66. PRVENSTVO CRNE GORE U ŠAHU – DESETO KOLO

DESETO KOLO 19.12.2014.

Rezultati :


1.	Blagojević – Kosić		1-0
2.	Nikčević – Draganić		0-1
3.	Đukić - Krstonijević		1-0
4.	Kalezić -  Draško  		remi
5.	Pečurica -  Drašković 		0-1
6.	Potpara - Kontić		1-0

ĐUKIĆ ODBRANIO TITULU

Deseto, pretposlednje kolo je bilo veoma borbeno sa puno odlučenih partija.

Dugo je Đukić pokušavao u paulsenovoj varijanti sicilijanske odbrane da slomi otpor mladog Pljevljaka. U jednom trenutki je forsirao prelaz u završnicu u kojoj je imao lovački par protiv lovca i skakača uz bolju strukturu pješaka. Ostvario je dobijenu poziciju i mogao je nekoliko puta forsirati dobitak ali je nepotrebno pasivizirao damu. Previdio je lijep taktički udar kojim je crni došao do remi pozicije. I kada se očekivao remi vječnim šahom crni je dao pogrešan šah i poraz je bio neminovan.Ovom pobjedom Đukić je odbranio titilu državnog prvaka u šahu jer ima prednost od 1,5 bod pred zadnje kolo koje sjutra počinje u 14,00 časova.

Velemajstorski derbi je dobio Blagojević. Dugo se vodila manevarska borba u kojoj je bijeli imao malu inicijativu ali u granicama jednakosti. Prešlo se u malo bolju završnicu za bijelog u kojoj su obje strane imale po damu i topa i po pet pješaka. Tada je Kosić previdio međupotez protivnika kojim je izgubio topa. Ovo je turnir koji će velemajstor Kosić sigurno željeti brzo da zaboravi jer je imao nevjerovatno puno previda i propuštenih šansi.

Barski derbi « mladih lavova » dobio je Drašković. Pečurica je u otvaranju u nimco indijskoj odbrani, u jednakoj poziciji krenuo u nepotrebne komplikacije. Rezultat ovako hazardne igre bila je slabija završnica za bijelog koju je crni uzorno doveo do pobjede.

Velemajstor Nikčević je loše trerirao otvaranje i već je u otvaranju bijelim figurama zapao u teškoće. Ostao je da se bori sa dva topa protiv dame i skakača ali uz dobru igu crnog otpor je bio uzaludan.

Poptara je dobio Kontića, probio se u sam vrh i primakao se osvajenju bala za interanacionalnog majstora.

Remizirali su Blažo Kalezić i Milan Draško u partiji u kojoj nije bilo velike borbe.

Na čelu tabele je Đukić sa 8 poena, drugi je Blagojević sa 6,5 koliko ima i trećeplasirani Drašković.

Sjutra je na programu poslednje kolo, nakon čega je u 20:30h planirano svečano zatvaranje kojem će prisustvovati predsjednik ECU Zurab Ajzmajparašvili koji će najboljima uručiti pehare i medalje.