15. Amatersko prvenstvo Crne Gore – Sreten Đukanović pobjednik

Pobjednik 15. amaterskog prvenstva Crne Gore, koje je održano u okviru manifestacije “Dani šaha – Berane 2022“, je Sreten Đukanović iz Podgorice. 

Drugo mjesto pripalo je domaćem takmičaru iz Berana Vojislavu Ivanoviću, dok je trećeplasirani Veljko Šćekić iz Bijelog Polja. 

Na 15. amaterskom prvenstvu nadmetalo se 43 takmičara, među kojima i jedna dama Ksenija Vešović.

Manifestaciju “Dani šaha – Berane 2022” svečano je otvorio potpredsjednik Opštine Berane Damjan Ćulafić, koji je kazao da se lokalna uprava, u okviru svojih mogućnosti, potrudila da podrži ovu manifestaciju. 

“Izuzetna mi je čast da sam imao priliku da ugostim predstavnike šahovskog kluba, saslušam njihovu ideju koju sam ocijenio kao izuzetnu i evo danas je realizujemo… Kada sam došao ovdje razmišljao sam da li je šah sport ili neko intelektualno nadigravanje, i čini mi se da je i jedno i drugo. Možda malo više za moj pojam ovo drugo, tako da sam negdje u šali, a najvećim dijelom u zbilji pomislio da ćete teško naći na jednom mjestu veći broj inteligentnijih ljudi nego što je to ovdje”, istakao je potpredsjednik Ćulafić.

Predsjednik Šahovskog kluba “Berane” Radomir Jočić, kazao je da je cilj ove manifestacije promocija šaha u Beranama i na sjeveru države.

“S obzirom na to da je ŠK “Berane” učesnik Premijer lige i da u okviru kluba funkcioniše i škola šaha nadamo se daljoj popularizaciji šaha na našem prostoru”, dodao je on i izrazio nadu da će se svi gosti prijatno osjećati u Beranama i poželio svima puno uspjeha u takmičenju.

Pravila po kojima se odigrava turnir učesnicima je predstavio predsjednik ŠK “Gambit” iz Berana, sudija Željko Obadović