SOLIDNO IZDANJE CRNOGORSKIH MLADIH ŠAHISTA NA Na 16 prvenstvu Evrope za mlade u ubrzanom i brzopoteznom šahu koje je održano od 26 do 30 decembra 2016.godine u Novom Sadu

Ovogodišnji domaćin 16 prvenstva Evrope za mlade u ubrzanom i brzopoteznom šahu bio je Novi Sad  a prvenstvo je održano od 26 do 30 decembra 2016.godine. Na ovom eminetnom takmičenju, za ovaj uzrast, takmičili su se šahisti iz dvadeset evropskih zemalja, među kojima  su se pojavili i mladi  šahisti Crne Gore.

Partije su igrane u Master centru Novosadskog sajma, a prvenstvo se se odvijalo u dvije kategorije u ubrzanom šahu ( pojedinačno i ekipno ) i brzopoteznom šahu (pojedinačno), a naši najmlađi šahisti su se  nadmetali  u obje kategorije.

 

U  kategoriji ubrzani šah, u pojedinačnoj konkurenciji Crnu Goru predstavljalo je osmoro nadarenih šahista i to četvoro iz  ŠK ,,  Crnogorac ” sa Cetinja  Peko Djurović koji je osvojio 5,50 poena, Stefan Mušikić 5,00 poena, Milo Pobor sa 4,50 poena, Savo Vujović 3,50 poena i Nikolina Koljević sa takođe osvojenih 3,50 poena,

Na takmičenju su našu državu pored ovo četvoro šahista sa Cetinja predstavljali i Darko Šuković član ŠK “Budućnost” iz Podgorice sa osvojenih po 3 poena,  kao i Miroljub Ćirović, sa takođe osvojenih 3 poena i  Berina Ajanović sa jednim poenom, a  oboje članovi  ŠK ,,Osnovne i srednje skole” iz Pljevalja .

 

U istoj kategoriji, ali u ekipnom  takmičenju ekipa do 14 god od ukupno prijavljenih  20 ekipa naši šahisti  osvojili su 13 mjesto, a u konkurenciji  ekipa do 18 god od ukupno  14 ekipa,  crnogorski predstavnici osvojili su 11 mjesto.

 

U kategoriji  brzopotezni šah igralo se u pojedinačnoj konkurenciji  ( partije su igrane  3 minuta plus 2 sekunde sa dodatkom ) naši šahisti postigli su takođe solidne rezultate. Peko Đurović osvojio je  5,00 poena, Darko Šuković 4,50 poena, Milo Pobor i Savo Vujović po 4,00 poena, Stefan Mišukić, Nikolina Koljević i Miroljub Ćirović po 3, 5 poena.

 

Što se tiče organizacije prvenstva, domaćin Šahovski savez Vojvodine je sve učinio da se predstavnici svih država počev od takmičara-šahista do  ostalih članova ekipa osjećaju lijepo i da im je sve na dohvat ruke, što govori o odličnoj organizaciji ovog prvenstva.

 

Delegaciju Šahovskog saveza Crne Gore na 16 prvenstvu Evrope za mlade u ubrzanom i brzopoteznom šahu  predvodio je njihov  predsjednik Radojica Grba.

Na ovom linku možete pogledati statistiku naših šahista.