20. PRVENSTVO CRNE GORE ZA MLADE 8-18 GODINA

_1934988589ZATVARANJE PRVENSTRVA

Proglašenjem pobjednika u kategoriji djevojčica do 14 i dječaka do 8 i do 18 godina završeno je Prvenstvo Crne Gore za mlade šahiste, koje se od 1. do 5. maja igralo u hotelu Grand na Cetinju.
U grupi djevojčica do 14 godina titulu prvaka je osvojila Emilija Vukanić, druga je bila Nikolina Koljević, a treća Anđela Janjušević. Kod dječaka do 8 godina zlato je pripalo Nikoli Jevriću, srebro Zahariju Perkoviću, a bronza Ivu Martinoviću. Prvo mjesto do 18 godina osvojio je Lazar Lekić, vicešampion sa istim brojem poena, ali slabijim dodatnim kriterijumima, postao je Božidar Kisić, dok je treće mjesto pripalo Aleksandru Tomiću.
Nagrade su uručili reprezentativac Crne Gore velemajstor Milan Draško i velika nada crnogorskog šaha, do skoro i sam učesnik ovakvih prvenstava, FIDE majstor Luka Drašković. Velemajstor Draško je na kraju pozdravio sve učesnike i proglasio turnir zatvorenim. Na Prvenstvu za mlade učestvovao je 91 igrač iz svih krajeva Crne Gore, a pobjednici su stekli pravo učešća na evropskom ili svjetskom prvenstvu za mlade za 2014. godinu.

————————–

PROGLAŠENJE POBJEDNIKA

Na Prvenstvu Crne Gore za mlade šahiste, koje se od 1. maja igra u hotelu Grand na Cetinju, 4. maja su uručene nagrade najuspješnijima u kategoriji djevojčica do 8, 10, 12, 16 i 18 godina i dječaka do 10, 12, 14 i 16 godina.
Prvakinja Crne Gore do 8 godina postala je Jana Katnić, druga je Iva Vučković, a treća Anastasija Mandić. Uzbudljivo je bilo u grupi djevojčica do 10 godina, gdje je posle doigravanja titulu prvaka osvojila Mateja Popović, ispred Anđele Svrkote i Tamare Đukanović. Do 12 godina pobijedila je Nikolina Anđelić, druga je bila Teodora Mandić, a treća Neda Bojović. Šampionka do 16 godina je postala Berina Ajanović, srebro je pripalo Vedrani Minić, a bronza Tari Knežević. Tijana Blagojević je opravdala ulogu favorita do 18 godina, druga je bila Nevena Radošević, a treća Amra Bajrović.
Kod dječaka do 10 godina pobjednik je Đorđe Anđelić, drugi je Nemanja Vuković, a treći Jovan Kovačević. Do 12 godina je po dodatnim kriterijumima zlato pripalo Dariu Alivodiću, a srebro sa istim brojem poena Marku Vučkoviću, dok je bronzanu medalju osvojio Aleksandar Drašković. Prvak do 14 godina postao je Danilo Pobor, vicešampion je Stefan Mandić, a treći je Miroljub Ćirović. Dioba prvog mjesta desila se i kod dječaka do 16 godina, gdje su dodatni kriterijumi bili na strani Danila Tošića, dok je Lazar Lukić morao da se zadovolji drugim mjestom sa istim brojem poena, a treći sa pola poena manje je bio Slaven Minić.
Mlade nade crnogorskog šaha je pozdravio reprezentativac Crne Gore velemajstor Nebojša Nikčević, koji je izrazio nadu da se među njima nalaze budući članovi nacionalnog tima, a pehare i medalje pobjednicima je uručio aktuelni prvak Crne Gore i prva tabla reprezentacije Nikola Đukić. Takmičenje u grupi djevojčica do 14 i dječaka do 8 i do 18 godina se završava 5. maja, kada će biti proglašeni pobjednici u tim kategorijama i svečano zatvoreno Prvenstvo Crne Gore za mlade.

————————–

IZVJEŠTAJ SA OTVARANJA

U hotelu Grand na Cetinju je 1. maja počelo Prvenstvo Crne Gore za mlade šahiste u kategorijama od 8 do 18 godina. Na Prvenstvu učestvuje 91 učesnik iz svih krajeva Crne Gore, među kojima su i velike nade crnogorskog šaha Tijana Blagojević i Lazar Lekić.
Učesnike je ispred Šahovskog saveza Crne Gore pozdravio Nikola Borozan, a bivši prvak svijeta u džudou Dragomir Bečanović je rekao par riječi o tome šta je potrebno da se postane šampion. Turnir je otvorio i povukao prvi potez u partiji između Nevene Radošević i Tijane Blagojević gradonačelnik Cetinja Aleksandar Bogdanović. Svečanom otvaranju je prisustvovao predsjednik opštine Nikšić i šahovski majstor FIDE Veselin Grbović, kao i brojne druge ugledne zvanice.
Mladi šahisti će na Cetinju voditi borbe na 64 crno-bijela polja do 5. maja, kada će biti proglašeni pobjednici i uručene nagrade najuspješnijima u svim starosnim kategorijama. Pored pehara i medalja, pobjednici će steći pravo da predstavljaju Crnu Goru na evropskom ili svjetskom prvenstvu za mlade za 2014. godinu.