kolu 43. Šahovske olimpijade protivnici naših reprezentacija bile se ekipe iz Afrike. Muškarci su igrali protiv Kenije a dame protiv Gambije. Kao što se i moglo očekivati obje naše ekipe startovale su sa sve četiri pobjede. Dame su brzo zabelježile sve četiri pobjede, većinu u malom broju poteza. Nikolina Koljević je svoju protivnicu matirala već u devetom potezu i to je prva završena partija na olimpijadi. Mušakrci su imali tek nešto teži zadatak. Najduže je igrao Blagojević koji je slomio otpor svog protivnika tek u dalekoj završnici.

U ostalim mečevima nije bilo većih iznenađenja ako ne računamo par pojedinačnih remija koje su uspjeli da ostvare par igrača sa malim rejtingom u duelima  sa mnogo jačim protvinicima.

 

Crna Gora Kenija
Montenegro (MNE) 4-0 Kenya (KEN)
1 Đukić Nikola GM 2567 1-0 Magana, Ben CM 2074
2 Blagojevič Dragiša GM 2476 1-0 Singe, Philip  Mbwala 1845
3 Kosić Dragan GM 2465 1-0 Ngani, Victor 2022
4 Drašković Luka IM 2449 1-0 Methu, Joseph Muragu 2041

 

Crna Gora Gambija
Montenegro (MNE) 4-0 Gambia (GMB)
1 Milovic, Aleksandra WIM 2176 1-0 Jabbie, Fatou
2 Stojanovic, Marija R WIM 2113 1-0  Jallow, Hula
3 Koljević  Nikolina CM 1898 1-0 Jallow,S
4 Rakić Tijana 1651 1-0 Krubally, M.

Počela 43. Šahovska olimpijada

Partijama prvog kola danas će početi najveća šahovska smotra u istoriji. Premašeni su svi rekordi po brojnosti, na listi učesnika nalazi se 185 timova u muškoj i 151 u ženskoj konkurenciji. Ostaje da se vidi da li će u organizacionom smislu ova olimpijada premašiti prethodne. Obzirom da je Gruzija zemlja šaha, duge tradicije i slavnih svjetskih prvakinja Nine Gapridanšvili i Maje Čiburdanidze očekuje se da sve funkcioniše besprekorno.  U sportskom smislu ovo je pravi skup najboljih šahista današnjice: tu su šampion svijeta Karlsen, izazivač Karuana, vodeći igraći Kramnik, Karjakin, Ding Liren, Mamerdžarov, Aronjan, Giri … pa čak i bivši prvak svijeta Anand koji je dugo godina apstinirao sa olimpijada.

U muškoj konkurenciji favoriti po rejtingu su branioci titule – šahisti Sjedinjenih američkih država, Rusija je posle dugog niza godina tek drugi nosilac po rejtingu a ova šahovska velesila već dugi niz dugi niz godina čeka da osvoji olimpijsko zlato.

Sa prosječnim rejtigom ekipe većim od 2700 je čak pet reprezentacija: SAD (2772); Rusija (2764) Kina (2756), Azerbejdžan (2748 i Indija (2724). Oni su i glavni favoriti za osvajanje medalja mada je na olimpijadama uvijek bila važnija kompaktnost ekipa i trenutna forma od startnih rejting pozicija.

Crna Gora se sa prosječnim rejtingom od 2489 poena nalazi na 47. startnom mjestu. Od zemalja regiona najbolje kotirani su Hrvati na 18. mjestu (2608) a zatim Slovenci na 26. (2592). Oslabljena  Srbija je na 45. (2509) a Bosna i Hercegovina na 56 mjestu (2465).

U ženskoj konkurenciji Ruskinje su glavni favoriti. Jedino ova ekipa ima prosječan rejting veći od 2500 (2523) a Rusija je i najuspešnija ekipa na poslednjim velikim takmičenjima. Po rejtingu favoriti su još i Ukrajina (2486), Kina (2485), Gruzije (2484), Indija (2452).

Sa proječnim rejtingom 1960 poena  Crna Gora se nalazi na 70 startnoj poziciji. Od zemalja regiona Srbija je na 23. startnoj poziciji (2297), Slovenija na 35. (2222). Hrvatska 44. (2163).

U prvom kolu naša muška reprezentacija sastaje se sa reprezentacijom Kenije (137) a dame igraju protiv reprezentacije Gambije (147 nosilac). U oba meča naše reprezentacije su apsolutni favoriti.

Više informacija o olimpiajdi može se naći na oficijelnom sajtu: https://batumi2018.fide.com/en