14. Amatersko prvenstvo Crne Gore u šahu – Armin Mušović pobjednik

Berane, 7. i 8. septembar 2019.

U organizaciji Šahovskog saveza Crne Gore i beranskih šahovskih klubova Gambit i Berane u Beranama je ovog vikenda održano 14. Amatersko prvenstvo Crne Gore u šahu. Ovo atraktivno takmičenje igrana je pod pokroviteljstvom Ministrastva sporta i mladih a podršku je pružila i Opština Berane.

U konkurenciji 53 igrača i nakon 9 odigranih kola, potpuno zasluženo, najuspješniji je bio bjelopoljski  fide majstor Armin Mušović koji je i bio glavni favorit po rejtingu. Na diobi od drugog do šestog mjesta našla se grupa od pet igrača među kojima i prošlogodišni pobjednik, fide majstor Sreten Đukanović.

Takmičenje je igrano u Sali zgrade Streljačkog saveza Opštine Berane. Tempo igre je bio 30 minuta po igraču a nagradni fond je iznosio 610,00 eura.  Uslovi za igru su bili odlični a beranski šahovski radnici još jednom su bili sjajni organizatori. Na početku takmičenja, u ime Šahovskog saveza Crne Gore učesnike i goste je pozdravio predsjednik Skupštine ŠSCG Dragan Popadić, fide majstor. Prvenstvo je otvorio predsjednik Opštine Berane Dragoljub Ščekić koji je sa saradnicima prisustvovao takmičenju. Da sve bude izvanredno pobrinule su se članice ženske pjevačke klape “O’dive del kanto” koje su maestralno izvele  himnu Crne Gore. Domaćin je obezbjedio osvježenje za sve učesnike tokom čitavog takmičenja. Sudili su beprekorno Zoran Peruničić i Mitar Vučinić. Nagrade je uručio Dragan Popadić koji se pokazao i kao odličan šahista osvojivši drugo mjesto po dodatnim kriterijumima.

Možemo slobodno reći da je ovo bio pravi festival šaha na sjeveru Crne Gore i uvod u nova takmičenja u organizaciji ŠSCG: Več u ćetvrtak u Podgorici počinje Školski kup Crne Gore za mlade šahiste (Podgorica, Univerzitetsko sportsko-kulturni centar, 12-15.septembar) a zatim slijedi Ekipni kup Crne Gore (Bar, Hotel Sidro,  19 – 22.septembar). Glavne aktivnosti tek predstoje u oktobu i novembru kada će Crna Gora biti domaćin Evropskom školskom kupu (Ulcinj, 11-20, oktobar) i jednom od najvećih sportskih događaja ove godine u Crnoj Gori Kupu evropskih šampiona (Ulcinj, 9-17. novembar), kada se očekuje dolazak skoro kompletne šahovske elite u našu zemlju.

Rezultati i tabela sa takmičenja mogu se vidjeti na linku:

http://chess-results.com/tnr469220.aspx?lan=1