28. Prvenstvo Crne Gore za mlade šahiste – najava – omogućen live prenos

Šahovski praznik na Cetinju

Šahovski savez Crne Gore organizuje 28. Prvenstvo Crne Gore za mlade šahiste na Cetinju, u periodu od 16. do 20. juna.

Prijavljeno je 170 mladih šahistkinja i šahista iz svih krajeva Crne Gore, koji će se nadmetati u kategorijama: do 8, do 10, do 12, do 14, do 16 i do 18 godina.

Takmičenje se igra po švajcarskom sistemu u 9. kola. Ukoliko u nekoj grupi ima manje od 10 učesnika ta grupa spajaće se sa odgovarajućom grupom dječaka/djevojčica.

Tempo igre u grupama do 8,10 i 12 godina je 45 minuta za partiju uz bonifikaciju od 15 sekundi po igraču, u ovim grupama pisanje poteza nije obavezno.

U grupama do 14,16 i 18 godina tempo igre je 90 minuta po igraču uz bonifikaciju od 30 sekundi, pisanje poteza u ovim grupama obavezno je do kraja partije.

Obezbijeđeni su pehari, medalje, diplome i šahovske knjige za najbolje, a posebne poklone obezbijedila je NLB banka generalni pokrovitelj turnira.

Sa finalnog turnira stiče se prohodnost ka Prvenstvima Evrope i Svijeta za mlade.

Podsjetimo, ranije su održana tri kvalifikaciona turnira (Nikšić, Podgorica i Bar) za tri regije sa kojih su najbolji izborili učešće na finalnom turniru. Tradicionalno pokrovitelj kvalifikacionih turnira bila je Sava osiguranje dok je pokrovitelj finalnog turnira već pomenuta NLB banka. Pomoć u organizaciji pružila je i firma Osmi red, dok ni ovog puta nije izostala podrška Ministarstva sporta i mladih.

Posebna novina je što će ljubiteljima šaha biti omogućen konstantan prenos događaja putem kanala Mne sport, a saradnja ŠSCG i Mne sporta je poseban iskorak u promociji i afirmaciji šaha, a pogotovo ovog takmičenja gdje nastupaju mladi šampioni!